Wikijunior Ohjelmointi/Tietokoneohjelman rakenne
Tietokoneohjelma koostuu yleensä peräkkäisistä käskyistä. Käskyt suoritetaan eli tehdään järjestyksessä ylhäältä alas lukien. Esimerkiksi kun otat lasillisen maitoa voi toiminnan pilkkoa seuraaviin osiin:
Kävele jääkaapille.
Avaa ovi.
Ota maito.
Ota lasi.
Kaada maito lasiin.
Laita maito takaisin jääkaappiin.
Sulje ovi.
Tällainen luettelo toimii hyvin yksinkertaisissa tapahtumissa, mutta mitä tapahtuu jos vaikkapa maito onkin loppu? Ihminen voisi päättää vaikka ottaa vettä maidon sijasta. Tällaisia tilanteita varten tietokoneohjelassa on ehtolauseita, jotka suoritetaan vain tietyn ehdon toteutuessa. Ehtolauseista kerrotaan seuraavassa luvussa.
Entä jos viet maitoa myös kavereille? Lasin ottaminen ja siihen maidon kaataminen pitäisi toistaa monta kertaa. Ohjelmaan voisi tietysti lisätä samat lauseet toiseen kertaan. Mutta mitä jos kavereita onkin kaksi tai kolme tai kymmenen? Hyvän tietokone ohjelman tulisi toimia millä tahansa määrällä. Tällaisia toistuvia tehtäviä käsitellään osassa Toistolauseet.
Tietokoneohjelmassa käskyt pitää antaa tarpeeksi yksityiskohtaisina. Esimerkiksi jos yllä olevat käskyt annettaisiin robotille ihmisen sijasta, pitäisi robotin ensin tietää mikä on jääkaappi. Tätä varten robotilla pitäisi olla erillinen jääkaapintunnistusohjelma. Tällaisia ohjelman sisällä olevia pienempiä ohjelmia käsitellään luvussa Funktiot.
Tehtäviä
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]1. a. Ohjaa robotti lähtöpisteestä maaliin. Luettele kuinka monta ruutua mihinkin suuntaan pitää edetä. Esim. 3 ylös, 5 vasemmalle.
1. b. Tee sama tehtävä, mutta erota kääntyminen ja eteneminen. Alussa suunta on ylös. Esim. 3 suoraan; käännös vasemmalle; 5 suoraan.