Siirry sisältöön

Tähtitiede/Aurinkokunta/Mars

Wikikirjastosta
Mars.

Mars on Maan naapuriplaneetta. Se kiertää Maata ulompana.

Mars on Aurinkokunnan neljäs planeetta Auringosta lukien. Se näyttää paljain silmin punertavalta tähdeltä. Mars on kiviplaneetta. Marsin läpimitta on noin puolet Maan läpimitasta. Massa 1/10 Maan massaa.

Marsin painovoima on pieni. Näin se kykenee pitämään vain ohutta kaasukehää. Kaasukehästä enin osa on hiilidioksidia, loput pääosin typpeä.

Marsissa on kraattereita, tulivuoria, repeämälaaksoja, dyynikenttiä jne pinnanmuotoja. Myös napalakit ja pilviä. Pölymyrskyjä ja pölypyörteittä esiintyy. Maahan näkyvät tummat ja vaaleat alueet johtuvat pääosin erivärisestä hiekasta.

Mars on elinkelvoton. Siellä ei teidetä olevan elämää. Vettä siellä kuitenkin

on höyrynä ja jäänä.

Phobos (yllä) ja Deimos (alla) oikeassa kokosuhteessa

Marsilla on kaksi kuuta, Phobos ja Deimos. Molemmat ovat Maan kuuhun ja emoplaneettaansa verrattuna erittäin pieniä: Phobos on halkaisijaltaan 22,2 kilometriä, Deimos 12,6 kilometriä. Mars on mahdollisesti kaapannut kuut läheisestä asteroidivyöhykkeestä, sillä ne ovat asteroidien näköisiä, kokoisia ja niiden koostumuskin on miltei sama kuin kiviasteroideilla.

Asaph Hall löysi molemmat kiertolaiset vuonna 1877. Ne on nimetty kreikkalaisen mytologian Ares-jumalan poikien mukaan.

Marsin luonnolliset satelliitit
Nimi Halkaisija (km) Massa (kg) Kiertoradan
säde (km)
Kierto-
aika
Phobos 22,2 (27 × 21,6 × 18,8) 1,08×1016 9378 7,66 h
Deimos 12,6 (10 × 12 × 16) 2×1015 23,400 30,35 h

Marsin havaitseminen

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mars näkyy parhaiten sen ollessa lähimpänä Maata eli oppositiossa. Oppositiossa Marsia kannattaa havainnoida, koska Marsin rata on hyvin soikea. Oppositioetäisyydet vaihtelevat. Marsin ollessa lähellä Aurinkoa, oppositiota sanotaan perihelioppositioksi. Tämä on harvinaista. Läheiset Marsin oppositiot toistuvat kerran 15–17 vuodessa usein heinä-syyskuussa. Lähioppositoissa näkyy Marsin piirteitä pienilläkin kaukoputkilla. 27. elokuuta 2003, kello 9:51:13 UTC, Mars oli 60 000 vuoteen lähimpänä: 55 758 006 km:n (noin 0,37271 AU:n) päässä Maasta. Joskus Venus on peittänyt kaukana Auringon toisella puolella olevan Marsin.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Wikipedia
Wikipedia
Wikipedia-tietosanakirjassa on artikkeli aiheesta:
Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on materiaalia aiheesta Mars.