Siirry sisältöön

Wikiopiskelu avaruus/Ceres

Wikikirjastosta
Ceres kiertää Marsin ja Jupiterin välissä.
Creres on lähes pallomainen, kraaterien peittämä pikkuplaneetta.
Ceres.

Ceres on ensimmäisenä löydettu pikkuplaneetta, asteroidi. Sitä voidaan pitää myös kääpiöplaneettana. Ceres on kevyt kraaterien peittämä kappale.

Sen arvellaan koostuvan mm. hiilipitoisesta kivestä ja vedestä.

Cereksen löysi Giuseppe Piazzi 1. tammikuuta 1801. Ceres on keskimäärin 2,766 Maa-Aurinko välimatkan päässä Auringosta. Se kiertää Auringon 4.6 vuodessa. Cereksen läpimitta on päiväntasaajala 975 km. Cereksen massa on 0.00016 Maan tai 0.0128 Kuun massaa. Cereksen pyörähdysaika on 9 tuntia 7,2 minuuttia. Ceres pyörii melkein pystyssä, akselin kaltevuus 3 astetta.


Ceres on melkein pallomainen, kraaterien peittämä kappale. Ceres on melko tumma, heijastaa noin 11% Auringosta saamastaan valosta. Mutta Ceresissä on myös noin 40% Auringonvaloa heijastaneita vaaleita täpliä, jotka ovat luultavasti kääpiöplaneetan sisältä purkautunutta ainetta, ehkä magnesiumsulfaattia ja kidevettä.

Keskilämpötila Cereksen pinnalla on keskimäärin päivällä -106 C ja yöllä -143 C, eikä lämpötila nouse nollan yläpuolelle.

Auringon kirkkaus Ceresin pinnalla on 15% siitä, mitä Maassa.

Ceres luokitellaan hiilipitoiseksi C- tai G-tyypin asteroidiksi, joka muistuttaa hiilikondriiteiksi kutsuttuja meteoriitteja. Cereksen painovoima 37 kertaa pienempi kuin Maan.

Tällöin Ceres ei juuri kykene kaasukehään pitämään, paitsi ehkä harvaa vesihöyrykaasukehää., joka on käytännössä tyhjiö.

Vesihöyry syntyy tuultavasti sisältä purkautuvasta aineesta, kääpiöplaneetta ei kykene pitämään psyvää kaasukehää.

Cereksen keskitiheys on 2,08 km. Tämä viitaa siihen, että huomattava osa Cereksen massasta on vettä tai muuta kiveen verrattuna kevyttä ainetta. Vettä on ehkä noin neljäsosas Cereksen massasta.


Cereksen uskotaan olevan protoplaneetta, jollaisesta aurinkokunnan kappaleet syntyivät. Aurinkokunna syntyteorioiden mukaan Jupiter esti vetovoimallaan suuren planeetan synnyn asteroidivyöhykkeelle.