Wikikirjasto:Wikirakkaus

Wikikirjastosta
Taiteilijan näkemys wikirakkaudesta

Wikirakkaus tarkoittaa Wikikirjastoa käyttäjien välistä yhteisymmärrystä ja yhteenkuuluvuuden tunnetta. Täysin eri taustan omaavat ihmiset työskentelevät täällä yhdessä, mikä johtaa helposti ristiriitoihin. Me kaikki olemme täällä kuitenkin yhdestä ja samasta syystä: rakastamme tietämyksemme keräämistä, järjestämistä ja esille saattamista tietosanakirjaan, jollaista maailma ei ennen ole nähnyt. Wikikirjasto ei ole vain uusi keskustelualue muiden joukossa – se on projekti jonka tarkoituksena on tallentaa kollektiivinen tietämyksemme.

Jos pidämme mielessä tämän yhteisen tavoitteen, tämän rakkauden tietoon, jos keskitymme neutraalin näkökulman saavuttamiseen vaikeinakin hetkinä, jos yritämme todella ymmärtää mitä vastapuolellamme on sanottavana, silloin voimme saavuttaa Wikirakkauden. Jos epäonnistumme siinä, Wikikirjasto kärsii. Jatkuvat riitelyt ajavat kirjoittajia pois, puolueelliset artikkelit ajavat kirjoittajia pois ja molemmat vahingoittavat mainettamme ajan myötä.

Wikirakkauden saavuttamiseen ei ole oikotietä, mutta joitain avainasioita on olemassa:

  • Noudata Wikietikettiä – kunnioita muita kirjoittajia.
  • Rakasta uusia tulokkaita vielä enemmän.
  • Noudata käytäntöjämme – ne tekevät yhteistyöstä helpompaa.
  • Tähtää neutraaliin näkökulmaan – kirjoita artikkeleita, joiden kanssa kaikki voivat olla samaa mieltä
  • Unohda ja anna anteeksi – muista, tämä on Internet. Älä salli itseäsi loukattavan ja yritä hyväksyä muiden näkökannat.
  • Muista, että kirjoittajakollegasi ovat hekin ihmisiä, jotka ansaitsevat arvostusta, ja vaikka tarve negatiiviselle kommentille tulisi, on aina hyvä aloittaa positiivisesti.

Noudata näitä ohjeita ja ota kuppi teetä* päivässä tavaksi!

(*Neutraalin näkökulman nimissä voit myös valita virvokkeeksesi vaikkapa kahvin tai hedelmämehun.)