Sienikirja/Kangasrousku

Wikikirjastosta

()

Kangasrousku on helppo tunnistaa punaruskeasta, kuivapintaisesta lakista

Kangasrousku (Lactarius rufus) on hyvä, yleinen ja erittäin runsassatoinen ruokasieni.

Tunnistus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

3-10 cm leveä lakki on aluksi kupera ja iän myötä laakeneva. Lakin yläpinta on punaruskea, vyöhykkeetön ja melko tiheähelttainen. Sisäpuolelta lakki on valkoinen. Tasatyviset heltat ovat ruskeavivahteisen valkoiset. Kangasrouskun malto on vaalea. Kangasrouskun maitiaisneste on valkoista ja se voi hävitä iän myötä aivan kokonaan.

Kasvupaikat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimensä mukaisesti kangasrousku kasvaa kankailla, rämeillä ja kalliolla jäkälän vieressä. Kangasrousku on kuusen, männyn ja koivun seuralainen. Kasvuaika on elokuusta lokakuuhun.

Säilöntä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jos kangasrousku syödään heti, on se hyvä ryöpätä 5-10 minuuttia. Kangasrouskun ehkä yleisin säilöntätapa, suolaus, tapahtuu seuraavasti: Aluksi keitä puhdistettuja sieniä n. 5 min runsaassa vedessä lieventääksesi kangasrouskun pippurista makua. Jäähdytä runsaan juoksevan veden alla. Purista jäähdytetyistä sienistä liika vesi pois. Lado lasipurkkiin vuorotellen sieniä ja merisuolaa. Laita sienien päälle lopuksi paino, esimerkiksi pieniä kiviä muovipussissa, jotta sienet pysyvät suolaveden alla ja näin säilyvät. Suolaa tarvitaan 150-180 g sienikiloa kohti. Säilytä suolatut sienet viileässä.

Suolattujen sienten käyttöönotto vie aikansa, sillä niitä pitää liottaa noin 12 tuntia vedessä, joka vaihdetaan kolmesta neljään kertaan. Vaihtoehtoisesti voit keittää suolatuista sienistä liian suolan pois. Noin 10-15 minuutin keittäminen yleensä riittää. Pakastaminen taas tapahtuu näin: Ensin keitä ja sitten paista rasvattomalla paistinpannulla ylimääräiset nesteet pois. Pussita jäähtyneet sienet ja pakasta. Älä käytä rasvaa, koska rasva lyhentää säilymisaikaa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tässä on kerrottu sivun lähteet.

Kirjalähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Internet-lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sienikirjan sisällysluettelo
Etusivu Haperot Korvasienet ja Mörskyt Rouskut Tatit

Vahverot ja Torvisienet

Lähteet

Merkkien selitykset

Mikä on sieni?

Sienten kerääminen?