World music instruments/Banjo

Wikikirjastosta

== Banjo ==

Banjo on alkuperältään amerikkalainen kielisoitin. Banjon juuret ovat Afrikasta, Lähi- ja Kaukoidästä. Banjo kuuluu erityisesti country- ja bluegrass-musiikkiin, jossa yleensä soitetaan 5-kielisellä banjolla. Koska banjoa soitetaan kolmella sormella vaihtuvilla sormijärjestyksillä, se saattaa kuulostaa erittäin nopealta. Viisikielisen banjon erikoisuutena on muita kieliä lyhyempi viides kieli, joka on kaulan puolivälin tietämillä matalimman pitkän kielen puolella. Vanhoissa soittotyyleissä kieltä soitetaan yleensä vain vapaana, mutta nykyaikaisissa tyyleissä sitäkin painetaan otelautaa vasten joko peukalolla tai muilla vasemman käden sormilla.

==== Banjon historia ====

1800-luvun lopulla banjo sai suosiota erityisesti Yhdysvaltojen itärannikolla ylempien kansanluokkien keskuudessa. Tällöin niin sanotun klassisen banjon aikakaudella tai parlor-kaudella banjoa soitettiin kitaran tapaan näppäillen. Ohjelmistona olivat klassisten pikkukappaleiden ohella muun muassa marssit, valssit ja ajan tanssikappaleet.

Ensimmäisen maailmansodan jälkeen banjoa alettiin käyttää rytmisoittimena jazz-yhtyeissä. Käyttöön tuli niin sanottu plectrum-banjo, joka oli viisikielinen banjo ilman viidettä lyhyttä kieltä sekä myöhemmin lyhyempi nelikielinen tenoribanjo. Viisikielisen banjo kehityksessä merkittäviä olivat 1920-luvulla Gibsonin tehtaalla tehdyt parannukset ja ns. Mastertone banjon synty. Tästä soittimesta kehittyi 1940-luvulla bluegrass-musiikin keskeinen soitin. Bill Monroen Blue Grass Boys -yhtyeen muusikoista erityisesti Earl Scruggs edesauttoi banjon uuteen suosioon.