Wikijunior Uskonto/Jehovan todistajat
Jehovan todistajat on Yhdysvalloista levinnyt uskonnollinen liike, joka pohjautuu liikkeen omaan Raamatun tulkintaan. Se painottaa paluuta alkuseurakuntaan ja Jeesuksen paluuta lähitulevaisuudessa. Jehovan todistajat sai alkunsa Charles Taze Russellin raamatuntutkijoista 1880-luvulla Yhdysvalloissa.
Suomessa Jehovan todistajat on 4. suurin uskonnollinen yhteisö.
Jehovan todistajat
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Jehovan todistajat tunnetaan erityisesti ovelta ovelle-lähetystyöstään. Myös liikkeen kielteinen suhtautuminen asepalvelukseen on yleisessä tiedossa. Jehovan todistajat eivät osallistu politiikkaan. Muuten Jehovan todistajat yleensä sopeutuvat yhteiskunnan määräyksiin.
Liikkeen jäsenet kokoontuvat valtakunnansaleilla ja joskus myös suurissa kokouksissa. Jehovan todistajien järjestön päämaja on Yhdysvalloissa. Se ohjaa tiukasti seurakuntien toimintaa.
Jehovan todistajat uskovat maailmanlopun olevan lähellä. Heidän mukaansa maailma tuhoutuu lähitulevaisuudessa Harmagedonin sodassa. Tällöin Jeesus tulee pelastamaan oikeat kristityt.
Nykyisessä maailmassa ihmisiä uhkaavat pahaan viettelevä Saatana ja demonit, pahat henget. Monet Jehovan todistajat pelkäävät demoneja.
Jehovan todistajat eivät hyväksy monia muiden kristittyjen oppeja. Näitä ovat muun muassa helvetintulioppi ja kolminaisuusoppi. Esimerkiksi joulun viettoa Jehovan todistajat pitävät pakanallisena tapana. Jehovan todistajat itse viettävät muistojuhlaa. Liike julkaisee "Herätkää" ja "Vartiotorni" lehtiä.
Jehovan todistajista erotetaan, jos ei hyväksy liikkeen oppeja tai harjoittaa syntistä elämää. Syntistä elämää on vaikkapa varastaminen, väkivalta ja rahapelit. Eronnutta tai erotettua sanotaan luopioksi.
Arvostelua
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Arvostelijoiden mielestä Jehovan todistajat on uskonnollinen kultti tai lahko, jonka opetukset eivät pohjaudu täysin Raamattuun.
Liikkeessä tapahtuneet muutokset syövät sen uskottavuutta. Esimerkiksi rokotukset olivat aikoinaan kiellettyjä, nykyään sallittuja. Ihmiset ovat myös huomanneet monet toteutumatta jääneet maailmanloput.
Monet Jehovan todistajien opetukset ovat herättäneet muissa ihmisissä kielteistä arvostelua: esimerkiksi järjestön verensiirtokielto. Tätä kun perustellaan monitulkintaisella Raamatun kohdalla "karttakaa verta". Ulkopuoliset eivät myöskään hyväksy erotetun tai eronneen karttamista. Jehovan todistajat karttavat eronnutta, koska katsovat tämän olevan paha ihminen. Tämä rikkoo perheitä. Jehovan todistajien sanotaan joskus peittelevän jäsentensä tekemiä rikoksia.
Jehovan todistajien johtokunnan kirjallisuutta ei anneta tavallisten jäsenten käsiin. Näin arvostelijoiden mukaan liikkeessä on silloin monitasoisen kultin omaisia piirteitä.
Suhde muihin kirkkoihin
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Jehovan todistajat ei harjoita yhteistyötä muiden kristittyjen kirkkojen kanssa.
Monien muiden kirkkojen mielestä Jehovan todistajat ovat harhaoppinen lahko. Näin sillä Jehovan todistajien opetus eroaa lukuisissa kohdin perinteisten kirkkojen sanomasta. Jehovan todistajat taas katsovat muiden kirkkojen olevan pahan Saatanan vallassa. Jehovan todistajien mielestä vain he edustavat oikeaa uskoa.
Asema
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Jehovan todistajat toimivat luvallisesti monissa maissa. Jehovan todistajia on paljon väestöön nähden länsimaissa, Latinalaisen Amerikassa ja Keski-Afrikassa. Vähiten Jehovan todistajia on islamilaisissa ja Etelä-Aasian maissa.
Jehovat todistajat eivät saa toimia esimerkiksi monissa islamilaisissa maissa, Kiinassa ja Pohjois-Koreassa. Esimerkiksi Egyptissä Jehovan todistajat eivät saa toimia. Mutta islamilaisissa Turkissa ja Pakistanissa saavat toimia, vaikka heitä on siellä toki vähän.
Venäjällä liike on lakkautettu äärijärjestönä. Sen jäsenet kokevat vangitsemisia ja muuta vainoa.
Historia
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Charles Taze Russell ja raamatuntutkijat
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Yhdysvalloissa Pennsylvanian osavaltiossa syntynyt 1852 Charles Taze Russell oli nuoresta asti uskonnollinen. Hän tutustui myös idän uskontoihin, mutta hylkäsi ne. Kuultuaan 18-vuotiaana tunnetun adventistisaarnaajan Jonas Wendellin puheen Russell innostui Raamatun ennustuksista ja niiden aikalaskelmista.
Russell 1870-luvulla pienen raamatuntutkiskeluryhmän Pittsburghissa. Nämä raamatuntutkijat katsoivat, että kristilliset kirkot olivat poikenneet alkuperäisestä raamatullisesta uskosta. Russell alkoi laatia aikalaskelmia, jotka ennustivat Jeesuksen toisen tulemisen ja maailman lopun.
Näiden mukaan Kristuksen näkymätön läsnäolo olisi alkanut 1874 ja maailmanlopun oli määrä tulla 40-vuotisen elonkorjuuajan jälkeen vuonna 1914.
Suomeen järjestö levittäytyi vuonna 1910. Russell uskoi maailmanlopun tulevan 1914. Kun tämä ei toteutunut, hän siirsi lopun ajan seuraavalle vuodelle. Lisäksi Euroopassa käyty ensimmäinen maailmansota vakuutti Russellin siitä, että maailman järjestys oli järkkymässä.
Rutherford ja Jehovan todistajat
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Vuonna 1917 Russell kuoli ja johtoon nousi Joseph Rutherford. Tämä johti raamatuntutkijoiden liikkeen hajoamiseen eri ryhmiin. Muun muassa Maallikoiden kotisaarnaajaliike irtautui.
Nykyisten Jehovan todistajien voidaan katsoa syntyneen Joseph Rutherfordin ansiosta. Rutherfordin käskystä Jehovan todistajat alkoivat suunnilleen vuoden 1919 jälkeen saarnata ovelta ovelle. Tämä aiheuttikin järjestön nopean leviämisen. Vuodeksi 1925 oli taas ennustettu maailmanloppua, jonka pieleen meneminen aiheutti järjestössä jäsenkatoa.
Vuonna 1931 Rutherfordin raamatuntutkijat ottivat nimen Jehovan todistajat. Vuonna 1932 Rutherford järjesti alaisensa seurakunnat yhtenäiseksi järjestöksi. Vuonna 1936 Rutherford luopui ristin käytöstä.
Liikkeen leviäminen sotien jälkeen
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Vuosina 1942 - 1975 Jehovan todistajia johti Nathan Homer Knorr. Hänen aikanaan Jehovan todistajien jäsenmäärä kasvoi suureksi. Knorr loi 40-luvulla oikeiskomiteat, jotka valvoivat jäsenten synnittömyyttä ja oikeaoppisuutta. Näin tuli mahdolliseksi erottaa seurakunnasta. Yhä tapahtui opillisia muutoksia. Jehovan todistajat kielsivät tupakoinnin vuonna 1973.
Järjestössä alettiin odottaa 1960-luvulla maailmanloppua tapahtuvaksi vuonna 1975. Ennustuksen toteutumatta jättäminen aiheutti valtavan myllerryksen Jehovan todistajissa. Liikkeen sisälle syntyi itsenäisiä raamatuntutkiskelijoita, jotka epäilivät liikkeen perusoppeja. Lisäksi järjestöstä lähti jäseniä pois ja saarnaamistyö väheni. Vuonna 1980 järjestön uusi johtaja erotti paljon järjestöä arvostelleita korkea-arvoisia liikkeen jäseniä. Samalla järjestön johto pyysi anteeksi vuoden 1975 fiaskoa. Vuoden 1980 aikoihin tämä liikkeen taantuma alkoi olla ohi. Liike laajeni nopeasti 80-luvulla ja 90-luvun alussa.
Vuonna 1995 Jehovan todistajat kumosivat opin, jonka mukaan loppu tapahtuisi, ennen kuin vuonna 1914 eläneet kuolevat. Tämänkin jälkeen järjestö on katsonut edelleen maailmanlopun olevan melko lähellä.
Jehovan todistajien määrän kasvu on hidastunut monissa teollisuusmaissa vuosien 1995 - 2000 jälkeen huomattavasti. Suomessa liikeen jäsenmäärä suunnilleen kaksinkertaistui vuosien 1990 - 2000 välissä. Mutta liikkeen sanoma leviää nopeasti kehitysmaissa. Myös Yhdysvalloissa kasvua on yhä tapahtunut.