Siirry sisältöön

Shakkiaapinen/Pelaaminen ja analysointi

Wikikirjastosta
De ludo scachorum, 1493

Miettimisjajan käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kannattaa opetella hyödyntämään käytettävissä oleva miettimisaika. Kannattaa "istua käsien päällä". Joillakin on tämän saavuttamiseksi tapana kirjoittaa oma siirto pöytäkirjaan ennen sen suorittamista laudalla. Kun siirto on kirjoitettu, katsotaan tilannetta vielä muutama hetki sen varmistamiseksi, ettei olla tekemässä karkeaa virhettä. Vasta sitten siirretään nappulaa. Toinen tapa opetella miettimään siirtoa riittävän pitkään on katsoa suurmestarien esimerkkiä. Oikeissa suurmestarien turnauksissa pelattavia pelejä voi nykyään seurata suorana lähetyksenä internetissä. Kun seuraa peliä suorana lähetyksenä, niin joutuu odottamaan keskimäärin 3 minuuttia joka siirtoa. Jälkeenpäinkin suurmestarien pelejä tutkiessa on tärkeää pysähtyä miettimään joka siirron kohdalla eikä vain selata peliä pikakelauksella läpi. Myös liiallinen pikashakin pelaaminen saattaa vieroittaa siirtojen miettimisestä. Kohtuullinen pikashakkiannos on hauskaa ajanvietettä, ja jopa hyvä tapa testata erilaisia avausvariaatioita, mutta kehittymään pyrkivälle pelaajalle se ei voi olla pääasiallinen harjoitustapa.

Peliaseman arviointi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Objektiivisuuden puute on varsin yleinen asenneongelma. Asemasta riippumatta pelaaja joko ei halua vaihtaa nappuloita pois tai sitten hänellä on vahva tarve vaihtaa niitä mahdollisimman paljon ja nopeasti. Toisinaan pelaaja saattaa pitää lähettiä aina paljon parempana kuin ratsua (tai toisinpäin), eikä suostu vaihtoon vaikka se kannattaisi (tai haluaa ehdoin tahdoin vaihtaa silloinkin kun se ei kannata). Eräs tapa saavuttaa objektiivisempi ote voisi olla se, että katsoo tietokoneen pelaamista. Koneella ei ole psykologisia heikkouksia. Se ei pelkää, ei toivo, eikä pitkästy. Objektiivisuuteen kuuluu myös kyky myöntää tekemiensä siirtojen huonous silloin kun ne oikeasti ovat huonoja. On muistettava siirtoa mietittäessä, että siirron tarkoitus ei ole oikeuttaa pelaajan aiemmin tekemiä siirtoja, vaan pelkästään parantaa hänen asemaansa. Jos paras tehtävissä oleva siirto on perua edellinen siirto ja siirtää nappula takaisin, niin tuo siirto on tehtävä. Asema on arvioitava uudelleen joka siirron kohdalla.

Pelien analysointi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yksi tärkeimpiä elementtejä shakkitietouden harjoittelussa on omien pelien analysoiminen. Hävityistä peleistä on selvitettävä, miksi hävittiin (ja usein jompikumpi pelaaja häviää...) Omia voittopelejäkään ei pidä ihailla kritiikittömästi. Usein peli voitetaan lähinnä vastustajan ansiosta. Kuinka monta karkeaa virhettä vastustajan piti tehdä ennen kuin voitin? Entä jos seuraava vastustajani tekeekin yhden virheen vähemmän? Mitkä vastustajan virheet jätin hyödyntämättä ja miksi? Mitkä omat virheeni vastustaja jätti hyödyntämättä? Millä osa-alueella virheeni tavallisimmin esiintyvät? Avauksessa, keskipelissä vai loppupelissä? Ovatko virheeni luonteeltaan taktisia vai strategisia? Näihin kysymyksiin etsitään vastauksia sillä tietoudella, mikä on aiemmalla opiskelulla saavutettu ja näin saadaan arvokasta tietoa siitä, mihin osa-alueisiin kannattaa keskittyä tulevassa harjoittelussa. Tietokoneohjelmia voi käyttää apuna taktisten mahdollisuuksien paljastamisessa. Näin lisätään omaa shakkitietämystä ja itsetuntemusta. Erittäin hyödyllistä on myös suurmestarien pelaamien pelien tarkastelu. Ensin on kuitenkin opeteltava peruskäsitteet ja vasta sen jälkeen voi alkaa tunnistaa niitä todellisista peleistä ja katsoa, miten todella vahvat pelaajat niitä käyttävät.