Siirry sisältöön

Vapautta tietoyhteiskuntaan!/Vanha kone käyttöön

Wikikirjastosta

Vanhan tietokoneen voi ottaa uudelleen käyttöön.

Käyttökohteita vanhalle tietokoneelle

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
tietokone, joka toimii palomuurina kotiverkossa
 • tiedostopalvelin
tietokone, jossa on kookas kiintolevy ja josta voidaan hakea tiedostoja
 • IRC-kone
tietokone, jolla pyörii IRC-ohjelma
 • palvelin
vanha tietokone sopii kevyeksi palvelimeksi
 • hiekkalaatikko
tietokoneohjelmien testausalusta (esim. eri käyttöjärjestelmä kuin pääkoneella)
 • kodin asiointi-PC
surffauskone, pankkiasioiden hoito, henkilökohtainen tekstinkäsittely ja taulukkolaskenta
 • lasten PC
lasten käytössä oleva sopivalla jakelulla (esim. Edubuntu) ja peleillä varustettu PC

Pölyjen puhdistus

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käytöstä pois ollut tietokone kannattaa puhdistaa pölyistä ennen uudelleen käyttöön ottoa. Parhaiten se onnistuu paineilmalla, mutta pölynimuri käy myös hyvin, sillä se imee pölyt, eikä siirrä niitä. Vettä ei saa käyttää.

Tietokoneen kotelo avataan ja sisältä poistetaan pölyt. Ennen sähköverkkoon liittämistä kone on syytä avata ja puhdistaa esimerkiksi pölynimurilla varoen komponentteja. Imuria käyttäessä on kuitenkin hyvä muistaa, että se tuottaa runsaasti staattista sähköä. Imurin suulake on hyvä pitää kaukana tietokoneen herkistä komponenteista.

Harva ihminen kuitenkaan omistaa paineilmapurkkeja tai kompressoria, jolloin hyvänä korvikkeena toimivat omat keuhkot ja kekseliäisyys. Enimmät pölyt voidaan poistaa vaikkapa pillillä puhallellen. Puhdistusoperaatio on syytä suorittaa ulkosalla.

Tämä pölynpoisto-toimenpide voi pidentää koneen elinikää vuosilla. Vanhojen sähkölaitteiden käsittelyssä ei voi olla liian huolellinen. Sähköiskun vaara on todellinen. Jos olet epävarma siitä, onko käsissäsi oleva laite vaarallinen, pyydä apua viisaammilta. Koneen virtajohto voi olla esim. rikkinäinen ja silloin tarpeen vaihtaa.

Koneen päivittäminen

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vähintään verkkokortti kannattaa hankkia. Keskusmuistia voi myös lisätä.

Käyttöjärjestelmän uusiminen

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vanhaan koneeseen kannattaa laittaa jokin kevyt Linux-jakelu tai jokin BSD, koska Microsoftin vanhoja tuotteita ei enää tueta. Varmistutaan, että käsillä on jokin käyttöjärjestelmäjakelu. Kattava lista löytyy esim. Distrowatch-palvelusta. Vanhojen koneiden resurssit eivät yleensä riitä kovin raskaisiin jakeluihin, joten on syytä valita jokin kevyistä, esimerkiksi Puppy Linux, Damn Small Linux tai vähän raskaampi Xubuntu, jonka voi asentaa myös suomeksi. Jakelu siis imuroidaan sen kotisivulta (tai joltain peilipalvelimelta) ja poltetaan cd-levylle.

Jos valittu jakeluversio tuntuu vastaavan koneen tehoja, voidaan aloittaa asentaminen. Avataan cd-luukku ja laitetaan jakelulevy sisään ja bootataan kone.

Yleensä vanhat (windows-) koneet sisältävät niin paljon vanhaa turhaa softaa, että kannattaa aloittaa uusi puhdas asennus. Esimerkiksi ubuntu-pohjaisissa jakeluissa optioksi voi valita: "käytän koko kovalevyn ja osioin automaattisesti", jolloin osiointiin ei tarvitse niin syvällisesti mennä. Osiointi kannattaa kuitenkin opetella tekemään itse, jolloin voi vaikuttaa mm. osioiden kokoon.

Tarkempia ohjeita asennuksiin pitää etsiä jakeluitten kotisivuilta. Asennuksen viimeistelyyn kuuluu esimerkiksi suomenkielisen näppäimistön asetus, verkkokortin ja äänikortin testaus sekä kuvien ja videoleikkeiden toimivuuden testaaminen.

Viimeiseksi voidaan laittaa Firefoxin asetukset kuntoon ja aloittaa koneen käyttö.

Asennuksen valmistelu

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Järjestelmätietojen kirjaaminen

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pc:n tehokkuus ja muut (setup-tiedot) eivät aina ole tiedossa. Kun kone käynnistetään, päästään koneen setup-tilaan yleensä Del- tai jollain jollain funktionäppäimellä (konemerkistä riippuen). Tässä tilassa voi/pitää hakea esim. juuri vaihdetun kovalevyn tiedot. Kun PC sitten käynnistetään, em. tiedot vilahtavat ruudulla. Pysäyttämällä käynnistyksen sopivasti pause-näppäimellä voi tiedot kirjoittaa ruudulta paperille, jos setup-tilasta ei löytänyt.

Tiedostojen pelastus

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jos vanhalta koneella on tiedostoja, joita halutaan varmistaa (esim. valokuvia tms.), käy niitten kopioiminen helpoiten usb-muistitikun avulla. Tikku asetetaan usb-paikkaan, ja näkyy tämän jälkeen Windowsissa uutena kovalevykirjaimena (esim. "F:"). Usb-paikat ovat tosin yleistyneet vasta 1990-luvun loppupuolella, ja monesti sijaitsevat hankalasti koneen takaosassa.

Ubuntun minimiasennus

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ubuntu sopii hyvin vanhaan koneeseen, koska se on mahdollista asentaa ilman ylimääräisiä ohjelmia, palvelimelle soveltuvana minimiasennuksena. Lisäksi Ubuntu tunnistaa vanhemmankin laitteiston hyvin. Näiden ohjeiden avulla Ubuntu on mahdollista asentaa 133+ mHz tietokoneelle, jossa keskusmuistia on lähemmäs 64 MB ja kiintolevyn koko yli 1 Gt.

 1. Lataa viimeisimmän Ubuntun alternate install -levykuva, koska tämä levykuvan asennus onnistuu varmemmin vanhalla koneella. Latauksen lopuksi voit halutessasi tarkistaa md5-tiivisteet. Polta levykuva cd-levylle hitaalla nopeudella.
 2. Säädä BIOSista tietokoneen käynnistyslaitteeksi (boot device) cd-asema.
 3. Aseta cd cd-asemaan ja uudelleenkäynnistä
 4. Säädä aloitusvalikossa kieli ja näppäimistö
 5. Valitse "server install", joka asentaa Ubuntun minimiversion
 6. Tee asennus ohjeiden mukaan. Asennuksen kesto riippuu tietokoneen tehosta, mutta varaa asennukseen vähintään puoli tuntia.
 7. Tietokone käynnistyy lopuksi uudestaan.

Jälkiasennus

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nyt Ubuntun luuranko on asennettu ja seuraavaksi laitetaan lihaa luiden päälle. Haetaan tarvittavat ohjelmat: ikkunointijärjestelmä ja AbiWord-tekstinkäsittelyohjelma sekä Opera-selain. Tässä käytetään Nano-tekstieditoria, jonka käyttäminen on helppoa.

1. Muokataan sources.list-tiedostoa, jotta oikeat ohjelmavarastot tulevat käyttöön. Kirjoita komento:
sudo nano /etc/apt/sources.list
2. poista risuaidat universe-ohjelmavarastojen edestä (2 kpl). Lisää tiedoston loppuun deb http://archive.canonical.com/ubuntu dapper-commercial. Tallenna painamalla Ctrl+O, hyväksy tallennus enterillä, poistu painamalla Ctrl+X.
 • Päivitä pakettilistaus (juuri muokattu tiedosto tulee voimaan).
sudo apt-get update
 • Haetaan ikkunointijärjestelmä ja Openbox-ikkunointiohjelma. Asennus kestää kauan.
sudo apt-get install x-window-system-core openbox xterm menu
 • lisäksi pari ohjelmaa
sudo apt-get install opera abiword
 • muokataan vielä aiemmin muokattua tiedostoa, palautetaan muutokset, eli lisätään risuaidat ja poistetaan commercial-varasto. Kirjoita sen jälkeen komento:
sudo apt-get update
 • Käynnistä tietokone uudestaan, kirjaudu sisään ja kirjoita sen jälkeen startx ja paina enteriä.

Nyt sinulla on vähän keskusmuistia vaativa Linux, jolla voi surffata netissä ja kirjoittaa tekstinkäsittelyohjelmalla. Lisäohjelmia voit hakea sudo apt-get -komennolla.