Siirry sisältöön

Wikijunior Tähtitiede/Galaksi

Wikikirjastosta
Andromedan galaksi. Se tunnetaan myös nimellä M31 tai NGC 224.

Galaksi on valtava tähtiryhmä, jossa tähtien välissä on kaasua, pölyä, magnettikenttiä ja muuta. Oma kotigalaksimme on Linnunrata. Lähin suuri naapurigalaksi on Andromedan galaksi M 31.

Galaksien muodot

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Galaksit ovat eri muotoisia. Jotkut ovat epäsäännöllisen muotoisia. Monilla galakseilla on kierteishaaroja ja sauvoja. Ne ovat melko nuoria galakseja. Vanhat galaksit ovat litteitä tai soikeita. Näissä on melko vähän kaasua ja pölyä. Galaksit monesti törmäilevät toisiinsa. Silloin syntyy rangasmaisia ja "antennigalakseja".

Galaksien seuralaiset

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suurilla galakseilal on yleensä seuralaisinaan pieniä elliptiisä ja epäsäännöllisiä galakseja. Linnunrataa kiertävät Magellanin pilvet.

Galaksijoukot, superjoukot ja galaksimuurit

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tietokonemallista otetu kuva, missä näkyy säiemäisiä hyperjoukkoja ja pistemäisiä superjoukkoja.

Galaksit esiintyvät tiiviissä ryhmissä, joukoissa, superjoukoissa ja hyperjoukoissa.

Galaksijoukossaon alle 50 suurta galaksia. Tiiviissä ryhmässä on vain 5 galaksia. Galakiparissa kaksi galaksia lähekkäin.

Linnunrata kuuluu Laniakean superjoukkoon, jossa on 100 000 suurta galaksia.

Suurimmat maailmankaikkeuden tunnetut rakenteet ovat hyperjoukkoja. Se ovat superjoukkoryhmiä. Niitä sanotaan myös superjoukkoryhmiksi, galaksimuureiksi ja galaksisäikeiksi. Nämä sympäröivät seinien tavoin suuria, tyhjiä alueita. Lunnunrata on osa Kalojen–Valaskalan superjoukkoryhmää.