Wikikirjaston käyttäjän käsikirja/Wikipedian periaatteet

Wikikirjastosta

 Wikikirjaston käyttäjän käsikirja · Näin käytät Wikipediaa →

Tämän kirjan sisältö on vasta muotoilukokeilun materiaalia,
joten sitä ei sisällöllisesti kannata vielä editoida!

Wikipedian periaatteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

TODO:

  • Vapaaehtoisten kirjoittama tietosanakirja vapaaseen käyttöön

Wikipedia on vapaa tietosanakirja: kuka tahansa saa käyttää, muokata, kopioida ja jaella sen artikkeleita. Artikkelit ovat syntyneet vaapaaehtoisten kirjoittajien yhteistyönä. Wikipedian kirjoittaminen on eräänlainen internetin avulla toteutettu ja pitkäkestoinen talkoo-hanke.

    • Vapaus ei tarkoita anarkiaa. Demokratia, konsensus.

Wikipedian vapauden ajatus on saanut inspiraationsa vapaiden tiekoneohjelmien ideasta. Vapaiden ohjelmien vapaus tarkoittaa vapautta i) käyttää ohjelmaa, ii) muokata ohjelman koodia, iii) vapaus auttaa lähimmäistä eli kopioida ohjelma hänen käyttöönsä ja iv) vapaus jaella muokattua ohjelmaa laajemmalle yleisölle. Wikipedia on vapaa tietosanakirja samassa merkityksessä: sitä saa vapaasti käyttää, muokata, kopioida ja jaella.

Tätä vapauden ajatusta tukemaan on ohjelmistoille kehitetty lisenssi nimeltä GNU General Public License (GPL), joka pääpiirteissään sanoo, että ohjelmistoa saa vapaasti käyttää, muokata, kopioida ja jaella sillä ehdolla, että myös edelleen kopioitu ja jaeltu (ja mahdollisesti muokattu) ohjelma on saman lisenssin alainen. GPL:n tarkoituksena on taata, että ohjelmisto pysyy aina vapaana, eikä kukaan pysty sitä omimaan. Tästä syystä lisenssiä kutsutaan myös "copyleft"-lisenssiksi, koska se kääntää "copyrightin" ympäri.

Pelkkä ohjelmistoille tarkoitettu lisenssi ei kuitenkaan ole riittävä, sillä olennainen osa mitä tahansa ohjelmistoa on käyttöohje, eikä mikään ohjelmisto siis voi olla täysin vapaa jos sen käyttöohje ei ole vapaa. Jotta vapaiden ohjelmistojen käyttöohjeetkin pysyisivät vapaina, kehitettiin käyttöohjeille erillinen lisenssi nimeltä GNU Free Documentation License (GFDL). GFDL on GPL:n tavoin "copyleft"-lisenssi, eli sen on tarkoitus varmistaa että sen alaisuudessa julkaistu materiaali on vapaasti käytettävissä ja että materiaali pysyy vapaana myös tulevaisuudessa. Tämä alunperin vapaiden ohjelmistojen käyttöohjeita varten kehitetty lisenssi on käytössä myös Wikipediassa, mikä tarkoittaa sitä että kaikki Wikipedian sisältö on käytettävissä GFDL:n ehtojen mukaisesti.

  • Materiaalin luonteesta: lyhyehköin artikkeleittain kirjoitettua, linketettyä, monen muokkaamaa helpon webbikäyttöliittymän kautta...
  • GNU Free Documentation -lisenssi (GFDL)
  • Materiaalilla ei nimettyä omistajaa
    • Kuvien lisensointi (CC, fair use...) ja käyttö vs. teksti
  • Ylläpitäjänä Wikimedia-säätiö
  • Wiki-tekniikasta (MediaWiki) jotakin kansantajuisesti...
MediaWikin logo
GFDL -logo