Wikijunior Tähtitiede/Erksentrinen Jupiter

Wikikirjastosta
Yli 3 Jupiterin massainen jättiläisplaneetta kiertää tähteä HR 5183 b hyvin soikealla radalla. Silloin se on "eksentrinen Jupiter".
HD80606 b kiertää keskustähteään harvinaisen osoikella radalla. Radan soikeus 0.93. AU on Maan etäisyys auringosta.

Eksentrinen Jupiter on suurimassainen planeetta, joka kiertää keskustähteään hyvin soikealla radalla.

Näitä on havaittu muilta tähdiltä.

Kuumia vai kylmiä ?[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rata voi olla suppea: planeetta on silloin koko ajan Maata kuumempi. Mutta planeetta voi käydä kuuman ja kylmän välillä. Mutta kolmennet eksentriset jupiterit kietävät koko ajan kaukana keskustähdestään kylmässä.

Radat kaltevia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Monesti eksentrisen Jupiterin rata on kalteva tai tähden pyörimisene nähden taannehtiva.

Syntyteorioita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Laskujen mukaan hyvin soikealla radalla kiertävä Jupiter ei voi syntyä suoraan tiivistymällä syntytähteä kiertävästä pilvestä, ilman välivaihetta.

Mikä tämä välivaihe on? Tästä on monta näkemystä.

  • Monet suuret jupiterit alkoivat häiritä suurilla vetovoimillaan toistensa ratoja. Lopulta yksi sinkoutui pois planeettakunnasta tai syöksyi tähteen. Ja yksi päätyi soikealle radalle. Tämä on suosituin teoria. Eräänlaista "biljardia" suurten planeettojen vetovoimien takia.
  • Läheltä ohi kulkenut tähti tai kaksoistähden komponentti muutti planeetan radan soikeaksi.
  • Planeetta syntyi jo tähtienvälisessä pilvessä, sai suuren massan, osui tähden lähelle, jäi soikealle radalle sitä kiertämään.


Ensimmäisestä teoriasta. Monien jupiterien synty vaatii paljon syntyainetta. Tämä on kohtalaisen harvinaista planeettojen synnyssä. Mikäli ainetta kuitenkin riittää, yksittäiset planeetat voivat kasvaa alussa jopa kokoon 4- 6 Jupiterin massaa. Kun nämä sitten törmäilevät ja sulautuvat, voi syntyä ainakin 10 - 25 Jupiterin massaisia "super-jupitereita", jotka kiertävät soikeilla radoilla.

Kuumat Jupiterit syntyivät soikeista Jupitereista ?[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joidenkin tutkijoiden mukaan lähellä keskustähteään kiertävät kuumat jupiterit syntyvät eksentrisistä jupitereista. Esimerkiksi ulonpana olevan kylmän jupiterin vetovoima olisi jarrittanut planeetan