Wikiopiskelu Yhdysvaltojen historia/Sisällissota

Wikikirjastosta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Yhdysvaltojen sisällissota käytiin unionin eli pohjoisvaltojen ja konfederaation eli etelävaltojen välillä vuosina 1861-1865. Sodan pääsyynä oli orjakysymys; etelävaltiot kannattivat orjuutta, mutta pohjoisvaltiot vastustivat sitä. Pohjoisvaltioissa orjuus oli kielletty jo vuonna 1850, kun taas etelävaltioissa orjia oli vielä tuolloinkin neljä miljoonaa.

Sisällissodan alkaessa etelävaltioihin kuului 11 osavaltiota ja niiden asukasmäärä oli yhteensä 9 miljoonaa. Pohjoisvaltioihin liittyi 22 osavaltiota ja sen asukaluku oli yhteensä 22 miljoonaa ihmistä. Etelävaltioiden talous perustui pääasiassa puuvillaan ja tupakkaan, kun taas pohjoisvaltioiden teollisuuteen. Tämän takia pohjoisvaltioilla oli käytössään huomattavasti enemmän aseita ja sotalaivoja.

Sisällissota alkoi etelän hyökättyä 12. huhtikuuta 1861 Fort Sumterin linnakkeeseen. Etelän kenraalina toimi taitava Robert E. Lee. Etelävaltiot hallitsivat sodan alkua, mutta myöhemmin pohjoisen teollinen ylivoima toi voiton pohjoisvalloille. Sodan ratkaiseva taistelu Gettysburghissa päättyi pohjoisen voittoon ja tämän seurauksena pohjoisvaltiot voittivat koko sisällissodan.