Wikijunior Tekniikka/Matkapuhelin

Wikikirjastosta

Kuka keksi sen?[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Matkapuhelimen, tai nykykielessä kännykän, keksijänä pidetään Martin Cooperia. Hän teki ensimmäisen onnistuneen matkapuhelinsoiton 3. huhtikuuta vuonna 1983.

Kuinka se saa virtaa?[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Matkapuhelimet käyttävät sähköakkua.

Akut ovat yleensä uudelleenladattavia, eli niitä voi käyttää aina uudestaan ja uudestaan lataamalla silloin tällöin. Kun uudelleenlataa akkua, matkapuhelin on kytketty laturiin, joka saa virtansa pistokkeesta. Laturi varastoi sähköä akkuun, josta matkapuhelin saa virtansa.

Useimmat matkapuhelimet käyttävät 3,6 voltin akkua. Akkua täytyy usein uudelleenladata 2-3 päivän välein riippuen siitä, kuinka paljon matkapuhelinta on käytetty.

Kuinka se toimii?[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Matkapuhelin on pöytäpuhelimen ja radion yhdistelmä. Kuin pöytäpuhelimessa, sillä voi puhua ja kuunnella toisessa päässä puhuvalle ja kuuntelevalle, ja kuin radio, voit tehdä sen langattomasti aivan ilman kautta, tosin kuin pöytäpuhelimella. Singaalit, jotka lähtevät matkapuhelimesta ja joita se vastaanottaa, ovat kuin niitä, mitä esimerkiksi televisio ja radio vastaanottavat, mutta matkapuhelimella niitä voi myös lähettää.

Singaalit lähetetään takaisin ja vastaanotetaan tukiaseman kautta. Tukiasema on kone noin 10-20 kilometrin päässä matkapuhelimesta, jonka singaalit se vastaanottaa, ja siinä on antenni joka on korkealla tornissa. Siitä radiosingaalit voivat "pompahtaa" ja sitten mennä läpi ovien ja ikkunoiden, mutta sinä tai muut ihmiset eivät voi havaita tai nähdä niitä. Näiden singaaleiden avulla ei kuitenkaan voi keskustella. Kun singaalit pääsevät perille tukiasemalle, ne yhdistettään oikeaan matkapuhelimeen, jonne singaalin lähettäjän oli tarkoitus soittaa.

Matkapuhelimet toimivat tietyillä osastoilla. Jos sinä olet jollain alueella, matkapuhelimesi yhdistyy sen alueen omaan tukiasemaan. Jos olet jollakin toisella alueella, sitten se yhdistyy sen alueen omaan tukiasemaan. Koska alueet pidetään pieninä ja tukiasemoita on lyhyin välimatkoin, monet ihmiset voivat puhua eri paikoista muissa paikoissa oleville henkilöille.

Tukiasema. Huomaa tornin huipulla oleva antenni.

Koska on monia alueita, yksi tukiasema sijaitsee aina melko lähellä siitä paikasta, jossa käytät matkapuhelintasi. Ja koska asema on lähellä, matkapuhelimen ei tarvitse käyttää yhdistämiseen liikaa virtaa. Jos virtaa ei kulu paljon, akku kestää pidempään ilman uudelleenlatausta. Kuvittele olevasi suuressa huoneessa, jossa on juhlat ja moni ihminen puhuu. Jos puhut henkilölle parin metrin päässä, sinun ei tarvitse huutaa, että hän kuulisi sinua. Mutta jos puhut ihmiselle huoneen toisessa päässä, hän tuskin kuulee, mitä sanot. Sama pätee puhelinverkkoon.

Kuinka vaarallinen se on?[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Asianmukaisesti käytetty matkapuhelin ei ole lainkaan vaarallinen. Matkapuhelimet käyttävät mikroaaltotaajuuksia lähettääkseen singaalin ilman kautta tukiasemalle. Matkapuhelin lähettää antennistaan noin 1 watin verran virtaa. Se on suunnileen saman verran kuin yhdessä joulukuuseen laitettavassa pienessä valotuikussa.

Matkapuhelimen käyttö voi olla vaarallista liian pitkinä käyttöaikoina. Monet autojen ajajat puhuvat puhelimessa ajaessaan, eivätkä käytä hands-free (vapaat kädet) -systeemiä, jonka avulla voi pitää kädet ratissa ja puhua samalla puhelimeen. Monet maat ja jotkut Yhdyvaltain osavaltiot ovat asettaneet lait, että näitä systeemejä pitäisi käyttää.

Monet bensiini-asemat varoittavat ihmisiä, että he eivät käyttäisi matkapuhelimia niillä. On nimittäin pieni mahdollisuus, että rikkinäisestä matkapuhelimesta lähtee kipinä, joka sytyttää bensiinipumput tuleen. Vaikka tämä onkin todella epätodennäköistä, on turvallista pitää matkapuhelimet poissa bensiini-asemoilla.

Mitä se tekee?[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Matkapuhelin yhdistää sinut puhumaan toisen henkilön kanssa lähes missä tahansa. Monet pöytäpuhelimet tarvitsevat johtoja yhdistääkseen henkilön puhumaan toiselle. Matkapuhelimen avulla tälläisiä lankoja ei tarvita.

Matkapuhelin antaa sinulle lisää liikkumatilaa ja puhuessasi voit kuljeskella missä tahansa päin kaupunkia, maata tai maailmaa, koska ei ole lankoja ja pistokkeita, joiden salliman matkan päässä pitäisi sitten oleskella.

Kuinka se on muuttunut?[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Matkapuhelimessa on näyttö ja näppäimistö noin makeispatukan kokoisella alueella. Jotkut mallit ovat avattavia. Kun läpän avaa, näyttö ja näppäimistö tulevat näkyviin. Tälläinen läppä pitää näytön ja näppäimistön hyvin suojassa, kun matkapuhelin ei ole käytössä.

Matkapuhelimia on saatavilla pieniä ja suuria, helppokäyttöisiä ja vaikeaselkoisia. Joillain vain soitetaan tavallisia puheluita, joissain on myös kameroita, MP3 -soittimia, ääninauhureita ja muita toimintoja. Joillakin uudemmilla malleilla pääsee myös Internetiin, jossa sitten voi lukea uutisia, katsoa elokuvia tai lähettää viestejä pienessä hetkessä. Vuosien varrella kännyköiden koko on vain pienentynyt ja kätevöittynyt.

Tulevaisuuden malleissa on ennustettu olevan televisioita, radioita tai jopa lämpömittareita.

Kuinka se on muuttanut maailmaa?[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Matkapuhelin alkoi muuttaa maailmaa suuresti 1990-luvulla. Silloin yhä useammilla ihmisillä alkoi olla oma matkapuhelin. Perheissäkin saattoi olla jo monia kännyköitä.

Mahdollisuus puhua kenelle tahansa missä tahansa oli upea kuvitelma. Se muuttui todeksi kun ensimmäinen puhelin keksittiin. Puhelimet kehittyivät ja kehittyivät - matkapuhelinkin on vain tämän ketjun uusi edistysaskel.

Kommunikaation helppous saa yhä useammat ja useammat hankkimaan matkapuhelimen, ja niin se vaatii käyttöönsä yhä enemmän ja enemmän resursseja. Lisää kehittynyttä puhelinteknologiaa vaatii lisää hyviä ideoita. Siitä tulee yhä tärkeämpää ja arkisempaa ihmisten elämässä.

Monilla ihmisillä on nykyään kamerapuhelin, jonka avulla he voivat ottaa kuvan mistä vain milloin tahansa. Mutta tärkeintä ihmisille on silti helppo mahdollisuus lähettää suullista tai kirjallista viestiä muille.

Mitkä keksinnöt ovat auttaneet matkapuhelimen synnyssä?[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Matkapuhelin, pöytäpuhelimen ja radion yhdistelmä, on vaatinut ennen syntyään nämä kaksi ja muita rakentavia osasia syntyäkseen. Nämä kolme asiaa edistivät matkapuhelinta suuresti:

  • Alexander Graham Bell keksi puhelimen 1876.
  • Guglielmo Marconi keksi radion 1896.
  • Gary Roone keksi mikroprosessorin 1971.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]