Kitarakirja/Akustinen (teräskielinen)

Wikikirjastosta

Akustinen kitara on musiikin eri lajeissa laajasti käytetty soitin. Pitkän historiansa takia siitä on monia versioita; joitakin näistä, kuten ukulelea, ei aina edes pidetä kitarana. Kitaran koppa on iso ja ontto ja sen kannessa on aukko, joka sallii äänen resonoimisen. Näin akustinen kitara "vahvistaa itse oman äänensä". Akustisen kitara äänen kesto (sustain) on heikohko. Manittakoon kuitenkin, että jotkut huippuluokan klassiset konserttikitarat pitävät ääntä hyvin yllä (eli niillä on pitkä sustain).

Akustinen kitara on suosittu soitin musiikin esittämisessä. Pienimuotoisissa esiintymistilanteissa sitä voi soittaa ilman vahvistusta, mutta usein ääntä on kuuluvuuden varmistamiseksi vahvistettava. Voidaan asettaa akustinen mikrofoni lähelle ääniaukkoa, tai käyttää samankaltaisia kitaramikrofoneja kuin sähkökitarassakin. Ns. puoliakustisesa kitarassa on kitaramikrofoni(t) valmiiksi asennettuna.

Klassisesta kitarasta akustinen kitara eroaa siinä että klassisen kitaran nailonkielten sijaan akustisessa kitarassa käytetään metallikieliä. Akustisia kitaroita tehdään monen kokoisia; pienistä "parlour" ja "concert" kokoisista suurempiin "dreadnought" ja "jumbo" kokoisiin. Metallikielillä on luonteenomainen lämmin (joskin usein metallinen) ääni joka soveltuu rytmin soittamiseen monissa musiikkilajeissa (esim. country, pop ja rock, country blues, ragtime, folk).

  • Valokuva, sama kuin yllä
  • Lähempi kuva kaulasta jossa esitellään esim. otelautamerkit
  • Lähempi kuva kopasta, jossa esitellään esim. ne tapit joilla kieli kiinnitetään tallaan, ja miltä se kielen päässä oleva pallukka näyttää