Wikijunior Uskonto/Lestadiolaisuus

Wikikirjastosta
Lestadiolaisten suviseurat.

Lestadiolaisuus on luterilaisen kirkon sisällä oleva vanhoillinen uskonnollinen liike, jonka aloitti Lars Leevi Laestadius 1800-luvulla.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saksan herätysliikkeiden vaikutus levisi Ruotsiin, missäyntyi 1700-luvulla lukijalaisuudeksi kutsuttu uskonnollinen herätys. Uuslukijalainen Lapin Maria tutustutti pappi Lars Leevi Laestadiuksen omaan uskoonsa vuonna 1844. Laestadius innostui Marian kertomuksista ja hänen saarnansa saivat niistä uutta uskonnollista väriä. Liikkeen kannattajien mukaan maallikkosaarnaajat voivat levittää uskoa eteenpäin. Lestadiolaisuus levisi laajalle alueelle Suomessa 1870-luvun loppuun mennessä. Liike levisi siirtolaisten mukana myös muihin maihin, mm Venäjälle ja Amerikkaan. Lestadiolaisuus hajosi vuoden 1900 aikoihin moneen eri haaraan.

Vanhoillislestadiolaisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tunnetuin lestadiolaisuuden suuntaus on vanhollislestadiolaisuus, josta yleensä puhutaan kun

puhutaan lestadiolaisuudesta. Liike on yhä luterilaisen kirkon sisällä. Se on käytännössä erillinen uskonto, koska anhoillislestadiolaiset uskovat että vain he pelastuvat.

Vanhoillislestadiolaisuudet tunnetaan siitä, että he pitävät monia muiden ihmisten tavallisina pitämiä asioita syntisinä. Television katselu on vanhoillislestadiolaisille syntiä, koska siinä esitetään maallista, paheisin houkuttelevaa ohjelmaa.

Mutta vastoin laajalle levinnyttä kertomusta ikkunallista pesukonetta ei pidetä syntisenä. Televisiokielto on nykyään menettänyt hieman merkitystään, monet lestadiolaiset katsovat televisiota esimerkiksi Internetistä.

Pop- ja rockmusiikki on kiellettyä, koska sen katsotaan houkuttelevan tekemään syntiä. Internet-sivuilla käynti on sallittua, jos sisältö on hyödyllinen eikä syntiin houkutteleva.

Lasten määrää ei saa perheissä rajoittaa, koska lapset ovat Jumalan lahja. Vanholillislestadiolaisiin lapsiin kouluissa kohdistuneet ennakkoluulot ovat vähentyneet viime vuosikymmenten aikana. Vanhoilislestadiolaisia on suunnilleen 100 000, myös muissa maissa kuin Suomessa.