Wikijunior Filosofia/Spiritismi

Wikikirjastosta

Spiritismi tarkoittaa uskoa, että ihmisten on mahdollista saada yhteys kuolleiden henkiin.

Spiritismiä on mm meedion ottama yhteys tuonpuoleiseen. Ouija-laudan avulla myös väitetään saadun viestejä tuonpuoleisesta - ilman meediota.

Spiritismistä on näkemyksiä laidasta laitaan. On uskoa, epäilyä ja kaikkea tällä välillä.

Spiritismi - spiritualismi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Spiritualismi on uskonto, jossa uskotaan että voi saada yhteyden vainajien henkiin.

Spiritismi on taas viestimistä henkien kanssa ilman sen kummempaa uskoa. Monesti tätä jakoa spiritualismiin ja spiritismiin ei ttehdä.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yliluonnollisiin ilmiöihin on uskottu tuhansia vuosia: ja yritetty henkiin ottaa yhteyttä eri keinoin.

Nykyinen spiritismi lienee syntynyt tämän pohjalta. vuonan 1848a syntyi Yhdysvalloissa spiritualistinen liike kummittelujen pohjalta. Monia yhdistyksiä syntyi tämän pohjalta vuosikymmenten saatossa. Varsinainen spiritismi on kuitenkin spiritualismin, henkiuskon ranskalaisperäinen muoto. Se pohjautui 1800-luvulla eläneen Allan Kardecin kirjoituksiin. Kardec perusti yhdistyksensä vuonna 1858. Ranskalainen spiritismi on vaikuttanut paljon varsinkin Latinalaisessa Amerikassa, mm Brasiliassa.

Spiritismi oli erityisen suosittua 1800-luvulla ja 1900-luvun alkupuolella varsinkin Yhdysvalloissa ja Iso-Britanniassa. Nykyäänkin siihen uskojia on paljon.

Meedio Eva Carriere

Meedio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yleensä tämä tapahtuu meedioksi kutsutun välittäjän avulla. Meedion kun uskotaan kykenevän yliluonnollisiin asioihin. Meediot ottavat henkiin yhteyden spiritistisesä istunnossa.

Toisten spiritistien mukaan yhteyttä ei saada vainajien henkiin, mutta dmoneiksi kutsuttuihin pahoihin henkiin. Tämän mukaan spiritismi on epäkristillistä.

Meediot olivet erityisen suosittuja 1800-luvulla ja 1900-luvun alussa.

Monet meediot ovat paljastuneet huijareiksi.

Nykyään meedioita sanotaan yleisemmin kanavoijiksi. Näiden kun sanotaan toimivan kanavina henkimaailman ja ihmisten välillä.

Ouija-istunto vuonna 1887

Ouija-istunnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Spiritismiä voi myös harjoittaa ryhmänä ilman meediota kirjaimia sisältävän ouija-laudan tai kirjainkorttien avulla. Kirjainspiritismissä ihmiset pitävät sormiaan tai käsiään juomalasin tai teevadin päällä. Teevati alkaa vaellella kirjainten kohdille lähettäen viestejä.

Kirjainspiritismi taas voidaan selittää tiedostamattomilla käden liikkeillä.

Tunnettuja uskojia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sherlock Holmes-romaanit kirjoittanut Arthur Conan Doyle uskoi ainakin ajoittain siihen että saattaa olla mahdollisuus ottaa yhteys henkimaailmaan. Doyle

joutui naurunalaiseksi, kun uskoi kuuluisiin Cottingleyn keijukaiskuviin.

Doyle uskoi myös moniin muihin meedioihin ja vastaaviin, vaikka toki myös epäili joidenkin kykyjä.

Spiritismiä epäillyt taikuri Harry Houdini lupasi julisteissaan mm paljastaa meedioiden temppuja huijauksiksi.

Tunnettuja epäilijöitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kahlekuninkanaa parhaiten toiminut kuuluisa, huipputaitava taikuri Harry Houdini epäili spiritismiä. Houdini halusi alussa uskoa spiritismiin, mutta huomasi meedioiden käyttävän istunnoissaan samanlaisa temppuja kuin hän taikurina ollessaan. Houdini joka oli spiritismiin uskovan Doylen aikalainen, ajautui tämän kanssa pahaan riitaan aiheesta. toisalata Doyle uskoi Houdinin omaavan yliluonnollisia kykyjä.

Sanastoa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Spiritualismi: hengellinen liike, jossa yleensä pyritään yhteyteen henkimaailman kanssa.

Spiritismi: Ranskalaienn versio spiritualismista.