Keskustelu:Klassinen mekaniikka

Wikikirjastosta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kuinka tarkkaan tässä on tarkoitus asiat käydä? Kun otsikkona on klassinen mekaniikka, niin onko tässä tarkoitus kirjoittaa esim. Lagrangen ja Hamiltonin menetelmistä tai tensoreista? Mikäli näin, onko niin perusasioita kuin Newtonin lait järkevää kirjoittaa tähän artikkeliin? Kuinka paljon lukijalta siis oletetaan tietämysä fysiikasta? Voidaanko perusasiat, kuten derivointi, integrointi ja vektorit olettaa hyvin tunnetuiksi, vai olisiko näiden merkitys hyvä käydä lyhyesti läpi? Miksi suhteellisuusteoriasta on kirjoitettu klassiseen mekaniikkaan? Olisiko parempi otsikko esim. Mekaniikan perusteet?

Miksei Newtonin lakeja ole tässä ilmaistu vektorimuodossa? Muutenkin Newtonin II laki tulisi mielestäni ilmaista liikemäärän avulla, eikä suinkaan olettaa massaa vakioksi. Esim. raketti menettää painoaan koko ajan polttaessaan, vaikkei suhteellisuusteoreettisesta ilmiöstä olekaan kyse.

Vaikka momentin yksi tärkeimmistä sovellusalueista onkin statiikassa, mielestäni tulisi suure esitellä yhdessä kulmaliikemäärän kanssa vaikka oman alaotsikkonsa alaisuudessa. Mielellään toki vektorimuodossa.

Ylipäätään onko kenelläkään kiinnostusta kirjoittaa tätä artikkelia?

Itse voisin mielellään kirjoittaa kun aikaa liikenee, mutta alkuperäinen visioija (tai toki kuka tahansa muukin "projektista" innostunut) voisi vaikka edes suuntaa-antavat otsikot asetella ja vähän vastailla näihin kysymyksiini.

Pahoittelen sekavasta selityksestäni, viestistä ei ollut tarkoitus tulla näin pitkää

--Lambda 20. joulukuuta 2005 kello 21:39:18 (UTC)

Yleensäkin suomenkielisessä wikikirjastossa on ongelmana kirjojen lähtökohtien määrittelmättömyys. Yleisistä aiheista kertovien kirjojen lähtökohtina on oltava esim. koulutustaso ja pohjatietojen määrä. (Pidän tätäkin aihetta melko yleisenä ja siitä voi kirjoittaa kovin eritasoisesti.) --Aulis Eskola 22. joulukuuta 2005 kello 17:14:08 (UTC)
Juuri tätä hain aikaisemmassa viestissäni takaa. Ehkä kysyntää olisi eniten kirjalle, joka olettaisi jonkin verran perustietämystä lukiotason asioista? Eli korkeakoulujen peruskurssien tasoista materiaalia. Derivointi, vektorit ja muut matemaattiset työkalut voitaisiin pikaisesti käydä läpi (laskusäännöt ja miksi niitä käytetään) sitä mukaa kun niitä tarvitaan ja viitata sitten johonkin matematiikan opukseen syvällisempää tietoa ja matemaattisen tarkkoja määritelmiä varten. Täten kirjan nimikin olisi hyvin vaihtaa vaikka "Mekaniikan perusteet". En yksin jaksaisi alkaa työstämään, onko kiinnostusta tällaiseen projektiin? --Lambda 23. joulukuuta 2005 kello 13:30:24 (UTC)

Sivua uudistettu[muokkaa wikitekstiä]

Tein tänne melko paljon kokonaan uutta materiaalia, kun näytti siltä että tämä wikikirja on unohdettu kokonaan vuosikausiksi...

--Tetaisoj 22. maaliskuuta 2017