Siirry sisältöön

World music instruments/Tabla

Wikikirjastosta

Tabla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Rakenne ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Tabla on intialainen rumpusoitin, joka koostuu kahdesta rummusta. On pienempi oikean käden rumpu eli dayan ja suurempi vasemman käden rumpu eli bayan. Pienempi rumpu tehdään yleensä puusta ja suurempi metallista. Tablan erikoisin piirre on rumpujen keskellä olevat mustat osat, jotka tehdään tärkkelyksestä. Niitä soitaessa syntyy kellomainen sointu joka on tablalle ominainen.
[tablan soittaja]


Soittaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Tablaa soitetaan istuen. Rummut pidetää paikoillaan asettamalla ne ympyränmuotoisille tyynyille joissa on reikä keskellä. Tablasta saadaan erittäin monipuolisia ääniä yhdistelemällä eri sormien ja kämmenten asentoja. Pieninkin kämmenen asennon muutos voi merkittävästi muuttaa rummun sointia. Yleensä dayan (pienempi rumpu) pitää yllä rytmiä ja bayan (isompi rumpu) luo korostuksia ja tehosteita. Tablaa soittaessa käytetään bol tavuja. Ne ovat eräänlaisia muistisääntöjä, jokaisella erilaisella rumpulyönnillä on oma tavunsa. Esimerkiksi: Re- lyödään dayanin mustaa osaa nimettömällä. Jokaisen lyönnin bol tavu huudetaan ääneen soittaessa. [soitto opetusta ]

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Tablan kehittymisen ajakohdasta ei olla varmoja, varhaisin kiistaton tablaa käsittelevä aineisto on 1700-luvulta. Yleisen tulkinnan mukaan tabla on syntynyt kun pakhawaj-rumpu jaettiin kahteen osaan.