Venäjän kieli/käytäntö

Wikikirjastosta

Tietokone ja kyrilliset aakkoset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Venäjää kirjoitetaan kyrillisillä aakkosilla, jotka eroavat melkoisesti tavallisista latinalaisista aakkosista. Myös tietokoneiden kanssa kyrilliset aakkoset aiheuttavat joskus suuria ongelmia. Kyrilliset aakkoset kirjoitetaan tavallisesta näppäimistöstä poikkeavan kyrillisen näppäimistön avulla.

Venäläinen näppäinjärjestely.
Venäläinen foneettinen näppäinjärjestely.

Tällaisen näppäimistön ostaminen ei vielä yksistään riitä, koska tietokone ei pysty automaattisesti tunnistamaan, mikä näppäimistö siihen on kiinnitettynä. Tämän takia myös tietokoneen näppäinasetukset täytyy vaihtaa venäläisiksi.

Nykyajan tietokoneet ja käyttöjärjestelmät, esim. Windows XP/Vista, MacOS ja Linux tukevat oletuksena kyrillisten aakkosia eli ne pystyvät näyttämään ne tietokoneen näytöllä. Kyrillinen näppäimistö laitetaan esimerkiksi Windows XP:ssä toimimaan seuraavasti:

Käynnistä-painike→OhjauspaneeliAluekohtaiset- ja kieliasetukset→Välilehti Kielet→Painike Tiedot...→Painike Lisää...→Valitse pudotusvalikosta Venäjä ja napsauta OK. Voit valita oletuskielen suomeksi tai venäjäksi Oletuskieli-pudotusvalikosta.

Venäjää voidaan kirjoittaa myös tavallisella suomalaisella näppäimistöllä käyttämällä venäläistä foneettista näppäinjärjestelyä. Tällöin suurin osa venäläisistä kirjaimista löytyy niitä äänteellisesti vastaavasta latinalaisesta näppäimestä. Esim. AА, SС, DД, FФ, jne.

Kyrillisten aakkosten näkyminen selaimessasi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yleensä selaimen, esimerkiksi Internet Explorerin tai Mozilla Firefoxin, pitäisi automaattisesti tunnistaa aakkoset ja näyttää ne automaattisesti oikein, mutta joissakin harvinaisissa tapauksissa (esimerkiksi ikivanha tai todella harvinainen selain) se täytyy valita itse. Valikkoriviltä löytyy yleensä selaimesta riippuen joko Näytä- tai Muokkaa-valikosta Koodaus, valitse Cyrillic.

Venäjänkielisten ohjelmien asentaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ohjelmien asentaminen on tapauskohtaista, mutta yleensä ohjelmasta on olemassa erillinen venäjänkielinen asennuspaketti, joka vain ladataan työpöydälle tai asennetaan hiirellä kaksoisnapsauttamalla ja vastaamalla ruudulle ilmestyviin kysymyksiin. Joskus asennusvaiheessa voi asennusikkunoissa näkyvät kysymykset olla pelkkää "sekasotkua", mikäli käyttöjärjestelmä ei ole venäjänkielinen, mutta asennusurakan päätteeksi kaiken pitäisi olla kunnossa.

Muita huomioita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Monet pienet ohjelmat, kuten Muistio (Notepad) eivät pysty tallentamaan kyrillisiä aakkosia, vaikka näytöllä kaikki näkyy oikein. Muista aina testata kyrillisten aakkosten toimivuus systeemissäsi ennen suurta kirjoitusurakkaa.

Sinulla ei välttämättä tarvitse olla venäläistä näppäimistöä voidaksesi kirjoittaa venäjäksi, on olemassa monenlaisia Virtuaalisia näppäimistöjä, jotka toimivat esimerkiksi selaimen avulla hiirellä napsautettaessa.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]