Siirry sisältöön

Wikiopiskelu Avaruus/Saturnus

Wikikirjastosta
Saturnus renkaineen.


Saturnus on aurinkokunnan toiseksi suurin ja kuudes planeetta Auringosta. Sillä on ympärillään leveät renkaat. Renkaat koostuvat miljoonista pienistä kappaleista. Saturnus on 9,6 kertaa niin kaukana Auringosta kuin Maa. Saturnus on kymmenenkertainen kooltaan Maahan verrattuna. Massa 95 Maan massaa. Saturnus on aurinkokunan harvin palneetta, tiheys vain 0,7 veden tiheyttä.

Saturnuksella on kuuva kivilaava- ja rrautaydin. Sen ympärillä on nestemäistä metallista vetyä, sitten molekyylivetyä ja uloimpana vetykaasukehä. Me näemme Saturnuksen ylimmät pilvet. Saturnuksen kaasukehä on utuinen. niinpä pilvien piirteet eivät eroto yhtä hyvin kuin Jupiterin.

Saturnuksella on renkaiden lisäksi 82 kuuta. 9 kuista on suuria. Näistä tunnetuin on Titan. Se on ylivoimaisesti suurin Saturnuksen kuista. Titanilla on paksu typpipitoinen kaasukehä ja pinnalla mm hiilivetyjärviä.

Ratatietoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saturnuksen etäisyys Auringosta on 1400 miljoonaa kilometriä. Saturnuksen kiertoaika on 29 vuotta.

Saturnusksen pyörähdysaika on 10,5 tuntia. Näin nopea pyörimine litistää planeettaa niin, että sen päiväntasaajan ja napojen halkaisjan suhde on 10/9.