Wikijunior Muinaiset kulttuurit/Moche

Wikikirjastosta
Mochekulttuurin saviastia, joka esittää jaguaaria.

Moche oli Perun rannikolla noin 100 jaa vallinnut kulttuuri, joka edelsi myöhempää Chimoria. Mochen kulttuuri tunnetaan muun muassa saviastioista, kultatöistä ja pyramideista. Saviastiat olivat muun muassa ihmisen pään, eläimen tai talon muotoisia. Ne olivat erittäin taitavasti tehtyjä. Yhteiskunta oli järjestynyt, sotainen valtio. Se laajensi ajan mukana aluettaan rannikolla.

Maissin kasteluviljely oli yksi elinkeino. Mochen kulttuuri on saanut vaikutteita varhemmista Cupisniquen ja Gallinazon kulttuureista. Mochen kulttuuri romahti noin 600 jaa melko varmasti kuivuuden takia.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joskus vuoden 500 eaa jälkeen asutuskeskusten väliset yhteenotot kiihtyivät. Tämä johtui väestön lisääntymisestä: maissi oli yleistynyt niin rannikolla kuin vuoristossakin. Näihin aikoihin laakson keskiosissa oli monumenttien rakentamista ja kanavien kaivuuta. Tempelikeskuksia oli paljon, sotia vähän.

Noin 200 eaa alkoi Salinarin kulttuuri, jota luonnehti muun muassa linnoitetut mäet. Monumentaalirakentaminen väheni. Sodat jatkuivat seuraavalla Gallinazon kaudella 1-200 jaa Mochen laaksossa.

Rannikon väestö hylkäsi joen ylä- ja keskijuoksun ja keskittyi rannikon lähelle Cerro Orejan ympärille.

Vuoden 200 jaa jälkeen ylämaan väestö asettui entistä enemmän Mochen ylä- ja keskijuoksulle.

Koko Mochen laakso oli Mochen valvonnassa noin 500 jaa. Tällöin alkoi suurten rakennelmien teko työveron avulla.