Siirry sisältöön

Wikijunior Muinaiset kulttuurit/Marajón kulttuuri

Wikikirjastosta
Marajón tyylistä keramiikkaa.

Marajón kulttuuri (myös: Marajoara) rakensi pyramidikumpuja Marajón saarella noin 1000-1600 jaa. Saari on Amazon-joen suistossa. Kulttuuri tunnetaan erityisesti hyvin tehdystä keramiikastaan, joka ihastutti jopa eurooppalaiset.

Marajon kulttuuri saattoi olla arawak-intiaanien luoma.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tätä kulttuuria on tutkittu melko vähän. Marajoara tunnetaan erityisesti taitavasti tehdyistä keramiikkaesineistään. Ne ovat "Amazonin moniväristä keramiikkaa".

Amazonin suisto satelliittikuvassa.

Saarelle levisi laajasti puutarhaviljely jo joskus 1000 - 300 eaa. Tämä oli muotoutumisvaihetta. Kumpuja tehtiin ehkä 400 jaa. Varsinainen Marajnón kulttuuri alkoi joskus 1000 jaa ehkä niin sanotun "Amazonin mustamaa-kulttuurin" levittyä alueelle. Marajón kumpualueella oli neljä keramiikkaperinnettä. Taitavin keramiikka on hautausuurnia. Marajón myöhäisvaiheessa sen saviastiat muuttuivat yksinkertaisemmiksi. Joidenkin mukaan saari olisi hylätty jo 1300 jaa. Toisten mukaan perinne jatkui jossakin muodossa eurooppalaisten tuloon asti ja vielä heiketen tämän jälkeenkin.

Keskukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muutama suuri kumpukeskus ja lukuisia yhä pienempiä asuinpaikkoja on löydetty. Kumpuja oli lähinnä saaren alavassa itäosassa, tulvivilla mailla. Niiden päällä saattoi olla monen perheen asuttamia soikeita pitkätaloja. Jotkut kummut ovat hautapaikkoja.

Kummut voivat nousta 20 m korkeuteen maastossa, joka on 4 - 6 metriä merenpinna yläpuolella.

Myös on löydetty muita suuria maarakenteita, ramppeja, pengerteitä, kanavia, lähteitä jne jotka ovat hautautuneet kerrostumien alle.

Suuressa keskuksessa, Os Camutinsissa asui 10 000 asukasta. Siellä oli 40 maakumpua. Koko kulttuuri käsitti 100 000 ihmistä. Eräs kumpu oli rakennettu 20 kertaa aina yhä suurempi kumpu pienemmän päälle.

Eräs kylä, Teso dos Bichos, oli 3 m korkean, 10 m leveän soikean maavallin ympäröimä. Keskusaukiota ympäröi parikymmentä suurta taloa. Lähellä kylää oli seremoniallisella alustalla sijainnut rakennelma. Joidenkin mukaan naiset asuivat kylässä, miehet alustalla olevissa taloissa. Kylässä asui noin 500 - 1000 asukasta.

Kulttuuri, uskonto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Marajón kulttuuri johti luultavasti itsensä naisesta, joka eli ennen muinoin ja oli luoja. Yleisemminkin muinaisessa Amazonissa mies edusti aurinkoa, nainen kuuta. Naisen asemasta on kiistelty: toisten mukaan naisia saattoi olla korkeissa asemissa, toisten mukaan miehet ja naiset asuivat erikseen, ja miehillä parempi elintaso, naiset tekivät raskaimmat työt. Marajón kansalla ei liene ollut vahvaa keskusjohtoa mutta epätasa-arvoa sukujen mukaan: vauraita ja köyhiä sukuja. Luultavasti ylimystösuku johti, ehkä pappeja, ehkä sotilaita.

Marajón ihmisten "kotiteollisuus" tuotti monenlaisia esineitä muun muassa poltetusta savesta. Mutta kivi oli harvinaista tällä alavalla suistosaarella