Siirry sisältöön

Wikijunior Uskonto/Kreationismi

Wikikirjastosta

Kreationismi (luomisoppi) on oppi, jonka mukaan maailma on luotu. Tämän mukaan eri uskontoihin uskovat ovat kreationisteja.

Monesti kreationismilla tarkoitetaan suppeammin tieteellistä kreationismia. Se on luomistiedettä. Sen mukaan luomisesta löytyisi todisteita luonnosta, ja ei-luomisoppi olisi väärä. Tieteellinen kreationismi on ja vain on apologetiikkaa. Se on uskon puolustamista, ei itse uskontoa.

Kristillistä tieteellistä kreationismia on monia lajeja. Toiset näistä nojaavat tiukasti Raamattuun, toiset vain älykkään suunnittelijan ajatukseen. Luomistiedettä on muissakin uskonnoissa kuin kristinuskossa. Kreationistien ja ei-kreationistien välillä on kiivas väittely mm Yhdysvalloissa.

Suomessa on saanut sekä evoluutiota että kreationismia opettaa kouluissa. Suomen evankelis-luterilainen kirkko ei näe ristiriitaa kehitysopin ja luomisajatuksen välillä. Mutta Suomessakin monet vapaat, fundamentalistiset uskon suuntaukset puolustavat uskoaan luomistieteellä.

Kreationismin lajeja

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

On erilaisia kreationismin lajeja. Muut kuin nuoren Maan kreationismi ovat yleistyneet ajan kuluessa. Monet Raamattuun yksinomaan pitäytyvät niin sanotut fundamentalistit pitäytyvät yhä nuoren Maan kreationismissa, tai ovat lähellä sitä. Näin, koska katsovat sen parhaiten tukevan uskontoa.

  • Nuoren maan kreationismi: Jumala loi, Maa on noin 6000 vuotta vanha, Raamatun mukaan (tai muun Uskonnon mukaan suoraan)
  • Aukkojen kreationismi: Raamattu ei kerro ihan kaikkea. Ihminen luotu, Maa vanha, vain vähäistä evoluutiota, maailmanlaajuinen tulva
  • Progressiivinen kreationismi: Maa vanha, ihminen luotu mutta myös evoluutio. Ei maailmanlaajuista tulvaa.
  • Älykäs suunnittelu: Jokin älykäs suunnittelija loi, voi olla Jumala tai joku/jokin muu.
  • Teistinen evoluutio: Ihminen ei jumalan luoma. Evoluutio tapahtui, mutta Jumala kaiken takana

Tieteellinen kreationismi

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Filosofit ovat kautta aikojen pohtineet luomisen ulottuvuuksia.

Nykyinen tieteellinen kreationismi syntyi siitä, kun Charles Darwin loi evoluutioteorian. Sitä sanotaan myös kehitysopiksi.

Yhdysvalloissa uskovaiset katsoivat evoluutioteorian opetuksen olevan uskonnon vastaista. Kehitysoppihan väittää ihmisen polveutuneen apinasta. Raamattu taas väittää Jumalan luoneen ihmisen.

Älykäs suunnittelu

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Älykkään siinnutelun ideasta tarkemmin.

Älykäs suunnittelu


Älykäs suunnittelu on ajatus, jonka mukaan luominen voidaan todistaa tieteellisesti. Teoria ei ota kuitenkaan kantaa siihen, onko suunnittelija Jumala.

Jatkuva väittely

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tieteellinen kreationismi nojaa uskontoon ja puolustaa sitä. Ei-kreationistit kiistävät monia tieteellisten kreationistien väitteitä ja pitävät näitä näennäistieteenä. Heidän mukaansa kreationismi ei salli vapaata teorian muodostusta havaintojen pohjalta. Se vain todistelee omaa kantaansa oikeaksi, ja vastakkaista vääräksi.

Kreationistit ja ei-kreationistit väittelevät monesti kiivaastikin. Molemmat väittelyn osapuolet usein toistelevat omaa kantaansa tukevia väitteitä sen tarkemmin ajattelematta tarkemmin niiden merkitystä. Niin kreationistit kuin näiden vastustajat ateistit ja evolutionistit ovat väittelyissä sortuneet usein kaunisteluihin, puolitotuuksiin ja joskus valheisiinkin. Tieteelliset kreationistit eivät kirjoituksissaan usein mainitse edes sitä, että tieteellinen kreationismi on eri asia kuin uskonto. Kreationistit esittävät usein tieteellisestä tutkimuksesta vain sen puolen, joka sopii ajatukseen Luojasta tai älykkäästä suunnittelijasta. Tyypillisesti kreationisti lähinnä todistelee evoluutiota vääräksi.

Evoluution kannattajat esittävät usein pelkästään evoluutiota ainostaan tukevia väitteitä suorina todisteina.

Koska elämän syntyä ei ole kyetty laboratoriossa tieteellisesti toistamaan, väittely jatkuu loputtomiin. Jokaine voi näin ollen muodostaa näkemyksiään asioista.

Kreationismi: luomisoppi : Oppi, jonka mukaan maailma on luotu

Tieteellinen kreationismi: luomistiede, ajatus jonka mukaan luominen voidaan todistaa tieteellisesti

Älykäs suunnittelu: ajatus, jonka mukaan maailma on jonkun/jonkin älyllisen olion suunnittelema

Evoluutio: kehitysoppi: teoria, jonka mukaan elävät oliot muuntuvat mutaatioiden ja luonnonvalinan kautta

Mutaatio: geenin muuntuminen

Luonnonvalinta: eliön elossapysmisen kannalta huonot mutaatiot karsiutuvat pois

Aukkojen kreationismi, "Aukkojen Jumala": ajatus, jonka mukaan Raamatun luomiskertomuksesta on jätetty asioita pois.