Wikijunior Uskonto/Uushenkisyys

Wikikirjastosta
Moni uushenkisyydestä kiinnostunut harrastaa joogaa.

Uushenkisyys (monesti New Age, "uusi aikakausi") on länsimaissa vallitseva uskonnollis-henkinen liike, johon kuuluu monesta eri lähteestä peräisin olevia oppeja ja uskomuksia.

Näitä ovat tavallisesti astrologia, tarot, kanavointi, unien tulkinta, mediumismi, jooga , chakrat, ei-kristillinen enkeliusko sekä monet vaihtoehtoiset hoitomuodot.

Uushenkisyyteen kuuluu tavallsimmin myös ympäristöystävällinen elämäntapa ja kasvissyönti, eriiävien mielipiteiden suvaitseminen, toisten myönteinen huomioon ottaminen sekä sotien vastustus.

Uushenkisydellä ei ole johtajaa, se on eri yhteisöjen ja yksilöiden uskomuksia ja toimintaa.

Ushenkisyydessä ei olla uskovaisia, vaan etsitään henkistä kokemusta. Uushenkisyydessä jokaisella on oma totuutensa.

New agressa etsitään parempaa elämää nyt eikä vasta tuonpuoleisessa. Uushenkisyydessä ei uskota että ihminen olisi erillään maailmasta tai Jumalasta. Ihmisen katsotaan olevan hengen, mielen ja kehon kokonaisuus.

Ushenkisyydessä ei ole yhtä totuutta, vaan otetaan yhtä kiintoisaa sieltä, toista täältä.

Uushenkisyyden "uusi aikakausi" tarkoittaa uutta vaurauden ja rauhan aikaa, kun Kalojen ajan jälkeen alkaa Vesimiehen aika.

Uushenkisyys pyrkii tavoittamaan yliluonnollista kokemuksen ja harjoitusten kautta.

Tämä erityisesti naisia kiinnostava liike on kiinnostunut hyvinvoinnista ja suvaitsevaisuudesta.

Toisaalta uushenkisyydessä on mukana kultteja, joissa niiden johtajat määräävät jäsentensä elämästä.

Valtakirkkojen suhtautuminen uushenkisyyteen on kielteinen. Tieteen suhtautuminen samoin. Uushenkisyys puolestaan suhtautuu näihin karsaasti.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Uudesta aikakaudesta on puhuttu ainakin 1600-luvulta lähtien.

Uushenkisyyden alkuperä on sellaisissa 1800-luvun salaoppiliikeissä kuin spiritualismi ja teosofia. Myös romantiikka vaikutti uushenkisyyden syntyyn. Lisäksi parapsykologia on vaikuttanut siihen, Nykyinen uushenkisyys syntyi 60- ja 70- luvun vaihteessa mm hippiliikkeen innoittamana. Hindulaisuudella on ollut suuri vaikutus länsimaiseen ushenkisyyteen.