Siirry sisältöön

Wikijunior Muinaiset kulttuurit/Villanova kulttuuri

Wikikirjastosta

Kuuluu osana: Etruskeihin

Terramare kirkkaansinisellä.

Terramare kulttuuri

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Villanovan kulttuuri oli jatkoa aiemmalle pronssikauden Terramare-kulttuurille.Terramare oli Italiassa ja Dalmatiassa (eli nyky Sloveniassa ja Kroatiassa) vaikuttanut pronssikautinen kulttuuri (noin 1500-1100 eaa). Kulttuurin keskus oli Po-joen laaksossa. Kulttuurin alkuperästä ei ole sopua. Kyse saattoi olla esi-etruskeista tai indoeurooppalaisista italialaisista.

Terramare kulttuurin edustajat asuivat vallihaudan ympäröimissä linnoituksissa, joiden ulkopuolella sijaitsi hautausmaa. Kulttuurissa harrastettiin polttohautausta. Kylä jakautuu neljään osaan kahden ristikkäisen tien johdosta. On merkkejä siitä, että kun paikat täyttyivät jätteellä, linnoitus poltettiin ja rakennettiin päälle uusi. Kulttuurin jäsenet kasvattivat palkokasveja, viiniä, vehnää ja pellavaa.

Villanova

Villanova kulttuuri

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Villanova oli vanhin rautakautinen kulttuuri Italiassa. Kulttuurin juuria voidaan hakea Halstatin kulttuurista (Alpeilla). Villanovalaisten uskotaankin saapuneen alueelle keskisestä Euroopasta Itä-Eurooppaan saapuneen uuden väestön paineen vaikutuksesta. Villa-Novan kulttuuri vaikutti laajalti Rooman tienoilla ja Pohjois-Italiassa. Tärkeä vaikutusalue oli Po-joen laakso.

Kulttuuri toi Italiaan kehittyneen rautakautisen kulttuurin, johon kuului raudan vainajien polttohautaus kaksoistötterö-uurnissa. Nämä uurnat oli koristeltu vesilintu aihein. Miesten uurnissa oli kypärä ja naisten uurnissa alasuin oleva saviruukku. Muuten ne olivat samanlaisia. Uurnahautauskulttuureja oli erityisesti itäisessä Euroopassa.

Villanova-kulttuuri jakautuu varhaiskauteen (1100-900 eaa) ja varsinaiseen kauteen (900-700). Kulttuurikauden katsotaan päättyneen, kun etruskikaupunkeja alettiin rakentaa. Villanovan kulttuurilla oli vaikutusta Suomeen asti.

Toskanan alueella Pohjois-Italiassa asuneet Villanova kulttuurin edustajat käyttivät savimajalta näyttävää uurnaa. Se jäljitteli pyöreitä savimajoja, joissa savi oli nostettu pystyssä olevista puupaaluista ja niiden varaan rakennetusta punoksesta rakennetun rungon ympärille. Oletettavasti tällaisissa majoissa myös asuttiin. Kulttuuri kontrolloi alueen rikkaita kupari ja rautakaivoksia. Toskanalaiset Villanova kulttuurin edustajat saivat taiteellisia vaikutteita Kreikasta.

Etruskien alkuperä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Etruskien alkuperästä kiisteltiin jo antiikin aikana. Kreikkalainen historioitsija Herodotus väitti heidän olevan lähtöisin Vähästä-Aasiasta (eli Anatoliasta). Hänen mukaansa Lyydian kuningas lähetti puolet kansastaan nälän hätää pakoon Umbriaan. Toinen kreikkalainen historioitsija Dionysios Halikarnassolainen taas uskoi heidän olleen Italian alkuperäisasukkaita.

On jo kauan tiedetty, että toskanalaiset geeniperimä poikkeavat muista italialaisista. Eräiden seutujen asukkaita pidetäänkin läheisempinä sukulaisina vähäaasialaisille kuin italialaisille ja muille eurooppalaisille. Viitteistä tästä on saatu myös geenitesteillä. Juuri näillä seuduilla ovat Etruskikulttuurin tärkeimmät löytöpaikat. Sama yhteys näkyy myös äitilinjoissa. Jopa alueella tänäkin päivänä laiduntava karja on alkuperältään Lähi-idästä kotoisin.

Toisaalta moni kulttuurisista piirteistä kuten keramiikka on selvästi perintöä alueen aikaisimmilta kulttuurikausilta.

Villanova kulttuurin kaksoisuurna

Anatolia - eli Vähä-Aasia, on valtava niemimaa Välimeren ja Mustanmeren välissä, jolla suurin osa nyky-Turkkia sijaitsee.

Geenitesti - on ihmisen biologisen perimän tutkimukseen käytetty biologinen ja lääketieteellinen testi.

Herodotus - oli kuuluisa kreikkalainen historioitsija.

Lyydia - oli muinainen valtakunta Anatoliassa, nykyisen Turkin alueella.

Po-joki - virtaa Pohjois-Italiasta. Se alkaa Alpeilta läheltä Ranskan rajaa ja laskee kohti itää. Se laskee mereen jonkun verran Venetsian etelä puolella.

Polttohautaus - on tapa polttaa ruumis ennen hautaamista. Poltetut ruumiit säilötään usein tuhkana uurniksi kutsuttuihin astioihin.

Pronssikausi - on kulttuurijakso, jolloin pronssi oli tärkein työkalujen valmistusmateriaali. Pronssikausi oli kivikauden jälkeen ja ennen rautakautta.

Rautakausi - oli nuorin esihistoriallinen kulttuurikausi, jolloin työkalujen valmistukseen käytettiin pääasiassa rautaa.

Toskana - on maakunta Luoteis-Italiassa. Toskana on saanut nimensä alueen muinaisten asukkaiden, Etruskien mukaan.

Umbria - on maakunta Keski-Italiassa. Se sijaitsee Rooman pohjois- ja Toskanan eteläpuolella.

Uurna - astia, johon hautauksen yhteydessä poltetun ruumiin tuhka säilötään.

Äitilinja - ihmisen perimän vain äidin puolelta periytyvistä piirteistä löydetty perimyslinja, jota seuraamalla voidaan tutkia ihmisten levittäytymistä.