Suomen kieli/Suomen kieli käyttöön/Pyöräilijä liikenteessä

Wikikirjastosta

Pyöräilijä liikenteessä

Polkupyöräilijän on ajettava ajoradalla tai pyörätiellä. Vain alle 12-vuotias saa ajaa pyörällä jalkakäytävällä. Pyörätie on merkitty liikennemerkeillä. Jos pyörätietä ei ole, pyöräilijän on ajettava ajoradan oikeanpuoleisimmalla kaistalla niin lähellä oikeaa reunaa kuin turvallisuutta vaarantamatta on mahdollista. Kaupungeissa oikeanpuoleisin kaista saattaa olla vain pyörille varattu pyöräkaista. Jos tien oikealla puolella on piennar, jolla ajo käy haitatta päinsä, polkupyörää on ajettava oikeanpuoleisella pientareella. Piennar on erotettu ajoradasta valkoisella viivalla. Pyörätie voidaan merkitä muutamilla erilaisilla liikennemerkeillä:

  • Pyörätie ja jalkakäytävä rinnakkain:
    • Pyöräilijöille ja jalankulkijoille on oma puolensa. Ne on erotettu toisistaan valkoisella viivalla. Liikennemerkki sekä yleensä myös tiemaalaukset osoittaa, kumpi puoli on pyöräilijöille. Pyöräilijä ajaa oman väylänsä oikeassa reunassa.
  • Yhdistetty pyörätie ja jalkakäytävä:
    • Pyöräilijä ajaa pyörätien oikeassa reunassa. Jalankulkija voi käyttää pyörätien kumpaa tahansa reunaa. Pyöräilijä ohittaa samalla puolella kävelevän jalankulkijan ja samaan suuntaan ajavat pyöräilijät vasemmalta puolelta.

Pyöräteillä syntyy joskus vaaratilanteita risteyksissä ja tunneleissa. Ennen niitä on syytä hidastaa nopeutta varsinkin, jos ne ovat mäen alla. Väylien risteyksessä pyöräilijän on väistettävä oikealta tulevia pyöräilijöitä. Pyöräilijän on tarvittaessa varoitettava muita soittokellolla.


Kypärä

Käytä pyöräilykypärää. Se suojaa päätä vammoilta, jos kaadut. Kypärän on oltava sopivan kokoinen. Se ei saa kiristää, eikä se saa olla liian löysä. Sopiva kypärä on mukavan tuntuinen päässä. Kokeile kypärää jo kaupassa, ennen kuin ostat sen. Kypärä on laitettava päähän niin, että se suojaa myös otsaa. Tärkeintä on, että kypärä pysyy päässä kaatuessakin.

Pyöräilykypäriä myydään esimerkiksi polkupyöräliikkeissä, urheiluliikkeissä ja tavarataloissa. Myyjät neuvovat oikean kypärän ostossa. Tarkista, että kypärässä on merkintä CE. Tällöin kypärän kestävyys on testattu ja hyväksytty.