Siirry sisältöön

Ohje:Kuvat

Wikikirjastosta

Vain Commonsiin tai Wikikirjastoon tallennettuja kuvia tai muita tiedostoja voi käyttää. Wikikirjastoon kuvia tai muita tiedostoja voi tallentaa tallennussivulla. Tallennetut kuvat on lueteltu luettelossa kuvista. Vain rekisteröityneet käyttäjät voivat tallentaa kuvia tai muita tiedostoja.

Jo tallennettujen kuvien hakeminen

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wikikirjastoon tallennettuja kuvia ja muita tiedostoja voi selata sivuilla luettelo kuvista tai uudet kuvat.

Wikimedia Commonsin kannassa olevia kuvia voi selata käyttämällä sen hakua, joka toimii samoin kuin Wikikirjaston. Commonsissa kuvat on koottu artikkelien kaltaisille sivuille aiheittain. Napsauttamalla kuvaa pääsee sen omalle tietokantasivulle. On huomattava, että Commons on monikielinen, joten hakijan on ehkä paras käyttää englanninkielisiä hakusanoja.

Jo tallennetun kuvan käyttäminen artikkelissa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Väriympyrä

Helpoin tapa lisätä Wikikirjastosta tai Commonsista löytyvä kuva on lisätä artikkeliin koodi

[[Tiedosto:Tiedoston nimi.jpg|thumb|Kuvateksti]]

missä

Tiedoston nimi.jpg
on kuvatiedoston kokonimi tiedostopäätteen kera
200px
on kuvan leveys pikseleinä
Kuvateksti
on artikkelissa kuvan alla näkyvä teksti.

Esimerkiksi koodi

[[Tiedosto:Variymp.gif|thumb|Väriympyrä]]

antaa vieressä näkyvän kuvan kehyksineen.

Kuva sijoittuu oletuksena oikeaan laitaan.

Kaikki mahdollisuudet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvan käyttämisen yleinen muoto on

[[Tiedosto:Tiedoston nimi.jpg|vaihtoehto1|...|vaihtoehtoN|Kuvateksti]]

Käytettävissä ovat seuraavat vaihtoehdot:

thumb
näyttää kuvan kuvatekstikehyksellä varustettuna, jossa on pienennettyä kuvaa merkitsevä symboli, oletusarvoisesti 180 pikseliä leveänä ja oikeassa laidassa
frame
näyttää kuvan täysikokoisena kuvatekstikehyksellä varustettuna, oletusarvoisesti oikeassa laidassa
right
sijoittaa kuvan oikeaan laitaan. Tämä on thumb-vaihtoehdon oletusarvo.
left
sijoittaa kuvan vasempaan laitaan.
center
sijoittaa kuvan keskelle. Tällöin teksti ei kierrä kuvan kylkiä pitkin.
none
sijoittaa kuvan tekstin sekaan samaan paikkaan kuin koodi. Tarpeellinen, jos kuva halutaan sijoittaa esimerkiksi taulukon soluun.
npx
suurentaa tai pienentää kuvan n pikseliä leveäksi.

Vaihtoehdot erotetaan toisistaan putkimerkillä |. Järjestelmä ohittaa tunnistamattomat vaihtoehdot, ja viimeiseksi jäävä vaihtoehto näytetään kuvatekstinä.

Kuvan tallentaminen

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jos haluat käyttää omaa kuvatiedostoa artikkelissa, on se ensin tallennettava Wikimedia Commonsiin tai suomenkieliseen Wikikirjastoon.

Wikikirjastossa ollaan kuitenkin tarkkoja tekijänoikeuskysymyksissä niin kuvien kuin artikkeleiden tekstinkin suhteen. Älä tallenna kuvaa, jota ei tekijänoikeuksiensa vuoksi voi käyttää Wikikirjastossa. Tiedosta erityisesti, ettei kuvia saa umpimähkäisesti kopioida ja tallentaa muilta nettisivuilta. Jos omistat tekijänoikeudet itse, voit tietenkin luovuttaa ne GFDL-lisenssin mukaisesti. Joka tapauksessa, tutustu ensin kuvien käyttösääntöihin Wikipediassa, mikä pätee myös Wikikirjastossa.

Mielekkäin tapa tallentaa kuva on tehdä se Wikimedia Commonsin palvelimelle. Tällöin se on kaikkien Wikimedian hankkeiden käytössä, mutta käyttöliittymä on vain englanniksi. Mene aluksi Upload file -sivulle. Hae tallennettava tiedosto Browse... -painikkeen takaa. Kirjoita tämän jälkeen Summary-kenttään englanniksi tietoa kuvan tekijänoikeudesta ja siitä, mitä se esittää. Ilman tietoa tekijänoikeuksista kuva poistetaan. Liitä kuvaan sopiva copyright tag sivulta Copyright tags.

Jos haluat käyttää suomenkielistä käyttöliittymää, tai luovuttaa kuvan vain suomenkielisen Wikikirjaston käyttöön (tekijänoikeus ei sovellu Commonsiin), voit tallentaa sen tämän Wikikirjaston palvelimelle. Tämä onnistuu klikkaamalla vasemmasta laidasta tallenna tiedosto, joka vie sivulle Toiminnot:Upload. Kirjoita yhteenvetoon suomeksi tietoa kuvan tekijänoikeudesta ja siitä, mitä se esittää. Lisää siihen ehdottomasti tekijänoikeutta vastaava malline sivulta Ohje:Malline#Tekijänoikeus.

  • Anna tiedostolle sopiva nimi, koska nimeä ei voi muuttaa tiedoston lähettämisen jälkeen. Varmista, että tiedoston tiedostopääte on oikea.
  • Jos haluat korvata kuvatiedoston, anna tiedostolle sama nimi. Muussa tapauksessa käytä jotakin toista nimeä.

Anna kuvalle mielellään ennen tallennusta vielä kuvaava nimi. Kirjoita kuvauksista myös mahdollisimman laajat. Tämä maksimoi hakuominaisuudet muille käyttäjille, että kuva voidaan liittää myöhemmin muihin tarpeellisiin artikkeleihin. Merkitse myös tallentamasi kuva tarkkailulistallesi, että saat tiedon, jos siihen tehdään muokkauksia.

Tiedostomuodot

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvien lisäksi Wikikirjastossa voi käyttää muita mediatiedostoja "inline" eli sivun sisällä: