Käytös- ja tapatieto/Pukeutuminen

Wikikirjastosta

Pukeutumistavat ohjaavat ihmisten pukeutumista erilaisissa tilanteissa.

Yleistä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lesti on jalkineen sisällä säilytettäessä tai kuivatettaessa käytettävä tuki.

Miehen pukeutumisopas[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Juhla-asu on suurissa muodollisissa juhlissa käytettävä asu. Useimmiten tällaisten juhlien kutsukortissa mainitaan toivottu pukeutumistaso. Maininta ”juhlapuku” tarkoittaa miehellä esimerkiksi kansallispukua tai tummaa pukua. Naisen juhlapuku riippuu vuorokaudenajasta.

Puku. Päivätilaisuuksiin sopii tummanharmaa tai tummansininen puku, iltaan ja perhejuhliin tummansininen puku. Musta puku käy iltajuhliin ja hautajaisiin. Kutsukortin ilmaus tumma puku tarkoittaa tummansinistä tai mustaa pukua.

Purjehduskenkä on matala kumipohjainen nauhakenkä. Kenkien paksu, kuvioitu kumipohja on suunniteltu pitämään aluksen liukkaalla kannella. Päällysosa on perinteisesti käsitelty vettähylkiväksi. Purjehduskäytön lisäksi purjehduskengät ovat suositut vapaa-ajan kesäkengät. Tyylillisesti ne sopivat yhteen farmarihousujen, pellavahousujen, sortsien ja prässittömien puuvillahousujen kanssa.

Tumma puku tarkoittaa kokonaisuutta, joka koostuu kauluspaidasta, solmiosta, taskuliinasta ja puvusta. Puvun väri on joko musta, tummansininen tai epämuodollisemmissa tilaisuuksissa tummanharmaa. Hillitysti kuvioidut kankaat ovat sopivia.

Kauluspaita on valkoinen ja siinä on mieluiten ranskalaiset kalvosimet, jotka kiinnitetään yhteen kalvosinnapeilla. Hihojen tulee näkyä hihojen alta tasan sentin verran.

Solmion väri on juhlallisessa tilaisuudessa harmaa. Muussa tapauksessa hillitysti kuvioitu ja tummavärinen solmio on sopiva.

Taskuliinan tulee juhlallisimmissa tilaisuuksissa olla valkoinen. Muutoin väri- ja kuviovalikoima on laaja, kuitenkin hillityn.

Sukkien tulee olla samaa väriä kuin puvun kankaan.

Kengät ovat aina mustat. Mallina joko oxford tai jokin sen muunnoksista. Nauhattomat kengät eivät sovi.

Kaulahuivi on mahdollisimman tummaa väriä, hautajaisissa kuitenkin valkoinen.

Päällystakki on polvipituinen ja väriltään tummansininen, tummanharmaa tai musta.

Hattu on oikea valinta tumman puvun tilaisuuksiin.

Hansikkaat ovat mieluiten harmaat, mutta myös mustat käyvät.

Naisten pukeutumisopas[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Korkokenkien käyttö altistaa erilaisille jalkavaivoille. Korkokengät muun muassa lisäävät polviin kohdistuvaa rasitusta ja voivat lyhentää akillesjännettä. Teräväkärkiset kengät tuottavat liikavarpaita, känsiä ja vaivaisenluita.