Siirry sisältöön

Työturvallisuus kemian laboratoriossa/Ensiapu

Wikikirjastosta

Tapaturman sattuessa tulee olla valmis toimimaan. Ensiapukurssin käyminen on hyödyksi.

Kemikaalitapaturma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tapaturman sattuessa kemikaalien kanssa toiminta riippuu siitä minkälainen reagenssi on kyseessä ja onko sitä joutunut iholle, hengitysteihin vai onko sitä nielty.

Vahvat hapot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vahvan hapon läikkyessä pöydälle tai lattialle, se pyyhitään ensin huokoisella paperilla (esim. käsipyyhe) pois, ja tämän jälkeen pestään pinta vedellä sekä miedosti emäksisellä pesuaineella. Puhdistuksessa käytetään suojakäsineitä. Tarvittaessa käsineitä voidaan laittaa kahdet päällekäin.

Vahvan hapon läikkyessä vaatteille vaate riisutaan pois ja pestään altistunut alue iholta vedellä ja miedosti emäksisellä pesuaineella. Vaatteet käsitellään samoin. Jos altistunut ihoalue on suuri tai vaurio on selvästi nähtävissä, viedään altistunut ensiapuun.

Jos happoa on nielty, potilasta ei saa oksennuttaa. Juotetaan potilaalle vettä tai mielellään maitoa ja mennään ensiapuun.

Silmiin joutunut happo huuhdellaan mahdollisimman pian pois silmistä joko silmähuuhdepullon tai silmäsuihkun avulla. huuhtelua jatketaan 15 min ajan tai altistuksen mukaan. Mennään ensiapuun. Neutralointia ei saa yrittää itse!

Vahvat emäkset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vahvat emäkset ovat kudokselle vahingollisempia kuin vahvat hapot. Niiden kanssa toimitaan samoin kuin vahvojen happojen, sillä erolla, että pesuliuoksena käytetään miedosti hapanta nestettä.

Sähkötapaturma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Säteilytapaturma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]