Siirry sisältöön

Wikijunior Muinaiset kulttuurit/Hohokamin kulttuuri

Wikikirjastosta
Casa Granden raunioita.

Hohokamin kulttuuri oli Meksikon ja Yhdysvaltain rajaseudulla noin 1 - 1450 jaa vallinnut intiaanien kulttuuri.

Elatuksen hankinta perustui lähinnä kastelukanavien avulla tapahtuvaan viljelyyn, myöhemmin myös agaaven viljelyyn kuivemmilla alueilla. Kanavia tarvittiin, koska alue oli kuivaa Sonoran autiomaata. Lähellä on Phoenixin kaupunki.

Tunnettuja asutuskeskuksia olivat Snaketown, Pueblo Grande ja Casa Grandes.

Hohokamin kulttuurin raunioiden paikkoja.

Se muistutti paljon eteläisempiä Meksikon kulttuureja pallokenttineen ja pyramiditemppeleineen.

Tulvat ja ehkä kuivuus lienee hävittänyt Hohokamin, tai vihollisheimot hyökkäsivät. Intiaanit muuttivat pienempiin kyliin.

Muun muassa pima-intiaanit ja tohono o’odham -intiaanit ovat ainakin osittain polveutuneet Hohokamin intiaaneista.

Turkoosi-koruja

Hohokamin kulttuuri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hohokam-kulttuurin kuoppatalot saattoivat näyttää tältä.

Nimitys Hohokam tulee tohono o’odhamien ilmaisusta huhugam, eli "he, jotka ovat kadonneet", mikä viittaa raunioiden kauan sitten eläneisiin asukkaisiin. Hohokamin kulttuurin keskusalue oli Phoenixin altaassa.

Alue on kuivaa Sonoran autiomaata, missä sataa vähän ja kesäisin on hyvin kuumaa.

Phoenixissa on kesällä heinäkuussa keskimäärin yli 35 °C, talvella 13 °C. Sademäärä nopin 183 mm, joka ei yleensä riitä viljelyyn.

Snaketown on nykyään maan tasalla.

Ihmisten elatus täällä tuli viljelystä ja metsästyksestä. Varsinkin talvella myös metsästettiin.

Kulttuuri oli Lounais-Yhdysvaltain väkirikkain noin vuosina 1000-1300 jaa.

Talot olivat alussa kuoppataloja, myöhemmin neliskulmaisia maan päälle tehtyjä.

Monenlaiset juhlat olivat tärkeitä, päätellen myöhempien heimojen tavoista. Viimeisen Cochisen kauden tavoin Hohokam-kulttuurin ihmiset asuivat osittain maahan kaivetuissa kuoppataloissa. Myöhemmin kehittyi anasazi-tyyppisiä puebloja.

Keskuksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Snaketown

Grewe-Casa Grande

Pueblo Grande

Mesa Grande

Las Colinas ja Los Hornos

Varhainen kehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Noin 1000 - 500 eaa saattoi joissain paikoissa olla paikalalan pysyvää viljelyasutusta.

Välillä 1 - 750 jaa viljelijät perustivat pieniä kyliä Gila-joen keskijuoksulle. He kaivoivat kaivoja veden saantia varten. Viljelyn merkitys kasvoi välillä 300 - 500 jaa, jolloin Meksikosta tuli kaupan mukana uusia viljelykasveja.

Näitä olivat muun muassa pavut ja puuvilla. Myös joitain kurkkulajeja ja amarantti. Noin vuonna 600 jaa Hohokamin ihmiset alkoivat kasvattaa agavea. Saviastiat otettiin käyttöön hieman ennen 300 jaa.

Snaketown[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Noin 750-1050/1150 jaa elettiin "siirtolaisaikaa", jolloin kyliä ilmestyi ja vanhat laajenivat. Tupakkaa ja agaavea viljeltiin nyt ahkerasti. Meksikon vaikutus kasvoi, ensimmäiset pallokentät ilmestyivät. Kastelukanavia tehtiin paljon aiempaa enemmän. Suurissa yhteisuuneissa tehtiin leipää ja ruokaa. Noin 1000 jaa Hohokamin intiaanit käyttivät ensi kertaa happoetsausta, joka tapahtui kaktusmehulla. Käsityötaito parani. Varallisuuseroja näkyi. Asuttiin yhä kuoppataloissa. Tekstiilitöitä tehtiin paljon. Kulttuurin alue laajeni ulottuen pohjoisessa Verde-joelle ja etelässä Meksikon rajoille.

Snaketownista on löydetty Väli-Amerikalle tyypillisiä tasannetemppeleitä ja pallokenttiä. Snaketown sijaitsi Gila-joen varrella. Sen ala oli huipussaan noin 100 ha. Siellä asui silloin 1000 - 3000 asukasta. Alueen kastelukanavat antoivat vettä 280 km2 maa-alalle.

Asutus asettui yleiesesti paikoilleen noin vuosina 900 - 1000.

Tilapäisiä ja kiinteämpiä asumuksia käytettiin vuodenajan mukaan. Snaketowninkin asumukset olivat kuoppataloja. Pallokenttä. Kun Snaketown kasvoi 975 - 1150 jaa, sinne tehtiin toinenkin pallokenttä.

Alkuun viljeltiin maissia ja papuja, mutta pian saatiin luultavasti Väli-Amerikasta lisää viljeltäviä kasveja. Viljelyssä käytettiin apuna kastelukanavia ja kaivoja. Intiaanit tekivät kastelukanavat kivisillä ja puisilla työkaluilla.

Noin 1000 jaa mennessä oli laaja pallokenttien verkosto. Kumipalloja saatiin kaupan kautta etelämpää Meksikosta. Pallokentät toimivat myös kokoontumispaikkoina ja toreina.

Noin 1050-1150 jaa hylättiin asuinpaikkoja ja/tai muutettiin muualle. Snaketown hylättiin ehkä tähän aikaan, joskus 1050 jaa.

Osa Hohokamin keskukista hylättiin 1100-luvulla, mutta kulttuuri jatkoi. Kulttuuri muuntui: pallokenttien sijaan temppelikummut yleistyivät. Tämä voi merkitä vieraan kansan tekemää valloitusta.

Casa Grandes[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Noin 1050/1150-1300 jaa rakennettiin ensi kertaa maanpäällisiä taloja keskuaukioiden ympärille, joillain keskusaukioilla porrastemppeli. Väestö kasvoi taas. Asutus keskittyi yhä enemän suuriin kyliin, pienten ja keskisuurten määrä väheni. Maanpäällisiä taloja alettiin rakentaa noin 1150. Aukioiden ympärillä oli talorykelmiä.

Noin 1200 jaa ilmestyivät temppelikummut.

Noin 1300-1350/1375 ilmaantuivat paistinpannut ja linnunkuva-astiat. Myöhemmille O'odhameille tyypillinen punainen hautauskeramiikka yleistyi.

Eliitin käyttämiä jalokivikoruja on löydetty. Casa Crandesta löydetyt rakennelmat ovat tältä ajalta. Ne ovat suuria taloryhmiä.

Grewe-Casa Granden löytöpaikan ala on 360 hehtaaria. Siellä oli talorykelmiä, jätekumpuja, suuri talo, tasokumpu.

Kulttuurin taantuminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kulttuuri taantui 1355 tapahtuneen suuren tulvan vaikutuksesta. Kastelukanavat tärveltyivät. Niinpä ne eivät kyenneet kastelemaan suurten kylien tarvitsemia viljapeltoja. Monet keskukset autioituivat 1350 - 1375. Väki luultavasti muutti pienempiin kyliin. Myös kuivuus luultavasti autioitti aluetta.

Hohokam loppui kokonaan 1450-lukuun mennessä. Syynä saattoi myös olla pohjoisesta tuleet navajot ja apassit. Hehän vaelsivat etelään näihin aikoihin.