Siirry sisältöön

Tähtitiede/Aurinkokunta/Asteroidivyöhyke

Wikikirjastosta
Asteroidivyöhyke on Marsin ja Jupiterin ratojen välissä. Troijalaiset kiertävät suunnilleen Jupiterin radalla.

Asteroidivyöhyke sijaitsee Marsin ja Jupiterin ratojen välissä. Suurin osa asterodeista on siellä.

Asteroidivyöhykkeen etäisyys Auringosta on on noin 2,1 - 3,2 AU (Maan etäisyyttä auringosta). Asteroidit ovat melko harvassa. Noin kilometrin läpimittaisten kappaleiden keskietäisyys toisistaan on noin miljoona kilometriä. Törmäysvaara ei ole kovin suuri. Monta avaruusluotainta on lentänyt vaurioitta asteroidivyöhykkeen läpi.

Asteroideja on myös muualla. Osa niistä uhkaa törmätä Maahan. Paljon on Jupiterin radalla niin kutsuttuina troijalaisina.

Asteroidien resonanssit Jupiterin kanssa ja asteroidiryhmät

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Asteroidivyöhykkeen asteroidien jakauma

Asteroidivyöhykkeellä on alueita, joilla on vähän asteroideja. Näitä sanotaan Kirkwoodin aukoiksi. Noin 3:1 resonanssissa Jupiterin kiertoajan kanssa on 2,5 AU aukko. Asteroidit ovat pääosin resonanssien 4:1-2:1 välissä. Resonanssi on tässä kiertoaikojen suhde. Monet asteroidit ovat ryhminä, joiden radat ovat suunnilleen samoja.

Esimerkiksi enstatiittipitoinen Hungaria-ryhmä on asteroidien päävyöhykeen sisällä. Hilda-ryhmä on etäisyydellä 4 AU päävyöhykkeen ulkopuolella resonanssissa 3:2. Asteroidi Thule kiertää resonanssissa 4:1. Troijalaiset ovat Jupiterin kanssa resonanssissa 1:1.