Siirry sisältöön

Wikijunior Muinaiset kulttuurit/Mesa Verde

Wikikirjastosta
"Tulitemppeliksi" kutsuttu raunioitunut pueblorakennelma Mesa Verden seudulla.

Mesa Verde Lounais-Yhdysvalloissa oli intiaanien pueblokulttuurin keskusalueita noin 930 - 1300 eaa. Seutu tunnetaan erityisesti luoliin ja kalliohyllyihin rakennetuista pueblorakennelmista. Näiden raunioita on noin 600. Näistä tunnetuin on Cliff Palace.

Tämä on sitä "neljän nurkan aluetta", josta arkeologit puhuvat. Neljän nykyisen Yhdysvaltain osavaltion rajojen risteys osuu näille seuduille. Mesa Verde on "Vihreä pöytävuori" espanjaksi.

Mesa Verden alueella on kanjoneita, joiden välissä pöytävuoria. Pueblokulttuuri katosi Mesa Verdestä ilmaston kuivumisen takia luultavimmin. Mesa Verden ihmiset muuttivat kaakkoon Santa Fen-Albuquerquen seuduille Rio Granden laaksoon noin 1300 jaa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Noin 6000 eaa alkoi niin sanottu arkaainne kausi. Mesa Verden alueella liikkuvat harvat metsästäjä-keräilijäryhmät vuorovaikuttivat mm kaupan avulla lähialueiden kanssa. Ihmiset lienevät asuneen luolissa ja risumajoissa. Mesa Verdeen lienee hakeutunut ihmisä noin 5000 - 2500 eaa

kun ilmasto kuivui. Kauden lopupuolela kauppa lisääntyi: kotiloita, laavalasia ja tutkoosia kaupattiin heimojen välillä.

Noin 1000 eaa maissin viljely alkoi vakiintua tällä alueella. Tältä pohjalta syntyi korintekijöiksi kutsuttu kulttuuri noin 50 eaa.

Tämä aiemmin vuodenaikojen mukaan liikkunut intiaaniryhmien joukko alkoi asettua aloilleen. Raeannukset olivat majamaisesti katettuja maakuoppia, "kuoppataloja". Näitä tehtiin noin 550 jaa Mesa Verdessä. He asuivat alueen pöytävuorten, mesojen, huipulla ja viljelivät maissia, papuja ja kurpitsoita. Korintekijöiden kulttuuri menestyi. Se lienee johtunut viljelystä. Alueen välkluku kaksinkertaistui vuosina 700 - 850 jaa. Nyt elettiin "muuntunut korintekijä" tai korintekijä III vaihetta. Kuoppatalot olivat suurempia. Yleensä ne olivat pöytävuorten huipulla. Tukkikehys oli peitetty kaislalla, ruoholla ja mudalla. Katon yläosassa oli aukko josta kiivettiin tikkailla taloon ja sieltä pois. joissain kuoppataloissa oli myös varastohuone.

Noin vuonna 750 intiaanit alkoivat täällä rakentaa talojaan maan päälle. Seinät oli tehty kepeistä ja mudasta. Oli myös erillisä seramoniahuoneita joita intiaanit kutsuvat nimellä kiva. Rakennukset lienevät olleen vielä 1- kerroksisisa.

Noin vuosina 850 - 930 jaa väestö kutustui, kun ilmeiesti viileni ja kuivui. Väkeä muutti etelään, mm Chacon kanjoniin.

Väkeä alkoi kuitenkin palata. Noin 1000 jaa ihmiset alkoivat rakentaa mesa Verdessä taloja muuraten kivestä Chacon ja muun etelän vaikutteiden mukaan. Pueblot tehtiin yleensä mesojen huipulle.

Noin 1100 jaa tehtiin monikerroksisisa puebloja.

Rakannuksissa oli jopa 50 huonetta ja ne saattoivat olla 2 - 3 - kerroksisisa.

Vuosina 1190–1270 rakennettiin paljon kalliohyllyille ja jyrkänteille puebloja. Ilmeisti asukkaat halusivat puolustautua.

Vuosina 1200-1275 tehty Cliff Palace on Mesa Verden suurin kalliorakennelma, ja siinä saattoi asua 150 - 250 ihmistä. Siihen oli rakennettu 217 huonetta ja 23 seremoniahuonetta, kivaa. Long Housessa oli 150 huonetta ja 21 kivaa. Suurimmassa osassa Mesa Verden kalliorakennelmista oli kuitenkin 1–5 huonetta. Väkiluku nousi alueella korkeimmillaan ehkä 625 ihmiseen. Paljon suuriempiakin arvioita on esitetty.