Keskustelu:Digitaalipiirit/Rekisterit ja laskurit

Wikikirjastosta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Sivulle pitäisi lisätä kuvia ja joitakin sivun suomenkielisiä ilmaisuja pitäisi parannella[muokkaa wikitekstiä]

Jokaisen rekisteri/laskuri-otsikon alle olisi hyvä saada esimerkkikuva tukemaan sanallista selostusta. Kuvien talletuksessa on kuitenkin muistettava tekijänoikeusasiat. Lainaus sivulta: Ohje:Kuvat

Wikikirjastossa ollaan kuitenkin tarkkoja tekijänoikeuskysymyksissä niin kuvien kuin artikkeleiden tekstinkin suhteen. Älä tallenna kuvaa, jota ei tekijänoikeuksiensa vuoksi voi käyttää Wikikirjastossa. Tiedosta erityisesti, ettei kuvia saa umpimähkäisesti kopioida ja tallentaa muilta nettisivuilta. Jos omistat tekijänoikeudet itse, voit tietenkin luovuttaa ne GFDL-lisenssin mukaisesti. Joka tapauksessa, tutustu ensin kuvien käyttösääntöihin.

Mielekkäin tapa tallentaa kuva on tehdä se Wikimedia Commonsin palvelimelle. Tällöin se on kaikkien Wikimedian hankkeiden käytössä, mutta käyttöliittymä on vain englanniksi. Mene aluksi Upload file -sivulle. Hae tallennettava tiedosto Browse... -painikkeen takaa. Kirjoita tämän jälkeen Summary-kenttään englanniksi tietoa kuvan tekijänoikeudesta ja siitä, mitä se esittää. Ilman tietoa tekijänoikeuksista kuva poistetaan. Liitä kuvaan sopiva copyright tag sivulta Copyright tags.

Jos haluat käyttää suomenkielistä käyttöliittymää, tai luovuttaa kuvan vain suomenkielisen Wikikirjaston käyttöön, voit tallentaa sen tämän Wikikirjaston palvelimelle. Tämä onnistuu klikkaamalla vasemmasta laidasta tallenna tiedosto, joka vie sivulle Toiminnot:Upload. Kirjoita yhteenvetoon suomeksi tietoa kuvan tekijänoikeudesta ja siitä, mitä se esittää. Lisää siihen ehdottomasti tekijänoikeutta vastaava malline sivulta Ohje:Malline#Tekijänoikeus!


Kaikkiin talletettuihin kuviin tulee liittää soveltuva tekijänoikeusmalline riippumatta mihin wikimedioista kuva talletetaan!

Eri kieleisten sivujen ei tarvitse vastata toisiaan sanatarkasti. Paras tulos saadaan kun asiat ajatellaan ja kirjoitetaan suomeksi. Pohdi myös asioiden esittämisjärjestystä. Rinnakkais rekisterit voisi olla ennen siirtorekistereitä. Siirtorekistereissä tuot esiinkäsitteen SISO-tyyppinen (serial-in serial out) siirtorekisteri. Johdonmukaista olisi esitellä myös käsitteet SIPO ja PISO. Tekstin tueksi olisi hyvä saada näistä myös esimerkkikuvat.

Laskureissa olisi hyvä esitellä ensimmäisenä binaarilaskuri (siitähän sivulla onkin jo esimerkkikuva). Myös muista esitellyistä laskureista olisi hyvä saada esimerkkikuvat.

--Raimondo 11. huhtikuuta 2008 kello 14.35 (UTC)[vastaa]

Nyt sivulla olevat teksti eivät vastaa kaiilta osin kuvia (esimerkiksi binäärilaskurin tapauksessa puhutaan 3-bittisestä laskurista ja esimerkkikuvassa on 4-bittinen laskuri. Kierretyssä rengaslaskurissa selostetaan JK-kiikkutoteutusta vaikka kuvaassa on D-kiikkutoteutus, jne...). Tekstit pitäisi vielä korjata vastaamaan käytetyjä kuvia ja tehdä myös selvemmin esille mitkä selostetut piirteet ovat esimerkki kuvissa ja mitkä ovat sellaisia lisäpiirteitä mitä käytetyissä kuvissa ei esiinny. Kaikissa kuvissa ole vielä tekijänoikeusmallinetta ja ne pitää lisätä kaikkiin kuviin (sekä itse tehtyihin että muualta luvallisesti kopioituihin). --Raimondo 14. huhtikuuta 2008 kello 19.25 (UTC)[vastaa]