Siirry sisältöön

World music instruments/Steelpan

Wikikirjastosta
  STEELPAN 

Steelpan on melodinen lyömäsoitin ja se on kehitetty Trinidadissa, Karibialla. Steelpan valmistetaan peltitynnyristä. Nykyään saadaan yhteen tynnyrinpohjaan mahtumaan 30 ääntä ja sillä voidaan soittaa kaikissa sävellajeissa. 1930-luvun karnevaaleissa Trinidadissa kolisteltiin tyhjiä peltipurkkeja. Myöhemmin, joku soittajista huomasi, että jos purkissa oli lommoja siitä sai kuulumaan erilaisia ääniä.

Ensimmäinen nykyiseltä nimeltään steelpanina tunnetun soittimen keksijä oli Winston Spree Simon.Ensimmäisiä soittimia valmistettiin amerikkalaisten sotilastukikohtien hylkäämistä tynnyreistä.Ellie Manette keksi kehittää soittimia eri sävelkorkeuksille ja näin steelpanit alkoivat saada eri muotoja äänialansa mukaan. Yhtyeiden lisääntyessä ja steelpan- kulttuurin kehittyessä bändit alkoivat kisailla keskenään erilaisten karnevaalien yhteydessä. Suuret karnevaalit ovat katsojilleen ainutlaatuinen kokemus, sillä isoimmissa steelbandeissä voi olla jopa noin 120 soittajaa.

Aluksi steelpan levisi laivojen mukana Floridaan ja muualle Amerikkaan. Suomeen soitin rantautui 1960- luvulla Trinidadilaisten Forrester “ForRasta” ja Francis Lobien mukana. He tekivät Helsingin Töölössä soittimia ja kiertelivät ympäri Suomea musisoiden.

Suomalaisia Steelbandejä: Steely Wonder, Kitee Dragon Steelband, Lehmo Steel Pan Lovers, Karjaa Hot Steel, Kirkkonummi Stainless Pancake, Kirkkonummi Pan Engine 1, Alavus

Steelpan

steelpan band making steelpan