Topfield TF5X00/Tiedonsiirto Toppyn ja tietokoneen välillä

Wikikirjastosta

Tämä luku kertoo tiedonsiirrosta Toppyn ja tietokoneen välillä. Toppyn ja tietokoneen (PC, MAC, Linux) välillä voi siirtää dataa USB 2.0-yhteydellä molempiin suuntiin. Windowsia käytettäessä tarvitset Topfieldin tekemän Altair -ohjelman. Windowsin kanssa pääset helpoimmalla asentamalla kaikki tarvittavat ohjelmat Topfield Windows Applications -paketista. Mac OS X:ä käyttäessä tarvitset MacTF tai Streamclip -ohjelman. (Erillisiä USB-ajureita ei Mac OS X:lle tarvitse asentaa.) Linuxilla siirto onnistuu Puppy -ohjelmalla.

Windows[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

32-bit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

USB-ajurien asennus käsin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aina USB-ajurien asennus ei onnistu automaattisesti.

 1. Pura Altair-ohjelman zip-paketti Temp-kansioon
 2. Temp-kansioon ilmestyy TfBulk.inf ja TfBulk.sys -tiedostot
 3. Toppy kiinni koneeseen USB-kaapelilla
 4. Windowsin ohjattu toiminto kysyy 'uuden laitteen' ohjaimia, valitse kyseinen Temp kansio


Jos asennus ei kuitenkaan onnistu, niin kokeile jotain näistä:

 1. Kokeile asentaa ajurit Windowsin vikasietotilassa
 2. Kokeile toista USB-porttia tai
 3. Kokeile eri merkkistä USB-kaapelia
 4. Kokeile asentaa ajuri vikasietotilassa

64-bit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

USB-ajurien asennus käsin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 1. Hae tarvittavat USB-ajurit
 2. Pura paketti esim. c:\temp -hakemistoon
 3. Kytke Toppy koneeseen USB-kaapelilla ja laita se päälle. Windows ilmoittaa löytäneensä uuden laitteen. Jos mahdollista, valitse vaihtoehto, että älä asenna ajureita automaattisesti. Mikäli tämä ei onnistu, niin asennus päättynee siihen, että Windows ei löydä sopivia ajureita. Tämäkään ei haittaa.
 4. Mikäli pystyit valitsemaan asennuskansion itse, valitse nyt c:\temp (tai minkä sitten valitsitkaan). Mikäli Windows yritti asentaa ajurit automaattisesti, mene laitehallintaan ja etsi ko. laite sieltä. Valitse "update driver" vaihtoehto ja valitse nyt asennuskansioksi c:\temp
 5. Lataa tarvittava tfdll.dll tiedosto
 6. Pura paketti ja siirrä dll-tiedosto samaan hakemistoon Altairin / Topsetin kanssa (saattaa toimia muillakin ohjelmilla).


Huomioitavaa tiedostoja siirrettäessä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Siirrettävän tiedoston nimi ei saa sisältää kaksoispistettä, tai muita erikoismerkkejä ( \ / : * ? " < > | ). Myös ääkköset eivät toimi. Jos siirtää vaikka tiedostoa "Elokuva: Barfly.rec", niin tietokoneelle ilmestyy nollan kilotavun kokoiselta näyttävä tiedosto, jonka nimi on "Elokuva". Tämä johtuu siitä, että Windows:issa tiedoston nimessä ei saa olla kaksoispiste-merkkiä, koska silloin NTFS-tiedostojärjestelmään luodaan "Elokuva"-nimiseen tiedostoon vaihtoehtoinen tietovirta (alternate data stream). Tiedosto "Elokuva" pitää sisällään siirretyn tiedon, vaikka sen pituus näyttääkin olevan nolla kilotavua. Vaihtoehtoiset tietovirrat saa selvitettyä Heysoftin LADS- tai Sysinternals:in Mark Russinovich:in STREAMS-ohjelmalla. Jos LADS näyttää, että tiedostossa "Elokuva" on vaihtoehtoinen tietovirta, sen saa kopioitua Windowsin komentoikkunassa käyttämällä vaikka Cygwinin tai GNU utilities for Win32 cat-ohjelmaa (Windows:in TYPE-komento ei toimi). Jos LADS:in näyttämä tiedoston polku ja nimi on "H:\TV\Elokuva: Barfly.rec", niin komento cat "H:\TV\Elokuva: Barfly.rec" >Barfly.rec kopioi tallennuksen tavalliseksi tiedostoksi. Tämän jälkeen tiedoston "Elokuva" voi poistaa. Tiedosto kannattaa nimetä uudestaan toppyllä, tai helpommin Altair-ohjelmassa.
  • Helpointa lienee kuitenkin muuttaa Altairilla tiedoston nimeä ennen tiedoston siirtoa. Ohjelma näyttää digiboksin ikään kuin yhtenä kovalevynä ja tiedostojen nimiä pääsee muokkaamaan aivan kuin ne olisivat tietokoneen kovalevyllä. Valitse tiedosto, paina hiiren oikea näppäintä ja valitse "rename".
 • Jos tietokoneessa on FAT32 -levy, niin yli 4G tiedostot eivät siirry. NTFS -tiedostojärjestelmä mahdollistaa suuremman kokoiset tiedostot. Windows ohjeessa kerrotaan miten levyn järjestelmän voi muuttaa ilman että tietoja häviää.

Tiedostojen siirto FTP:llä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Voit siirtää tiedostoja myös ftp-protokollaa käyttäen. Tähän tarvitset ftp serverin (freeware).

Sivu on siirtynyt, uusi osoite on: Ftp serveri - uusi sivu

Tiedostojen siirto kytkemällä kovalevy PC:hen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaikka Topfieldin levyformaatti ei olekaan suoraan luettavissa Windowsissa, tarjolla on ohjelmia, joilla sisältö saadaan siirrettyä. Tunnetuimmat lienevät TopfHDRW ja TFtool, joka tukee jopa tallennusten esikatselua PC:ssä. Ohjelmat voivat osoittautua erityisen käteviksi, jos kovalevyn vaihdon yhteydessä jo talletettu sisältö halutaan säilyttää.

Linux[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yritin puppyn käyttöä, mutta se vaatii patchin ja ei toiminut koska tiedoston nimien alussa on taikamerkkejä sotkemassa.

Sensijaan ilokseni havaitsin, että F-Spot niminen valokuvien indeksointiohjelma haluaa oma-aloitteisesti siirtää tiedostoja ja se jopa toimii. libgphoto2 kirjastoon näyttää http://www.gphoto.org/news/ mukaan ilmestyneen tuki TF5000 sarjalle versiossa 2.4.2 eli luultavasti muutkin digikameroiden tyhjentämiseen tarkoitetut ohjelmistot kykenevät ko. digiboxien kanssa keskustelemaan.

Tämä ohje on todettu toimivaksi Ubuntu 10.04 LTS:lla

 1. Asenna gphoto2 (sudo apt-get install gphoto2)
 2. kirjoita 'gphoto2 --auto-detect --list-files' komentoriville nähdäksesi tiedostot (ja niiden numerot)
 3. kirjoita 'gphoto2 --auto-detect -p <num>' ladataksesi yhden tiedoston koneeseesi.

Kirjoita 'man gphoto2' saadaksesi lisävihjeitä ko. komennon käyttämiseksi. Tai käytä muita ohjelmia kuten yllämainittua F-Spotia.

Tämä ohje on todettu toimivaksi OpenSusella.

 1. Asenna Puppy-ohjelma esimerkiksi osoitteesta: http://software.opensuse.org/search?p=1&baseproject=ALL&q=puppy
 2. mount none /proc/bus/usb -t usbfs
 3. Lisää /etc/fstab tiedostoon rivi:
  1. usbfs /proc/bus/usb usbfs auto 0 0
 4. Kun Topfield on yhdistetty tietokoneeseen Usb-kaapelilla ja se on päällä totea toimivuus komennolla:
  1. puppy - c dir
 5. Mikäli asennus onnistui edellä ollut listaa päähakemistot.

Tiedostojen kopiointi onnistuu seuraavasti: puppy -c get 'DataFiles\jokuohjelma.rec' '/home/jokunen/jokuohjelma.rec'

USB-IDE-tiedonsiirtomodifikaatio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eräs osaava käyttäjä on tehnyt tiedostonkäsittelyä nopeuttavan liitynnän boksin ja tietokoneen välille. Käyttäjän kertomien kokemuksien mukaan 3,5 gigan tiedoston demuksaaminen onnistui ProjectX -softalla suoraan boksilta noin kahdeksassa minuutissa. Linkki

HUOM!! Laitteen takuu raukeaa muutoksen myötä!!