Shakkitermit/Sotilas

Wikikirjastosta
a8 b8 c8 d8 e8 f8 g8 h8
a7 b7 c7 d7 e7 f7 g7 h7
a6 b6 c6 d6 e6 f6 g6 h6
a5 b5 c5 d5 e5 f5 g5 h5
a4 b4 c4 d4 e4 f4 g4 h4
a3 b3 c3 d3 e3 f3 g3 h3
a2 b2 c2 d2 e2 f2 g2 h2
a1 b1 c1 d1 e1 f1 g1 h1
Sotilaan kaksi siirtotapaa, lyöntitapa ja ohestalyönti esimerkit.
PawnPawn Sotilaan liikkuminen shakkilaudalla
Wikisanakirja
Etsi sotilas Wikisanakirjasta, vapaasta sanakirjasta
Wikipedia
Wikipedia
Wikipedia-tietosanakirjassa on artikkeli aiheesta:
  • Sotilas liikkuu suoraan eteenpäin välittömästi sotilaan edessä samalla linjalla olevaan tyhjään ruutuun. Esimerkkikuvan a6-ruudussa oleva sotilas voi siirtyä vain ruutuun a7.
  • Vain alkuasemasta sitä voi halutessaan siirtää kaksi ruutua kerrallaan edellyttäen, että nämä molemmat ruudut ovat tyhjiä. Esimerkkikuvan a2-ruudussa oleva sotilas voi siirtyä joko ruutuun a3 tai tekemällä ns. sotilaan kaksoisaskeleen myös ruutuun a4.
  • Muista nappuloista poiketen sotilas ei syö samoin kuin liikkuu, vaan etuviistoon.
  • Sotilaalla on myös tietyissä tilanteissa mahdollisuus suorittaa ohestalyönti (tai ranskaksi en passant). Sotilas voi suorittaa ohestalyönnin, kun toinen sotilas siirtyy alkuasemastaan sen vierelle ottamalla kaksoisaskeleen. Ohestalyönti tapahtuu ikään kuin syötävä sotilas olisi siirtynyt vain yhden ruudun – lyövä sotilas syö siirtyneen sotilaan siirtymällä viistottain tämän taakse jääneeseen ruutuun. Tällöin lyövän sotilaan takana oleva sotilas poistetaan. Ohestalyönnin voi suorittaa ainoastaan heti lyötävän sotilaan kaksoisaskelta seuraavalla siirrolla. Esimerkkikuvassa oikealla musta sotilas on siirtynyt kaksoisaskeleen g7-g5, jolloin h5-ruudussa oleva valkea sotilas voisi ohestalyödä sen g6-ruutuun.
  • Jos sotilas onnistuu kulkemaan vastakkaiselle laidalle asti, se korotetaan välittömästi vapaavalintaiseksi, omanväriseksi upseeriksi, eli kuningattareksi, torniksi, lähetiksi tai ratsuksi, mutta ei kuitenkaan kuninkaaksi.