Yrityksen perustajan opas/Hyvin suunniteltu talous turvaa tulevaisuuden

Wikikirjastosta

Yrityksen perustaminen edellyttää huolellista taloudellista suunnittelua. Taloudelliseen suunnitteluun liittyy useiden laskelmien tekemistä. Liikeidea ja sen toteuttaminen pitää pukea numeroiksi. Laskelmat tehdään ensisijaisesti yrittäjää itseään varten, mutta myös rahoittaja vaatii usein taloudellisia laskelmia yrittäjän liikeidean arviointiin. Taloudelliset laskelmat on hyvä tehdä suoraan liiketoimintasuunnitelmaan.

Moni aloittava yrittäjä aliarvioi ajan, joka kuluu ennen kuin liikeidea alkaa tuoda rahaa yritykseen. Tällainen ongelma johtuu monesti siitä, että alkavat yrittäjät yliarvioivat tuloja ja aliarvioivat menoja. Yrittäjäksi aikovalla on taipumus unohtaa, että toiminnan alkuvaiheessa on usein vain menoja. Tulot, jos ne ovat tullakseen, tulevat myöhemmin. Yrittäjä ei välttämättä näe kaikkia kustannuksia, kun silmissä siintävät tulevat voitot.

Liiketoimintaan voi sisältyä piilokustannuksia, joita yrittäjä ei välttämättä ole havainnut. Yrittäjä saattaa luulla voivansa valmistaa ja tarjota tuotteita halvemmalla kuin mihin hän lopulta pystyy. Tällöin taloudelliset laskelmat voivat pettää. Usein alkuvaiheessa yrittäjä sitoo myös liikaa pääomaa laitehankintoihin ja toimitiloihin. Siksi rahoitussuunnitteluun on kiinnitettävä erityistä huomiota.