Wikiopiskelu Avaruus/Merkurius

Wikikirjastosta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Merkurius on Aurinkoa lähin planeetta. Merkuriuksen ja Auringon välillä on etäisyyttä noin 58 miljoonaa kilometriä. Se on myös aurinkokunnan pienin planeetta; Merkuriuksen läpimitta on vain noin kaksi viidesosaa Maan läpimitasta.

Merkuriuksen nimi tulee antiikin Rooman mytologiasta, jossa Merkurius oli varkaiden ja kauppiaiden jumala sekä jumalten sanansaattaja.

Merkuriuksen pintaa peittävät lukuisat kraatterit. Tästä on voitu päätellä, ettei planeetalla ole ollut pintaa muokkaavaa geologista aktiivisuutta useisiin vuosimiljardeihin. Planeetalla on myös vuoria, laaksoja, harjanteita, jyrkänteitä ja tasankoja. Vuorten korkeus voi olla jopa noin 3 km ja harjanteiden pituus satoja kilometrejä.

Merkurius on kuuma, kuiva ja kaasukehätön kiviplaneetta. Merkuriuksen pinnan lämpötila vaihtelee suuresti pitkän pyörähdysajan ja kaasukehän puutteen takia. Pintalämpötila vaihtelee -173 -- +467 °C välillä. Aurinko on Merkuriuksesta katsoen noin 2,5 kertaa niin suuri kuin Maasta katsoen, mutta tämä vaihtelee, koska Merkuriuksen kiertorata on soikea. Auringonvalo on Merkuriuksessa 6,5 kertaa kirkkaampaa kuin Maassa ja säteily noin 9,13 kW/m².