Wikijunior Filosofia/Muinaiset astronautit

Wikikirjastosta
Astronautin kuvia luolamaalauksissa ?
Inkalinnoitus Ollantaytambon kiviseinä on eräiden muinaisastronauttiteorioiden kannattajien mukaan avaruusoloiden avustuksella rakennettu.

Muinaiset astronautit tarkoittaa ajatusta, jonka mukaan vieraat avaruusolennot olisivat luoneet sivistyksen Maahan. Ihmiset olisivat palvoneet avaruusolentoja jumalina.

Näitä ajatuksia ovat esittäneet monet kirjailijat. He ovat haastaneet niillä tieteen. Jotkut tutkijatkin ovat kannattaneet julkisesti ajatusta. Silti useimmat yliopistojen tutkijat pitävät yleensä muinaisia astronautteja kuvaavia käsityksiä näennäistieteenä.

Tunnetuin muinaisten astronauttien puolestapuhuja on ollut sveitsiläinen Erich von Däniken.

Todisteita muinaisastronauttien tueksi on haettu uskontojen pyhistä teksteistä ja kansantarinoista.

Vierailijoiden jälkiä on nähty Vanhan ajan taiteessa ja raunioissa.

Monet näistä todisteista eivät ole yksiselitteisiä. Muinaisastronauttiteoria on kiehtova, muttei läheskään varma asioiden selitys.

Muinaistronauttiteorian keskeisiä piirteitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Vanhan ajan ihmisten tekniikka ei riittänyt suurten kivirakennelmian tekoon, saivat apua toisen tähtien takaa tulleilta astronauteilta
  • Muinoin edistynyttä tekniikkaa, esim Antikytherän laskukone, Babylonian sähköpatteri jne. Egyptiläisissä hieroglyfeissä sähkölamppuja, helikoptereita jne. Intian muinaistaruissa kuvataan ydinaseen käyttöä.
  • Muinaiset ihmiset palvoivat näitä astronautteja jumalina.
  • Esimerkiksi hindumytologian Vimanat, "tuliset vaunut" olivat muinaisten astronauttien kulkuneuvoja
  • Muinaiset astronautit loivat ihmisetkin esim muokaamalla apinan gerintötekijöitä. Tällöin muinaiastronauttiteoria kannattaa ajatusta, että jumala loi ihmisen, mutta eri tavalla, kuin uskonto sanoo.
  • Muinaiset astronautit saattoivat jopa panssa elämän alulle

Teorian historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaihtoehtoisia historiakäsityksiä ovat monet kirjailijat julisteneet. Nissiä muinaiset astronautit puuttuivat ihmisten asioiden kulkuun, jopa loivat ihmisen. Uskontojen jumalat saatetaan nähdä astronautteina.

Ensimmäisiä muinaisastronautti- ajatusten esittäjiä olivat Charles Fort jo vuonna 1919 . Fort esitti monia muitakin "virallista tiedettä" - mitä se sitten lieneekin - haastavia ajatuksia.

Luultavasti ufot nostivat ajatuksen muinaisista astronauteista arvaamattomaan suosioon. Monet kirjailijat innostuivat 50- ja 60-luvulla tästä mieltä kiehtovasta ajatuksesta. Näitä olivat mm Desmond Leslie 1953, Morris K Jessup 1959, Peter Kolosimo 1957 , Paul Misraki 1965 ja Robert Charroux 1969. Myös esim Neuvostoliitossa jotkut tiedemiehet kannattivat ajatusta. Vuonnn 1966 tunnetut, arvostetut tiedemiehet Carl Sagan ja Josif Skhlovskii esittivät ajatksen muinaisastronauteista.

Todella suureen julkisuuteen muinaiset astronautit toi sveitsiläinen hotellinpitäjä Erich von Däniken vuonna 1968 ilmestyneellä teokselleen "Vieraita avaruudesta". Dänikenistä tuli pian nimi, joka oli lähes kaikkien huulilla: Dänikenin teoksia myytiin lopulta kymmeniä miljoonia kappaleita.

Däniken ei kokokaan kehittänyt ajatuksiaan. Monet ovat olleet lainaa. Mutta Däniken on tunnetuin "muinaisastronauttien markkinoija".

Däniken ja Charroux saivat vaikutteita teoksiinsa mm Louis Pauwelsilta ja Jacques Bergieriltä. Charroux ja Däniken vaikuttivat toisiinsa.

Ulkomailla tunnetuimpia muinaisastronautti-ajatusten julistajia ovat olleet myös Zecharia Sitchin ja Robert K.G. Temple

Muita suomennettuja muinaisastronauttikirjailijoita kuin Däniken ovat olleet mm Peter Kolosimo, Alan ja Sally Landsberg, Robert Blumrich ja Charles Berlitz. Berlitz tunnetaan paremmin Bermudan kolmiota koskevista, myös hyvin kiistanalaisista kirjoituksistaan.

Erich von Däniken[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tunnetuin muinaisten astronauttien puolestapuhuja on ollut Erich von Däniken. Hänne kirjansa ovat olleet suosittuja 60-luvulta 80-luvulle ja sen jälkeenkin. Dänikenin teokset ovat herättäneet laajaa innostusta ja kiivastakin vastaan väittämistä, jossa on kyseenalaistettu Dänikenin mielenterveyskin.

Ensimmäisessä vuoden 1968 kirjassaan "Vieraita avaruudesta" Däniken väitti, etteivät egyptiläiset olisi kyenneet silloisella tekniikallaan rakentamaan pyramideja. Dänikenin kertomuksen mukaan avuksi tarvittiin avaruusolioita, jotka kykenivät leikkaamaan kiveä tarkasti, siirtelemään ja nostelemana suuria kiviä nopeasti. Däniken pitää myös inkojen ja/tai heidän edeltäjiensä kivenkäsittelytaitoa mahdottomana ilman avaruusolioiden apua.

Dänikenin mielestä Maan ihmiset palvoivat avaruusolioita jumalina.

Uskonnot olisivat syntyneet tästä. Dänikenin mukaan muinaiset avaruusoliot olisivat aiheuttaneet sen, että ihminen syntyi apinasta.

Dänikenin ja muiden muinaisastronauttikirjailijoiden arvostelua[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Arvostelijoiden mielestä Dänikeniltä puuttuu kirjoissaan tietoa ja järkeä. Paljon on asiavirheitä. Hänen väitetään esittävän asioita, joihin ei usko itsekään. On perunutkin kantojaan, esim kun väitti Delhin rautapylvään olevan kokonaan ruostumaton. Väitti käyneensä eräässä Ecuadorin luolassa, jossa ei käynytkään.

Dänikenin kirjojen tarkoitus olisi vain tehdä mahdollismman paljon rahaa. Se perustuu siihen, että ihmisiä kiinnostaa tieteen selitykset kumoava arvoitus. Rahanteon välineenä toimii silloin tieteellinen ristiriita ja sensaatio, monien mieltä kiehtova epätieteellinen ajatus. Tämä sitten myydään. Dänikeniä on myös syytetty siitä, että hän pitää muinaisia ihmisiä tyhminä tai osaamattomina, jotteivat nämä olisi kyenneet rakentaa esimerkiksi pyramideja.

Däniken syyllistyi yksityselämässään huijaamiseen hotellinsa asioita hoitaessaan ja istui vankilassa yli kolme vuotta tämän takia.

Tämä tekee Dänikenistä maineeltaan epäilyttävän.

Uskovaiset puolestaan ovat arvostelleen Dänikeniä uskonnon kiistämisestä ja Jumalan korvaamisesta avaruusolioilla. Tämähän on uskonnon vastaista.

Itsestään selvältä tuntuva muinaisastronauttiajatus on monestikin tarkemmin katsoen ristiriitainne ja pätemätön.

Esim erässä kirjassaan Däniken väittää muinaisessa piirroskuvassa esiintyvän astronauttien antenneja. Kirjan kirjoittamisen aikaanhan piiska-antennit olivat tavallisia. Mutta nykyään matkapuhelimissa ei ole ulospäin näkyviä antenneja.

Tämän mukaan muinaisten astronauttien tekniikka ei olisi edes yhtä edistynyt kuin meidän. Tässähän on selvä ristiriita.

Viihteessä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvassa "Avaruusseikkailu 2001" on muinaisastronautti se, joka loi iapinasta ihmisen. Stephen Kingin "Se jostakin" elokuvassa. "Salaiset kansiot" TV-sarjan vakiokamaa. "Tähtiportti"-elokuva. "Alien vs Predator". "Prometheus"-elokuva.

Muinaisastronauttiteoriaa sivutaan esim Tintti-sarjakuvassa Auringon temppeli.