Sairaudet/Koronavirustauti

Wikikirjastosta

Koronavirustauti on sairaus, jonka aiheuttaa vuonna 2019 löytynyt uusi koronavirus. Koronavirustauti muistuttaa yleensä influenssaa. Joskus se nostaa vakavan tautikuvan, joka sairastuttaa vakavasti tai tappaa. Noin 1/10 - 6/10 tapauksesta tauti jättää pitkään kestäviä oireita.

Nimityksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koronavirustaudin kansainvälinen nimi on COVID-19, joka tulee sairauden englanninkielisestä nimestä. Taudin aiheuttava virus on nimeltään SARS-CoV-2. Se kuuluu koronaviruksiin.

Epidemia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tauti alkoi levitä syyskuun lopussa Kiinan Wuhanissa, josta se levisi muutamassa kuukaudessa koko maailmaan. Tauti on Suomessa julistettu yleisvaaralliseksi tartuntaudiksi.

Miten tarttuu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koronavirus tarttuu tavallisesti hengityksen tai yskän mukana ilmaan tai pinnoille joutuneista pisaroista. Epäillään sen myös tarttuvan joskus pienistä ilmassa leijuvista pisaroista, aerosoleista.

Millainen sairaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koronavirustauti on monesti alussa melko lievä influenssaa tai flunssa muistuttava: yskää, kuumetta, kurkkukipua, makuaistin katoamista, ripulia.

Yleensä tätä kestää pari viikkoa ja tauti paranee.

Mutta noin viideosassa koronavirustapauksista tauti pahenee niin, että se vaatii sairaalahoitoa, tehohoitoa tai tappaa. Kuolinsyy on monesti keuhkokuume, veritulppa, verenmyrkytys tai monielinvaurio.

Koronavirus on vaarallinen, jos vastustuskyvyssä on jokin vika. Tauti on harvoin vaarallinen lapsille, se tappaa eniten iäkkäitä ja perussairaita. Mutta myös nuoria ja lapsiakin on joutunut taudin takia teho-osastolle.

Miten suojaudut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pysy kotona silloin kun mahdollista.

Vältä ihmisten lähelle menemistä, pysy yli 2 metrin päässä, mieluiten paljon kauempana.

Vältä väkijoukkoja.

Muista, että varsinkin pitkäaikainen oleskelu sisätilassa ihmisten lähellä tartuttaa helposti. Esim harastustilassa, ravintolassa, varsinkin toisen luona pitkään kylässä.

Älä kaiva suuta, nenää, silmiä tai kosketa kasvoja kun olet ulkona.

Pese kädet huolellisesti sisälle tultaessa saippuan kanssa. Saippua tappaa viruksia. Pese kädet ennen ruokailua. Jos et voi pestä käsiä, käytä käsidesiä jos mahdollista.

Käytä monikerroksista maskia tai mieluummin FFP-hengityssuojainta. Muista, ettei maski yleensä suojaa tartunnalta, vaan vähentää sinun aiheuttamiasi tartuntoja.

Miten suojaat muita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jos olet sairas

Maski auttaa suojaamaan muita, jos olet saanut tartunnan. Hyvä maski saattaa jossain määrin estää viruksen tuloa.

Miten yritetään estää[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koronaviruksen leviämistä on monissa maissa yritetty hillitä erilaisin rajoitustoimin. Näitä ovat kokoontumisrajoitukset, liikkumisrajoitukset ja paikkojen sulkemiset. Rajoitustoimet ovat herättäneet myös kovaa vastustusta, koska ne ovat yhteiskunnalle kalliita.

Rokote[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 2020 lopussa ilmestyivät markkinoille ensimmäiset koronavirusrokotteet. Nämä suojaavat tartunnalta noin 50-95 prosentin teholla. Ne eivät välttämättä estä saamasta virusta tai tartuttamasta muita.

Virusmuunnokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koronaviruksesta kehittyy jatkuvasti uusia muunnoksia. Nämä monesti pyrkivät leviämään alkuperäistä Wuhanin virusta helpommin. Ne pyrkivät kiertämään rokotuksen antamaa suojaa. Vuonna 2021 varsinkin deltamuunnos levisi nepeasti.

Miksi kaikki eivät ota vakavasti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jotkut maailman johtajat ovat tämän takia vähätelleet koronavirustaudin kansanterveydelle aiheuttamaa uhkaa.

Syy on ollut yleensä se, että sulkutoimet taannuttavat taloutta, ja lisäävät köyhyyttä, työttömyyttä ja haittaavat ihmisten normaalia elämää.