Wikiopiskelu/Uskonto/Kreationismi
Kreationismi on luomistiedettä, jonka mukaan maailman luominen voidaan todistaa tieteellisesti. Kreationistit ovat uskovaisia, jotka uskovat Jumalan luoneen maailman. Näin ollen tieteellinen kreationismi on apologetiikkaa, uskon puolustamista, ei itse uskontoa.
Tiukimmillaan kreationismi on niin sanottua "nuoren maan kreationismia". Sen mukaan Raamatun aikamäärät ovat totta, ja Maa olisi vain 6000 - 10000 vuotta vanha. Kreationismeista lähinpänä ateistista tieteellistä maailmankuvaa on niin sanottu teistinen evoluutio, jonka mukaan sekä evoluutio että luominen olisivat yhtä aikaa totta. Niin sanottu älykäs siuunnittelu sijoittuu näiden kahden ääripään väliin.
Varsinkin Yhdysvalloissa kreationistien ja evolutionistien kiistely on ollut näkyvää, koska siellä ei saa opettaa koulussa uskontoa. Monissa osavaltioissa on opetettu älykästä suunnittelua, joka on eräänlaista pelkistettyä kreationismia, jossa ei Luojaa mainita maailman alulle panijana.
Kreationismia on muutakin kuin kristillistä.
Arvostelijoiden mielestä kreationismi on näennäistiedettä. Heidän mukaansa Jumalan tai jumalien olemassaoloa ei voida suoraan todistaa, ja monet kreationistien tieteelliset väitteet ovat vääriä tai monitulkintaisia.
Kreationismin lajit
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Nuoren maan kreationismi: Uskonnon pyhät kirjoitukset ovat totta, esimerkiksi evoluutio ei.
Aukkojen kreationismi: Tieteen ajoitus, mutta maailma ja eliölajit ovat Jumalan luomia.
Progressiivinen kreationismi: Maailma on Jumalan luoma. Silti tieteen ajoitus, evoluutio tapahtui mutta ihmisellä ja apinalla ei yhteistä esivanhimpaa.
Alykäs suunnittelu: Muuten kuin ateistitieteen maailmankuva. Mutta Jumala tai jokin muu älykäs suunnittelija puuttui tapahtumiin jossain vaiheessa.
Teistinen evoluutio: Tieteen teoriat ja uskonto yhtä aikaa totta, ei esimerkiksi maailmanlaajuista tulvaa.
Kreationismin arvostelu
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Kreationismin vastustajien mielestä kreationismi on näennäistiedettä. Kreationistit ovat paljastaneet monia kaunisteluja ja valheita esimerkiksi evoluution kannattajien esityksistä. Kreationistit ovat melko vahvoilla taistelussa evoluutiota vastaan, koska tiede ei kykene nykyisellään kuvailemaan esimerkiksi elämän syntyä. Mutta tämäkään ei vielä riitä kumoamaan evoluutioteoriaa. Vaikka evoluutio kumottaisiinkin, ei tämä ei suoraan todista Jumalaa olemassa olevaksi. Tällöin kreationismi on uskonnon ohjauksissa oleva näennäistiede, jossa teorian muodostus ei ole vapaata. Havaintoihin pohjaavan tieteen kannalta ajatus maialman luoneesta jumalasta on pelkkä oletus.
Huolimatta kärkevästä ateistisen tieteen arvostelusta monissa kreationistien omissa teorioissa on puutteita ja virheitä. Varsinkin nuoren maan kreationisteilla toistuvat monesti vuodesta toiseen samat, aikoja sitten kumotut väitteet. Kreationisti saattaa paikoin esittää hyvinkin etevää ja asiallista kritiikkiä. Mutta seuraavassa vaiheessa kreationisti esittää vain suppeita tietoja käsiteltävästä asiasta ja saa näin väitteensä näyttämään todelta.
Nuoren Maan kreationismiinkin voidaan ahtaa monia vaihtoehtoisia, keskenään ristiriitaisia teorioita.
Uskonnon kannalta katsoen jokin kreationistinen teoria on ongelmallinen, koska se ei ole Jumalan sanaa. Jostain siviusta otetaan elementtejä uskontoon. Näin kreationismilla on ainoastaan toissijainen asema uskon puolustajana.