Wikijunior Filosofia/Taikavarpu

Wikikirjastosta
Taikavarpu

Taikavarpu on yleensä lehtipuusta otettu Y:n muotoinen oksanhaara, jonka avulla jotkut ovat uskoneet löytävänsä mm vettä. Uskomuksen mukaan varpu taipuu maanalaisen veden, metallin jne kohdalla.

Aikojen saatossa taikavarvulla on yritetty löytää malmeja, kadonneita esineitä jne.

Suomessa taikavarpua on ennen käytetty kaivonkatsomiseen - kaivon paikan etsimiseen.

Monien "varpumiesten" mukaan taikavarvulla mitataan maan alla olevista vesisuonista olevaa maasäteilyä. Taikavarpujen epäilijät eivät usko maasäteilyyn ja taikavarvun tehoon.

"Kaivonkatsomissauvoja"

Taikavarvun korvikkeita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Taikavarvun sijasta voi käyttää muunkinlaisia esineitä, mm heiluria tai kahta pientä L:n muotoista metallisauvaa. Jopa makkaraa on käytetty.

Taikavarvulla on satojen vuosien saatossa etsitty malmeja, vettä, rikollisia, kadonneita esineitä, aarteita ja joka mitattu ihmisen auraa, energiaa.

Toimiiko taikavarpu ?[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Taikavarvulla on sekä puolustajia että vastustajia.

Paljon on kerrottu tilanteista, joissa taikavarvun avulla on löytynyt vettä niin että sattuma olis käytännössä mahdoton tai hyvin harvinainen.

Monia valvottuja kokeita taikavarvun tehosta on tehty. Näistä yksikään ei viittaa siihen, että taikavarvusta olisi hyötyä.

Silti nykyaikana Iso-Britanniassa monet vesilaitokset ovat käyttäneet taikavarpuja. Jotkut joukko-osastot kä'yttivät Vietnamissa taikavarpua mm vientamilaississien tunnelien ja miinojen etsimiseen.

Mahdollinen tieteellinen selitys taikavarvulle tämä: Vesi aiheuttaa sähkökentän muutoksia. Aivot aistivat nämä alitajuisesti. Sitten käsi säätää tiedostamatta varpua alas veden kohdalla. Tätäkään kantaa ei ole kyetty varmistamaan oikeaksi.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Taikavarpua on saatettu käyttää tuhansia vuosia.

Taikavarpua alettiin käyttää Euroopassa viimeistään 1500-luvulla mm malmien ja rikollisten etsintään.

1600-luvulla taikavarpu yleistyi, kun 30-vuotisen sodan sotilaat etsivät sillä aarteita.

Kirkko ainakin osin vastusti taikavarpua noituutena, muttei pystynyt sen käyttöä estämäänkään.

Suomeen taikavarpu tuli vasta 1800-luvun loppupuolella veden etsintään kaivon paikkaa varten. Varpuna on massamme yleensä käytetty pajua. Sitä ennen kaivot katsottiin kasvillisuuden ja maaston mukaan.

Sanastoa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaivonkatsominen: kaivon paikan etsiminen taikavarvun tms. avulla.

Maasäteily: Maan vedestä lähtevä tai heijastuva oletettu säteily, jolla on yritetty selittää taikavarvun toimintaperiaate. Maasöäteilyn olemassa oloa ei ole silti varmistettu.

Okkultismi: taikuutta käsittelevää salaista oppia, salatiedettä

Refleksi: tiedoton lihasliike.

Taikavarpu: Monesti mm pajusta katkaistu 2-haarainen oksa.