Sienikirja/Karvarousku

Wikikirjastosta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Circle - black simple.svgStar*.svgStar*.svg

Karvarouskua kutsutaan Keski-Suomessa karvalaukuksi

Karvarousku myös karvalaukku (Lactarius torminosus) on koivumetsissä kasvava vaaleanpunainen rousku. Karvarousku on erinomainen ruokasieni.

Tunnistus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Karvarouskun 5-15 cm leveä lakki on nuorena kupera ja usein painunut keskeltä kuopalle, myöhemmin se laakenee. Lakin karhean yläpinnan väri vaihtelee epäsäännöllisinä vyöhykeraitoina punaruskean, violetin ja vaaleanpunaisen välillä. Värit vaalenevat iänmyötä. Karvat josta nimi juontuu kasvavat erityisesti lakin reunassa. Kermanväriset heltat ovat ohuet ja lyhyt johteiset. Karvarouskun vaaleanpunainen jalka on 2-8 cm pitkä, 1-2 cm paksu, tasapaksu, tukeva ja ontto. Kiinteä malto on valkoista, haurasta. Maitiaisneste on valkoista. Jos karvarousun katkaisee, se katkeaa hyvin rouskahtavasti. Todella yleinen kerättävä sieni.

Sieni luonnossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Karvarousku on koivun juurisieni ja kasvaa koivikoissa, sekametsissä, tuoreissa kangasmetsissä ja jopa yksittäisten pihakoivujen alla. Karvarousku tykkää myös aukeista kuten vanhoista hiekkakuopista. Se on yleinen Lapin tunturikoivikoita myöten heinäkuusta aina syyskuun lopulle.

Säilöntä ja esikäsittely[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Karvarouskua esikäsitellään keittämällä 10 minuuttia. Karvarousku voidaan suolata tai säilöä etikkaan. Pakastettaessa kannattaa keittämisen jälkeen käyttää kuumalla pannulla nesteen poistamiseksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tässä on kerrottu sivun lähteet.

Kirjalähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Internet-lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sienikirjan sisällysluettelo
Kantarell, Iduns kokbok.png
Etusivu Haperot Korvasienet ja Mörskyt Rouskut Tatit

Vahverot ja Torvisienet

Lähteet

Merkkien selitykset

Mikä on sieni?

Sienten kerääminen?

Karl Johanssvamp, Iduns kokbok.png