Wikijunior Muinaiset kulttuurit/Tripoljen kulttuuri

Wikikirjastosta
Taliankissa saattoi asua noin 3700 eaa jopa 15000 asukasta. Silloin se oli aikaansa nähden suurkaupunki. Paikan ala oli 450 ha ja siellä oli 2700 taloa.
Tripoljen kulttuurin alue.
Tripoljen kulttuurin aikainen talo, eräs ennellistusyritys.

Tripoljen kulttuuri (Romaniassa: Cucutenin kulttuuri) 5500 - 2750 eaa. oli nykyisten Romanian. Moldovan ja Länsi-Ukrainan alueilla vallinnut maanviljelykulttuuri, jonka luojat rakensivat aikaan nähden suuria asutuskeskuksia.

Kulttuurin luonne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tripoljen kulttuuri perustui Lähi-Idästä ja Anatoliasta liikkeelle lähteneisin perinteisiin. Kulttuurin luojat lienevät tulleen Balkanilta maanviljelyn levittäytyessä sinne. Kulttuurin ihmiset tekivät taitavasti saviastioita. He tunsivat kuparin, mutta tekivät monesti työkalunsa kivestä. Varhaisilla maanviljelykulttuureille tyypillisiä äitijumalatteren patsaita on löydetty.

Kylät ja kaupungit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Talot oli tehty monesti savesta, puusta ja vitsapunoksesta. Niissä oli yleensä harjakatto. Kylät on monesti rakennettu helposti puolustettaville paikoille jokiterasseille ja kanjonien reunoille. Ilmeisesti Tripoljen kulttuurin asukkaat hylkäsivät kylänsä 60-80 vuoden välein uskonnon takia. Tripoljen kulttuurin suurimmat keskukset olivat Ukrainassa: Talianki, Noborovy, Maidanets, Nebelivka.

Kirjoitusta?[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

On väitetty joidenkin löytöjen perusteella Tripoljen kulttuurin ihmisten tunteneen kirjoituksen, mutta löydöt ovat kiistanalaisia.

Tuho[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tripoljen kulttuuri tuhoutui noin 3500 eaa, kun varhaiset indoeurooppalaiset valtasivat alueen. Tähän viitata se, että kulttuurin itäinne alue tyhjeni ensin. Jotkut ovat väittäneet tuhon syyksi ilmastonmuutosta.