Siirry sisältöön

Topfield TF5X00/DVDn Poltto

Wikikirjastosta

Jotta digitv-ohjelman voi siirtää dvd:lle, täytyy käydä läpi useampi vaihe. Ensimmäiseksi rec-tiedosto on siirrettävä Topfieldistä Altair-ohjelman avulla tietokoneelle. Tässä ohjeessa käydään läpi mitä rec-tiedostolle pitää tehdä sen jälkeen, kun se on siirretty tietokoneelle. DVD:n teossa on kolme vaihetta.

 1. Demuksaus.
 2. Autorointi.
 3. Poltto levylle.

Tässä ohjeessa käydään vaihe vaiheelta dvd:n teko läpi. Macille on saatavana iTV2DVD-ohjelma, joka hoitaa kaikki kolme edellämainittua vaihetta.

Demuksaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Demuksauksessa rec-tiedosto puretaan erillisiksi kuva- ja ääniraidoiksi ja joissain tapauksissa myös tekstitysraidoiksi. Demuksaukseen käytetään ProjectX-ohjelmaa.

ProjectX:n asennus (valmiiksi käännetty paketti)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

ProjectX toimitetaan normaalisti Java-pakettina, jonka lisäksi tarvitaan Java-ympäristö, mutta sivulta http://www.videohelp.com/tools/ProjectX löytyy asennuspaketti, joka sisältää kaiken tarpeellisen eikä edellytä käsityötä tai erillistä Java-ympäristön asennusta. Lisäksi tämä versio voi olla hiukan alkuperäistä nopeampi.

ProjectX:n asennus (Java-paketti)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

ProjectX:n asennus onkin hieman hankalampaa kuin tavallisen ohjelman, sillä se toimitetaan Java-pakettina. Onneksi Doom9.org jakaa ProjectX:ää valmiiksi käännettynä, joten se helpottaa vähän. Jos asennetaan Doom9:n jakama tiedosto, tarvitaan Java runtime environment, jonka saa Sunin kotisivuilta. Jre:n asennus menee vain next-nappia painelemalla. Vaikeampi on sitten käynnistää ProjectX. Etsi tietokoneelta java.exe ja paina sen kohdalla oikeaa hiiren nappia ja valitse "tee pikakuvake". Kopioi pikakuvake vaikka työpöydälle ja muokkaa sen ominaisuuksia. Kohde ruudussa muokkaa komentoriviä siten, että java.exe:n jälkeen kirjoita -jar ja tämän perään kirjoita polku, minne olet sijoittanut projectx.jar tiedoston, joka tuli Doom9-asennuspaketista. Jar-tiedoston voi saada avautumaan myös Windowsin graafisen käyttöliittymän avulla helpommin, mutta tuo Java-pikakuvake ratkaisu toimii kaikissa Windowsin versioissa, jos se ei suoraan suostu avaamaan Projectx.jar tiedostoa tuplaklikkaamalla. ProjectX:ää ei voi siirtää sen jälkeen kun sen on ensimmäisen kerran ajanut, joten kannattaa valita jo ennen sen ajoa sen loppusijoituspaikka.

Esimerkki ProjectX pikakuvakkeen kohde tekstistä: D:\ohjelmat\java\bin\java.exe -jar d:\ohjelmat\projectx\projectx.jar Älä kopioi tuota suoraan, esimerkin on tarkoitus antaa osviittaa miten se suunnilleen menee.

Kun ProjectX on käynnissä, tarkistetaan asetukset ensin. Valitse ylävalikosta "presettings". Paina output-välilehteä. "Stream types to process" -välilehdessä pitää olla kaikissa muissa ruksi paitsi Teletextissä. Paina subtitle-välilehteä. Teletext pages to decode kaikki nulliin, language: auto ja subtitle export formats on SUP. Simulate DVB subpictures -ruutuun laitetaan YLE. Asetukset saa tallennettua File-valikon Save As.. kohdasta. Asetusikkunan voi nyt sulkea.

ProjectX:n käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Itse demuksaus tehdään seuraavasti: valitse file ja add, sitten valitse rec-tiedosto. Violetilla plus-napilla voi lisätä leikkauspisteitä videoon, jotta voi leikata alusta ja lopusta ylimääräiset pois sekä mainokset pois. Miinus-napista poistuu leikkauspiste, jos tuli virhepainallus. Nuolinapeilla ja liukunapilla voi kelata filmiä. Tarkista vielä, että Process prepare>> ProcessWindow ikkunassa on valittu Action: Demux. Lopuksi paina quickstart-nappia ja ohjelma alkaa käsittelemään videota.

Jos halutaan käyttää tekstitv:n tekstitystä, muutetaan asetuksia sen verran, että stream typesistä laitetaan teletextiin ruksi ja subtitlestä ruksi pois. Subtitle-välilehdessä laitetaan teletext pages to decode ensimmäiseen ruutuun sen tekstitv-sivun numero, jossa on tekstitys, esim. Discoveryllä sivu on 694, Canal+ 699, YLE1 451, YLE2 452, YLE Teema 453, YLE FST5 771.


Kun ProjectX on valmis, se tekee seuraavasti tiedostoja: m2v (kuvaraita, jossa on pelkkä kuva ilman ääntä), mp2 (ääniraita), ac3 (digiääniraita), sup (tekstitysraita, tämä ei tule kaikkien ohjelmien mukana), sup.IFO (melko turha) ja txt (tekstitiedostossa selviää mm. ohjelman pituus) Joidenkin ohjelmien mukana tulee useampi teksti- tai ääniraita. Nyrkkisääntö on, että ensimmäinen ääniraita on aina joko suomenkielinen tai alkuperäiskielinen ja ensimmäinen tekstiraita on suomenkielinen. Ensimmäinen on aina se, minkä perässä ei tule mitään numeroa. Digiboksilla voi myös tutkia tallennetta, jos on epävarma.

Autorointi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Autoroinnissa kuva- ja ääniraita tiedostot muokataan standardeiksi dvd-videotiedostoiksi, joita dvd-soitin osaa soittaa. ProjectX:n luomien tiedostojen autorointia varten on olemassa useita ohjelmia. Tässä on ohjeita eri ohjelmien käyttöön, voit valita niistä yhden. Kun autorointi on valmis, kannattaa ajaa joku autoroinnissa tehty vob tiedosto Windows Media Playerillä, jotta selviää onnistuiko autorointi, ettei mene tyhjä dvd hukkaan.

Gui for Dvdauthor[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Säädetään ensin asetukset kuntoon. Paina ylävalikosta settings ja project. Output directory tarkoittaa mihin osoitteeseen ohjelma tekee dvd-tiedostot, katso että osoite on joku järkevä, mistä tiedostot löytää. Katso "general settings" -kohtaa ja laita ruksi kohtaan "no menus". Tällöin video lähtee suoraan pyörimään, kun levyn laittaa sisään. Paina Videos+Images-välilehteä. Katso ylintä kohtaa, "If a video is inserted". Laita ruksi kohtaan "Autocreate a chapter for each" ja seuraavaan ruutuun laita kuinka monen minuutin välein haluat kappaleet tai raidat dvd:lle. Paina lopuksi save-nappia alhaalla.

Vasemmassa ylänurkassa on tiedostoselain, josta voi kaivaa ProjectX:llä tehdyt tiedostot. Videoraidat ilmestyvät alempaan ruutuun. Kun oikea kansio on löytynyt laita m2v-tiedoston kohdalla vasen hiirennappi pohjaan, vedä se tumman siniselle alueelle ja päästä irti. Nyt aukeaa säätöikkuna, josta voi hallita videon asetuksia.

Ääniraitatiedosto tuleekin automaattisesti mukaan, jos se on samanniminen kuin videoraita, kuten ProjectX tekee. Jos DVB-tekstitys on käytössä (esim. YLE:n ohjelmat), täytyy tekstitysraita lisätä erikseen. Paina kansion kuvaa rivillä, jossa lukee Subtitles ja 1. Valitse sup-tekstitysraita. Paina sitten kansion vasemmalla puolella olevaa kynää. Valitse language-valikosta FI Finnish ja paina ok. Paina kansion kuvaa Special Colors -valinnan oikealla puolella ja valitse ifo-tiedosto (ProjectX loi tämän samalla kun sup-tiedostonkin). Jos et käytä ifo-tiedostoa, voit muokata tekstityksen värit painamalla kynän kuvaa Special Colors -valinnan vieressä. Paina neljättä värineliötä vasemmalta lukien ja valitse väriksi valkoinen. Näin tekstityksistä tulee suunnilleen samannäköisiä kuin telkkarissakin. Paina ok ja kuittaa myös iso ikkuna ok-napilla pois.

Lopuksi paina Create DVD -nappia. Kun prosessi on valmis, tehdyt tiedostot voi kopioida dvd:lle.

Huom! Ohjelma ei pidä åäö-kirjaimista, joten vältä niitä tiedostonimissä ja -poluissa.

Useamman videon DVD GfD:llä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jos halutaan laittaa usempi video dvd:lle, laitetaan projekti asetuksista "no menus" -ruksi pois ennen kuin aletaan lisäämään kuvaraitoja. Samalla laitetaan kohtaan "start action for titlesets" ja "show menu" -kohtaan ruksi, jolloin valikko latautuu kun dvd:n laittaa sisään. Tummansinisessä isossa ruudussa voi muokata valikkoa. Vasemmalta ruudusta viedään useampia kuvaraita-tiedosto isoon ruutuun niin monta kuin dvd:llä on tilaa. Alhaalla on palkki, joka näyttää paljonko on tilaa jäljellä dvd:llä. Painamalla hiiren oikeaa nappia ohjelman nimen kohdalla pääsee muokkaamaan valikkotekstiä. Valikon eri kohtia pääsee vaihtamaan paikasta toiseen kun siirtää niitä vasen hiirennappi pohjassa. Huomaa myös, että asetusten Projects-välilehdellä voit vaikuttaa siihen, miten DVD käyttäytyy kun nimeke on soitettu. Oletusarvoisesti toisto palaa aina takaisin menuun kun yksi ohjelma on esitetty, mutta sen voi myös asettaa toistamaan automaattisesti seuraava nimike edellisen päätyttyä. Tämä tapahtuu kohdassa "End actions for Titles and Titlesets".

DVDAuthorGUI[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Valitse "add title"
 2. Mene kansioon, jossa on dvb tiedostot ja valitse ainoa tiedosto minkä voi valita
 3. Valitse tämän jälkeen ainoa äänitiedosto
 4. Valitse extras valikosta "add/edit subtitles"
 5. Paina "add subtitle" nappia ja valitse tiedostotyypiksi sup-pääte, jolloin oikea tiedosto löytyy.
 6. Valitse väreiksi 000000, 707070 ja FCFCFC
 7. Paina extra valikossa "edit language tags" -nappia. Voit määritellä tekstityskielen ja ääniraidan kielen. Tekstityskieleksi sopii laittaa FINNISH FI
 8. Valitse chapters ja kirjoita kappaleiden ajat. Ne ovat muotoa HH:MM:SS, eli tunnit, minuutit ja sekunnit kaksoispisteellä erotettuna.
Esim:
00:00:00.00
00:05:00.00
00:10:00.00
00:15:00.00
00:20:00.00
jne...

Näin tulee kappaleet viiden minuutin välein.

Lopuksi paina "author dvd" -nappia. Täytyy vain kirjoittaa kansion nimi, johon tulee lopulliset tiedostot.

Huom! Ohjelma ei pidä åäö-kirjaimista, joten vältä niitä tiedostonimissä ja -poluissa.

Huom2! mikäli käytössäsi on Vista, täytyy ohjelma suorittaa järjestelmänvalvojana. Muuten tallennus ei toimi.

Useamman videon DVD DVDAuthorGUI:lla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käynnistä ensin valitsemasi kuvankäsittelyohjelma ja tee uusi kuva, jonka koko on 720x576 pistettä. Kirjoita kuvankäsittelyohjelmassa ohjelmien nimet kuvaan, josta tulee uuden dvd:n valikko ja tallenna se jpg-muodossa. Mene Dvdauthorgui:hin ja valitse menus-valikosta "create m2v still". Valitse juuri tekemäsi kuva ja tallenna se uudella nimellä. Ohjelma kysyy framecounttia. 1 on hyvä. Lisää sitten kaikki videopätkät "add title" -napista ja kuten edellä on neuvottu. Jokaisella titlellä on omat asetukset. Täytyy varoa mikä tekstitys menee mihinkin videoon, katso aina mikä video on valittuna ennen kuin muokkaat sen asetuksia.

Kun videot ovat kasassa valitse menus valikosta "add titleset" -menu. Valitse juuri tekemäsi m2v still. Kone kysyy ääniraitaa, paina vain cancelia. Nyt avautuu näkymä jossa voi alkaa tekemään valikkoa. Tekemiäsi valikkotekstejä voi alkaa nyt ympyröimään kehyksillä, joista tulee nappeja. Jokaiselle napille täytyy valita toiminto mitä tapahtuu kun painaa sitä. Ne voi säätää valikosta toistamaan valittua videota kappaleen tarkkuudella. Kun olet valmis, paina acceptia ja autoroi dvd.

IfoEdit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä on vanha ohjelma. Afterdawn sivun mukaan ei toimi kunnolla XP:ssä tai Vistassa.

Luo uusi DVD[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Luo uusi: "DVD Author > Author new DVD"
 2. Syötä tiedostot. (*.m2v,*.mpa/*.ac3,*.sup ja celltimes.txt, katso alla.)
 3. Valitse audio- ja tekstitysrivi ja korjaa kieliasetus alasvetolaatikosta.
 4. Valitse kohdehakemistoksi tyhjä kansio.
 5. Korjaa värit...

Tekstin värien muokkaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

(Jos teet useamman videon DVD:tä dvdlabilla/DVDShrinkillä, jätä tämä viimeiseksi! Katso alempana.)

Tekstin värien korjaus on tehtävä, että tekstit näkyvät oikein. Muokataan juuri authoroitu dvd-tiedosto tekstin värien osalta näin: Kuva

Kopioidaan sieltä *.sup.IFO -tiedostosta arvot ja sitten liitetään arvot tuonne juuri authoroituun *.IFO -tiedostoon, kuten kuvassa. Tallenna uudelleen.

Vielä rautalangasta ja kuviin viitaten:

 1. Avaa "File > Open" ProjectX:n tuottaman [nimi].sup.ifo.
 2. Valitse tästä juuri avaamastasi [nimi].sup.ifo -tiedostosta kuvan 2 näyttämän kohdan ja sen jälkeen "Subtitle Color > Copy Colors from this PGC"
 3. Valitset kuvan 3 osoittaman kohdan uudessa, IfoEditin tuottamassa tiedostossa, ja valitset "Subtitle Color > Paste Colors into this PGC"
 4. Vielä "File > Save".

Chapterit eli luvut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luo tekstitiedosto, jonka sisältö on seuraavantapainen:

7500
15000
22500
30000
37500
jne.

Luvut ovat freimilukuja, joiden kohdalta haluat uuden luvun ("chapter") alkavan. 7500 framea on siis 25 framea kertaa 60 sekuntia kertaa 5 minuuttia eli näin saa viiden minuutin tasasuuruiset chapterit. Kukin rivi sisältää siis vain yhden kokonaisluvun. Windowsin komentoriviltä saat kahden tunnin elokuvaan luotua ko. tiedoston kätevästi for-loopilla näin: "c:\> for /L %i in (7500,7500,180000) do echo %i >> celltimes.txt". Vaihda viimeinen luvuista niin suureksi kuin elokuvan mitta on. Tai sitten voit tehdä tiedostosta "tarpeeksi" pitkän, jolloin sama tiedosto kelpaa aina.

Useamman videon DVD Ifoeditillä ja DvdShrinkillä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jos halutaan useamman videon dvd, kunkin tallenteen tiedosto tallennetaan omaan kansioon. Ifoedit lopetetaan ja uudelleen käyntiin jokaiselle tallenteelle. "DVD author" onnistuu vain kerran, sitten sama seuraavalla ja seuraavalla tiedostolla. Jokaisen Ifoeditin käytön jälkeen tiedostot omaan hakemistoon. DVDShrinkillä (ilmainen) valitsee re-author-toiminnon ja tuo jokaisesta hakemistosta ensimmäisen VOBin importilla, niin ohjelma tunnistaa muutkin vobit samaksi ohjelmaksi. Niin monta kuin riittää tilaa ja sitten poltto. Nyt sinulla on dvd, jossa on monta videota ja valinnaiset tekstit, muttei menuja.

Ohjelman poltto dvd:lle[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kun dvd:n authorointi on valmis, tiedostot voi kopioida dvd:lle. Tämä onnistuu esim. Nero-ohjelmalla, joka tulee usein optisen aseman kylkiäisenä. Nero express -ohjelmassa valitaan ensin "dvd", sitten "kuva ja video" ja lopuksi "Polta DVD-videotiedostot" Sitten valitaan vain kansio, johon on tehty dvd-videotiedostot. Jos on käytetty DVDShrink-ohjelmaa pakkaamiseen, tulee dvd-videotiedostojen sijaan valita "polta image levylle"

Tavallisella dvd-tallentimella tallennettaessa ohjelmia SP-nopeudella, ohjelmaa mahtuu kaksi tuntia yhdelle yksikerroksiselle dvd-levylle. Digiboksilla tallennettua ohjelmaa voi sen sijaan mahtua lähes kolme tuntia, koska se mahtuu tiiviimpään tilaan. Jos dvd-poltto-ohjelma ilmoittaa, että ohjelma ei mahdu levylle, se on käsiteltävä DvdShrink-ohjelmalla.

Nero 6 ei toimi Windows Vistassa, joten tällöin voidaan käyttää ImgBurn-ohjelmaa, joka on ilmainen. ImgBurn-ohjelmassa täytyy ensin valita mode ylävalikosta "build", sitten painaa kuvaa, jossa nuoli osoittaa cd-levyä ja tulee teksti "switch to device output". Device välilehdestä voi valita polttonopeuden ja label välilehdestä voi antaa levylle nimen, joka näkyy jos sen laittaa tietokoneen asemaan. ImgBurnissa ei ole varsinaista DVD-videotiedoston polttotoimintoa, täytyy vain valita kopioitavaksi dvd-tiedostojen pääkansio, johon tulee mukaan audio_ts ja video_ts kansiot mukaan levylle.

Lisäohjeita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ohjelman pakkaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jos tallennettava ohjelma ei mahdu DVD-levylle, se voidaan pakata pienempään tilaan. Pakkaaminen onnistuu ilmaisella DVDShrink-ohjelmalla. Ohjelman käynnistämisen jälkeen, valitaan "open files" ja valitaan kansio, joka sisältää pakattavat DVD-muotoiset tiedostot. Tämän jälkeen painetaan "Backup!"-nappia. Lopuksi voi valita, tallennetaanko lopputulos suoraan DVD-levylle vai image-tiedostoksi, jonka voi myöhemmin polttaa levylle haluamallaan dvd-poltto-ohjelmalla.

DVD:n testaus ennen polttamista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ennen DVD:n polttamista voidaan lopputulosta kokeilla esim. VLC media playerilla valitsemalla File -> Open Disc ja kirjoittamalla Device name -kohtaan kansio, johon DVD-tiedostot on tehty. Jos erillinen tekstitysraita on käytössä, voidaan se aktivoida kohdasta Video -> Subtitles Track kun VLC on huomannut raidan olemassaolon. Testaukseen voi toki käyttää esim. WinDVD:tä tai muita DVD:n soitto-ohjelmaa.

Kysymyksiä ja vastauksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • K: Olen kytkenyt dvd-soittimeni digitaalisesti vahvistimeen. Äänet eivät toimi dvd:ssä. Miksi?
 • V: Näiden ohjeiden mukaan tehdyt dvd:t sisältävät mpeg-ääniraidan, jota vahvistin ei osaa toistaa. Säädä dvd-soittimen asetukset siten, että mpeg-ääni muutetaan PCM-ääneksi. Tämän jälkeen toimii.
 • K: Minulla on Windows Vista -käyttöjärjestelmä. En pysty muodostamaan usb-yhteyttä pc:n ja Topfieldin välille.
 • V: 32-bittiseen Vistaan on nyt saatavilla usb-ajurit Topfieldin kotisivuilta. 64-bittiseen Vistaan ei vielä tätä kirjoittaessa ole ratkaisua.
 • K: Minulla on Windows Vista käyttöjärjestelmä. Miten poltan tiedostot dvd:lle kun Nero 6 ei toimi?
 • V: Käytä esimerkiksi ilmaista ImgBurn-ohjelmaa. Se on hyvä Neron korvike. Muitakin saa kokeilla.

Tietokoneohjelmia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kustakin ryhmästä tarvitaan yksi ohjelma, paitsi valinnaisista.

Demuksausohjelmia

 • ProjectX.jar (ilmainen)
  • Virallinen kotisivu. Virallisilla kotisivuilla jaetaan ohjelman lähdekoodia, ei mitään mikä lähtee suoraan käyntiin. Lähdekoodin mukana tulee kuitenkin ohjeet miten ne saa käännettyä ohjelmaksi.
  • Doom9 jakaa valmiiksi käännettyä .jar-tiedostoa
  • Java Runtime Environment (ilmainen, tarvitaan ProjectX:n ajamista varten)

Autorointiohjelmia

Poltto-ohjelmia

Valinnaisia lisäohjelmia

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]