Siirry sisältöön

Wikikirjasto:Tulostettava versio

Wikikirjastosta

Tulostettava versio on päätteellä katsottavaksi tarkoitetusta kirjasta tehty versio, joka on tarkoitettu tulostettavaksi tai vaikkapa PDF:ksi muunnettavaksi.

  • Tulostettavat versiot luokitellaan kirjan oman luokan lisäksi luokkaan Tulostettavat versiot (tapahtuu automaattisesti {{Tulostettava versio}} -mallineella).
  • Tulostettavat versiot nimetään muodossa: "Kirja/Tulostettava versio"
  • Useille sivuille jaetusta kirjasta saadaan yksi sivu sisällyttämällä sivut yhdelle sivulle: {{:Kirja/Sivu nimi}}. Tulostettava versio pysyy näin aina ajan tasalla.

Ei-tulostettavien elementtien merkintä

[muokkaa wikitekstiä]

Tulostettavassa versiossa tarpeettomat elementit kuten navigaatioelementit ja kaikenlaiset huomautusmallineet merkitään siten, että ne eivät näy. Tähän on kaksi tapaa.

Merkitsemällä sisältö tagien <noinclude></noinclude> sisään sisältö ei näy sivulla, jolle sisältö on sisällytetty, lainkaan. Sisältö näkyy vain alkuperäisellä sivulla. Tageilla <includeonly></includeonly> sisältö näkyy vain sisällettynä, ei sivulla, jossa sisältö on.

Antamalle elementille class="noprint" tyyliluokaksi, näkyy se Tulostettava versio -sivulla, mutta ei tulosteessa. Tämän voi varmistaa valitsemalla sivupalkin työkaluvalikosta "Tulostettava versio" tai selaimen tulostuksenesikatselulla.

Teon vaiheet

[muokkaa wikitekstiä]

Tulostettavan version teko-ohjeet perustapauksesa ovat: Luo/Lisää sivulle Kirja/Tulostettava versio seuraavat elementit:

  1. sivun alkuun {{Tulostettava versio}}
  2. tarvittaessa kappaleotsikoita, = Kappale =
  3. kappaleiden sisällytys omilta sivuiltaan, {{:Kirja/Kappale}}

Eli vaikkapa

{{Tulostettava versio}
= Johdanto =
{{:Kirja/Johdanto}}
= Kappale =
{{:Kirja/Kappale}}
= Lähteet =
{{:Kirja/Lähteet}}

Tulostettavan version käyttö

[muokkaa wikitekstiä]

Tulostettavaa versiota voi esikatsella sivupalkin työkaluvalikon "Tulostettava versio" -toiminnolla tai/ja selaimen tulostuksen esikatselulla.

PDF-version sivusta saa sivupalkin työkaluvalikon "Lataa PDF-tiedostona" -painikkeesta. Toiminto generoi PDF-tiedoston lennosta ja lisää tiedostoon usean sivun mittaisen lisenssiosion.

OpenDocument Text -version sivusta saa sivupalkin työkaluvalikon "Lataa OpenDocument Text-tiedostona" -painikkeesta