Siirry sisältöön

Wikijunior Muinaiset kulttuurit/Adenan kulttuuri

Wikikirjastosta
Biggs Site, eräs Adenan kumpu taiteilijan mukaan.

Adenan kulttuuri vallitsi Suurten järvien eteläpuolella itäisessä Yhdysvalloissa, Ohiojoen laaksossa ja ympäristössä noin noin 500 eaa - 100 eaa. Sen ihmiset tekivät hautakumpuja ja rengasmaisia maakaivantoja. Tässä kulttuurissa viljeltiin muun muassa savikkaa ja kurpitsaa, muttei maissia. Asutus oli puolikiinteää: osan vuodesta asuttiin suurissa kylissä, osan tilapäisemmissä pienissä leireissä. Mahtisivut lienevät hallinneet Adenan kumpukeskuksia.

Kulttuuri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Adenan kulttuuri oli oli itäisessä Yhdysvalloissa Ohion-Indianan osavaltioiden seuduilla ja niihin rajoittuvilla lähialueilla

Adenan ihmiset eivät viljelleet maissia, mutta esimerkiksi auringonkukkaa, savikkaa ja kurpitsaa. Ajalle tyypillisesti ihmiset myös metsästivät, kalastivat ja keräilivät syötäviä kasveja. Ilmeiesesti osa vuodessa asuttiin suurissa kylissä, osa hajallaan muualta ravintoa etsien. Asuinmajat olivat kartiokattoisisa vitsaspunosseinäisiä. Saviastiat eivät olleet taitavasti tehtyjä. Luultavasti väkeä oli vähemmän kuin myöhemmillä metsämaan kausilla. Adenan kulttuurien harjoittama kauppa ulottui Suurilta järviltä Meksikoon. Suurilta järviltä saatiin Kuparia.

Hautaesineiden mukaan oli varallisuuseroja. Luultavasti mahtisuvut hallitsivat Adenan asutuskeskuksia.

Adena aloitti "metsämaan perinteeksi" kutsutun ajanjakson, jolloin kumpuja tehtiin yleisesti. Kulttuuri lienee perustunut alkujaan Etelä-Amerikasta tai Mesoamerikasta tulleeseen muuttoon tai vaikutteisiin. Adenan kulttuurin jälkeen tuli Hopewellin kulttuuri.

Kaavakuva Adenan ihmisten asuinmajasta.

Kummut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Noin 2000 Adenen kulttuurin tekemää kumpua on säilynyt, vaikka viljelijät jne ovat muokanneet maata. Kummuilla yleensä peitetiin "kuolleiden talot", joihin haudattiin ihmiset kuoleman jälkeen. Joskus kummut kasvoivat korkeiksi, kun tehtiin monta hautausta samaan kumpuun. Aina kun uusi hautaus tehtiin, kumpua kasvatettiin. Adenan kulttuurin myöhemmässä vaiheessa kumpujen ympärille alettiin rakentaa vallihautoja. Yleensä eläimen kuva amuistuttavia kuvakumpuja tehtiin tällä kaudella: esimerkiksi "Käärmekumpu", joka lienee tehty noin 300 eaa.

Rengaskaivannot ja muut maarakennelmat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kumpujen lisäksi Adenan ihmiset rakensivat myös rengasmaisia, neliömäisiä jne. maavalleja ja vallihautoja, joissa oli paaluaitoja.