Siirry sisältöön

Wikikirjaston käyttäjän käsikirja/Hae artikkeleita

Wikikirjastosta

← Näin käytät Wikipediaa · Wikikirjaston käyttäjän käsikirja · Lue artikkeleita →

Tämän kirjan sisältö on vasta muotoilukokeilun materiaalia,
joten sitä ei sisällöllisesti kannata vielä editoida!

Artikkeleiden hakeminen Wikipediasta on helppoa. Wikipedian tehokäyttäjillä on kuitenkin muutamia kikkoja liittyen tiedon hakuun Wikipediasta. Niitä esitetään seuraavassa.

Hakukentän ja hakukoneiden käyttö

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wikipediassa on hakukenttä johon voit kirjoittaa hakusanan. Jos Wikipediasta löytyy artikkeli juuri sinun hakusanallasi hyppää Wikipedia suoraan tähän artikkeliin. Jos kyseisellä hakusanalla ei Wikipediassa ole artikkelia listaa Wikipedia hakutuloksen jossa mainitaan kaikki ne artikkelit joissa kyseinen hakusana esiintyy. Hakutulosten listauksessa kerrotaan tuloksen asiaankuuluvuus prosenttiluvulla. Varsinainen hakutulos on linkki, josta pääset kyseiseen artikkeliin.

Useimmiten käyttäjät hakeutuvat Wikipediaan jonkun hakukoneen (esim. Google) kautta eli käyttäjät hakevat tietoa hakukoneella ja huomaavat hakutuloksessa Wikipedian artikkelin ja siirtyvät sitten lukemaan kyseistä artikkelia. Wikipediassa tieto on esitetty helpossa muodossa ja aina samalla tavalla eli miten tieto usein esitetään tietosanakirjoissa. Tästä johtuen siitä onkin tullut yksi Internetin, ja luultavasti koko maailman, suosituimmista tietolähteistä.

Luokat ja teemasivut

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wikipediassa artikkeleita luokitellaan monella eri tavalla. Esimerkiksi artikkeli Lasse Virénistä on sijoitettu tätä kirjoitettaessa seuraaviin seitsemään luokkaan: (1) Suomalaiset olympiavoittajat, (2) Suomalaiset kestävyysjuoksijat, (3) Suomalaiset keskimatkojen juoksijat, (4) Suomalaiset maastojuoksijat, (5) Kansanedustajat, (6) Uudenmaan vaalipiiri ja (7) Kokoomuslaiset poliitikot. Luokat, joihin artikkeli kuuluu, listataan aina jokaisen artikkelin lopussa.

Klikkaamalla luokan otsikkoa pääsee kyseisen luokan sivulle, joka listaa aakkosjärjestyksessä kaikki ne artikkelit, jotka kuuluvat kyseiseen luokkaan. Esimerkiksi luokassa Suomalaiset olympiavoittajat on tätä kirjoitettaessa 128 artikkelia Paavo Aaltosesta Paavo Yrjölään. Emme voi olla aivan varmoja siitä onko Wikipediassa artikkeli kaikista suomalaisista olympiavoittajista, mutta luku 128 antaa jotakin osviittaa siitä, kuinka moni suomalainen jakaa 41 talviolympialaisissa ja 100 kesäolympialaisissa saatua kultamitalia. Mitalien lukumäärät löytyvät Wikipedian artikkeleista Suomi kesäolympialaisissa ja Suomi talviolympialaisissa.

Useista aihepiireistä on luotu Wikipediaan myös oma teemasivu. Teemasivut ovat yksi tapa järjestää tietoa Wikipediassa. Wikipediasta löytyvät teemasivut muun muassa seuraavista aiheista: arkkitehtuuri, elokuva, Eurooppa, filosofia, kirjallisuus, olympialaiset, politiikka, rock, kulttuuri, tekniikka, urheilu ja ympäristönsuojelu.

Teemasivuja toimittaa yleensä joukko juuri kyseiseen teemaan vihkiytyneitä Wikipedian käyttäjiä. Teemasivulla voidaan esittää teemaan liittyviä kuvapoimintoja, erityisen hyviä artikkeleita, uutisia tai listata pyyntöjä aiheeseen liittyvien artikkelin kirjoittamiseksi. Tällä tavalla teemasivut kokoavat yhteen tietystä teemasta kiinnostuneita ihmisiä kehittämään Wikipediaa juuri tuon teeman osalta.

Helppojen osoitteiden ja eri kieliversioiden hyödyntäminen

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wikipediassa jokaisella artikkelilla on oma osoite. Ensimmäiseksi osoitteessa kerrotaan kyseisen Wikipedian kieli kaksikirjaimisella koodilla. Esimerkiksi suomi on fi, englanti en ja ruotsi sv. Kielikoodin jälkeen tulee palvelun osoite, wikipedia.org/wiki/ ja tämän jälkeen artikkelin otsikko. Esimerkiksi artikkeli Lasse Virénistä suomenkielisessä Wikipediassa löytyy osoitteesta:

http://fi.wikipedia.org/wiki/Lasse_Viren

Artikkeli Lasse Virénistä englanninkielisessä Wikipediassa on puolestaan osoitteessa:

http://en.wikipedia.org/wiki/Lasse_Viren

Koska osoitteet ovat helposti luettavissa ja tulkittavissa helpottaa tämä Wikipedian käyttöä monella tavalla. Esimerkiksi artikkeleihin viittaaminen muilla verkkosivuilla tai sähköpostissa on helppoa ja vaivatonta, kun lukija pystyy jo itse osoitteesta tietämään mistä kyseisessä linkissä on kyse.

Wikipedioita eri kielillä linkitetään myös aktiivisesti yhteen. Lukiessasi Wikipedia-artikkelia näet vasemmassa marginaalissa otsikon "muilla kielillä" ja sen alla listan linkillä varustettuja kieliä. Jokainen linkki vie artikkeliin samasta aiheesta kyseisellä kielellä.

Tiedonhaussa voit hyödyntää tätä erikielisten Wikipedioiden yhteen linkittämistä. Esimerkiksi jos haet tietoa Olof Palmesta, Ruotsin entisestä pääministeristä ja häntä käsittelevä artikkeli suomenkielisessä Wikipediassa on tätä kirjoitettaessa melko suppea, lähinnä henkilötiedot sisältävä artikkeli. Jos haluat tietää hänestä enemmän kuin perustiedot voit katsoa ruotsin- tai englanninkielisestä Wikipediasta löytyvää artikkelia. Niistä löydät tietoa myös muun muassa hänen lapsuudestaan ja poliittisesta urastaan.

Wikipedian hakukentän upottaminen omalle sivulle

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Voit upottaa Wikipedian hakukentän omalle verkkosivullesi liittämällä oheisen koodin sivullesi. Se tekee sivullesi hakukentän, jolla voit hakea suomenkielisestä Wikipediasta. Muuttamalla muutamaa kohtaa oheisessa koodissa voit helposti tehdä hakukentän jolla voi hakea tietoa muista Wikipedioista muilla kielillä.

<form method="get" name="cgsearch" 
   action="http://fi.wikipedia.org/wiki/Special:Search">
<input type="text" name="search">
<input type="submit" value="search">
<A HREF="http://en.wikipedia.org/">
   Wikipedia</A></strong> - Suomi  
</form>
Kielivalikko