World music instruments/Kantele

Wikikirjastosta

Kantele[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kantele on Suomen kansallissoitin. Sillä on vanha ja myyttinen historia ja sen alkujuuret ovat jopa tuhansien vuosien takana. Kansalliseepos Kalevalassa on myytti, jonka mukaan tietäjä Väinämöinen loi kanteleen hauen leukaluusta ja koivupuusta, kielet hevosen häntäjouhista tai neidon hiuksista. Soitollaan hän lumosi koko luomakunnan.

Alkujaan kanteleessa oli viisi kieltä, jotka oli kiinnitetty puusta koverettuun koppaan. Nykyään kieliä voi olla jopa 40. Enimillään 15-kielisiä kanteleita kutsutaan yleisesti pienkanteleiksi. Kielet olivat alkujaan jouhista tai jänteistä tehtyjä. Myöhemmin kieliä alettiin tehdä metallista: vaskesta tai teräksestä.

Viisikielistä kannelta soitettaessa lyhin kieli on aina lähinnä soittajaa. Itä-Suomessa soittotyyli oli useimmiten ns. yhdysasentoinen eli oikean ja vasemman käden sormet olivat toistensa lomassa näppäilemässä kieliä.

Kanteleen soittoa


Kanteleen esiintymisalue[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kanteleella on pitkät perinteet Suomen lisäksi Karjalassa (kantele), Baltian maissa (Viro, kannel; Latvia, koukles; Liettua, kankles) ja Baltian lähialueilla. Koillis-Venäjällä esiintyy "gushli", joka muistuttaa kanteletta.